Azalea bemesten

Azalea bemesten

Het bemesten van azalea’s kan de groei stimuleren en ervoor zorgen dat deze minder vatbaar zijn voor ziektes en plagen. Maar is bemesten bij een azalea nodig? En wat is de beste werkwijze en periode om dit te doen?

Op deze pagina vindt u de antwoorden op deze vragen. Ook ontdekt u welke soort meststof geschikt is en wanneer u moet bemesten. 

Is bemesten nodig bij Azalea’s?

Door de azalea te bemesten krijgt deze de noodzakelijke voedingsstoffen. Ook stimuleert het de bloei en groei van blad bij de heester. Het geven van mest zorgt er bovendien voor dat schadelijke organismen en plagen minder snel de kans krijgen om de plant aan te tasten.

Voordelen van bemesten:

  1. Bemesten zorgt voor een betere groei van de plant.
  2. Bemesting geeft voeding aan de planten, waardoor ze resistenter worden tegen ziektes.
  3. Door te bemesten wordt de azalea minder vatbaar voor ziektes en plagen.
  4. Bemesting zorgt voor een sterkere, robuustere plant.
  5. Meststof verbetert de kleur van de bloemen/blad

Een azalea bemesten: hoe werkt dat?

Azalea’s bemesten is een gemakkelijke klus. Wij raden aan om de heester twee keer per jaar meststof te geven. Dit is beter dan in één keer een grote hoeveelheid te geven. De plant heeft alleen in het groeiseizoen tussen maart en september extra voeding nodig.

De eerste keer doet u in de periode van maart – juni. Strooi de korrels op de bodem direct onder de azalea. De tweede bemesting vindt plaats van juli en september. Zorg dat u daarna altijd veel water geeft om de opname van de voedingsstoffen te verbeteren.

Welke meststof gebruiken?

Gebruik bij het bemesten altijd speciaal op de azalea afgestemde meststof. Zo bieden we bij Tuinplantenonline.nl de DCM Meststof Rhodo-Hortensia-Azalea die in 1,5 kg en 3 kg verpakking verkrijgbaar is.

Deze voeding bevat kalium, wat ervoor zorgt dat de bloemen feller kleuren. Ook zit in deze meststof ijzer en magnesium die zorgt voor de diepgroene kleur van het blad. De voedingsstoffen worden geleidelijk vrijgegeven en zorgt tegelijkertijd voor een lichte verzuring van de bodem.

Het is belangrijk dat u nooit kalk geeft aan de azalea. Dit zorgt er namelijk voor dat deze planten voedingstoffen moeilijker op zullen nemen.

 

Azalea snoeien en onderhouden