Azalea snoeien

Azalea snoeien

Wanneer moet een azalea gesnoeid worden? Hoe werkt het snoeien van de Azalea, en welk snoeigereedschap heeft u nodig? Op deze pagina vertellen we alles wat u moet weten, zodat u het daarna ook gemakkelijk zelf kunt doen.

Azalea’s zijn prachtige heesters die in de lente en zomer uitbundig bloeien. Door het snoeien van azalea’s wordt groei gestimuleerd en ontstaan het jaar erop weer nieuwe bloemknoppen.

De (Japanse) Azalea Japonica is zeer populair omdat de bladhoudend blijft in de winter. Dit is bij de Azalea Mollis niet zo, deze is kaal in de winter. Hierdoor bloeit deze soort wel uitbundiger en is hij iets beter bestand tegen strenge vorst.

Wanneer azalea’s snoeien?

Een azalea snoeien is niet nodig tenzij hij te groot is geworden of als u uitstekende scheuten wilt verwijderen om de plant terug in vorm te brengen. Zorg ervoor dat u nagaat hoeveel snoei er nodig is en wees niet te agressief bij het snoeien van een azalea.

Als u uw azalea wilt laten bloeien, is het belangrijk dat u hem snoeit wanneer de bloeiperiode voorbij is. De bloemen beginnen te verwelken in de periode rond eind juni tot eind juli. In deze periode kunt u de azalea snoeien zodat hij daarna goed kan groeien. Dit is misschien niet altijd nodig, maar u kunt beslissen of u de azalea al dan niet snoeit op basis van uw eigen voorkeur.

Voorbereiding en benodigd snoeigereedschap

Voor u de azalea twijgen en bloemen begint af te knippen, moet u zorgen dat u een het juiste gereedschap in huis hebt. Wij raden aan om scherpe en kwalitatief goede snoeischaar te gebruiken. Snoei nooit met een elektrische heggenschaar, dit zal de plant teveel beschadigen. Zorg ervoor dat u de nieuwe knoppen niet beschadigt wanneer u de oude bloemen verwijdert.

Nog niet het juiste snoeigereedschap in huis? In ons tuincentrum in de Wetereen vindt u diverse snoeischaren van onder andere Gardena.

Stappen azalea snoeien

Hoe een azalea snoeien?

Om de azalea plant compact te houden, kijkt u eerst naar de vorm van de plant en takken die uitsteken. Deze uitstekende takken kunt u terugsnoeien.

Deze takken kunnen worden afgeknipt met een scherpe snoeischaar. Belangrijk is om de scheuten iets meer terug te knippen dan de rest, want deze scheuten lopen weer uit. In het volgende groeiseizoen zullen zich op dit punt nieuwe knoppen vormen.

Vindt u dat de azalea verder mag groeien, kies er dan voor om de takken minder rigoureus te snoeien. Door uitstekende scheuten een aantal centimeter langer te laten, zal de rest van de heester er naartoe groeien.

Video snoeien van de Azalea

In de onderstaande video wordt exact uitgelegd hoe u bij de snoei van een azalea te werk moet gaan.

Azalea onderhouden

Wilt u meer te weten komen over deze prachtige heesters? Lees ook onze Azalea verzorging pagina met info over onder andere de perfecte standplaats, het planten, bemesting en de verzorging in de winter. Tuinplantenonline.nl is de specialist voor al uw struiken en bomen. Bekijk ons ruime aanbod en laat u verrassen door de scherpe prijzen en de snelle levertijd van 3-5 werkdagen.