Azalea verzorging

Azalea verzorging

Benieuwd hoe u de azalea het beste kunt verzorgen? De Azalea is een populaire en prachtig bloeiende heester die in veel tuinen te bewonderen valt. Ze bloeien van mei tot juli en geven in de bloeitijd een magische sfeer. Ze groeien het best op een zure humusrijke bodem in gedeeltelijke schaduw, omdat de grond daar langer vochtig blijft.

De Azalea is een struik die u buiten in de volle grond kunt planten of in een plantenbak. In dit artikel leest u alles over de verzorging van deze sierlijke plant. Ontdek alles van de ideale standplaats, het planten, bemesten tot informatie over het snoeien van de heester.

Verzorgen van azalea’s

De juiste verzorging van struiken is belangrijk, dat is bij een azalea niet anders. Als u uw planten goed verzorgt, zullen ze gezond blijven en beter groeien. Lees hieronder hoe u de azalea moet verzorgen en onderhouden.

Ga direct naar een onderwerp:

Kenmerken van de Azalea

De Azalea is een meerjarige heester die in verschillende variaties voorkomt. Het is de nationale bloem van nepal en staat symbool voor geluk. In mei en juni bloeit de plant uitbundig met enkele of dubbele bloemen. De azalea is verkrijgbaar in verschillende kleuren, met onder andere witte, roze, paarse en zelfs tweekleurige bloemen. Naast de meest voorkomende struikvorm, zijn ze ook op stam en als dwergazalea verkrijgbaar.

De azalea behoort tot de rhododendron familie, waaronder zo’n 600 tot 1000 verschillende soorten vallen. Kenmerkend aan deze planten is dat deze tuinplanten een voorkeur hebben voor zure grond, winterhard zijn en gemakkelijk zijn in onderhoud.

In Nederland is de Japanse azalea Japonica het meest bekend. Deze struik is bladhoudend, in tegenstelling tot de azalea mollis die niet wintergroen is. Wel bloeit de Mollis vrijwel altijd iets uitbundiger dan een Japonica.

Standplaats

Buiten – Wanneer de Azalea buiten wordt geplant heeft hij een voorkeur voor een standplaats met half-schaduw. Teveel zon zorgt er tijdens droge perioden voor dat de plant niet voldoende grondwater op kan nemen, waardoor bladeren uitdrogen. Heeft u niet ruimte om deze tuinplant in volle grond te plaatsen, dan is het planten in een pot mogelijk. Het wortelgestel van de azalea mag niet langdurig nat blijven. Voeg daarom een laag hydrokorrels toe op de bodem van de plantenbak. Bedek dit met losse en vochtdoorlatende grond.

Binnen – Plaats een azalea in huis op een plek met voldoende licht. Een standplaats in de volle zon, of boven de verwarming zal de plant niet goed doen. Daarnaast verdraagt de plant geen kalkrijke grond. U kunt dit voorkomen door in plaats van kraanwater, regenwater aan de plant te geven. Een laag hydrokorrels op de bodem zorgt dat water blijft staan en er geen wortelrot ontstaat.

Azalea snoeien en onderhouden

Grondsoort

Net als bij een rhododendron of magnolia heeft de Azalea een zure humusrijke bodem nodig. De juiste bodemstructuur is belangrijk om de plant beter te laten groeien. U kunt een zuurgraad aanhouden met een PH-waarde van 4,5 tot 5,8. Als de bodem niet zuur genoeg is, voeg dan tuinturf toe aan de grond om de zuurgraad te verlagen.

Planten en verplanten

Kiest een geschikte plek in de half-schaduw. Graaf een niet te diep gat in de grond, die twee keer zo groot is als de kluit. Voeg per azalea zo’n 20 liter tuinturf toe om de bodem te verzuren. Vul het gat met de overige grond en druk de bodem licht aan tot de plant stevig staat. Geef in de eerste dagen water zodat de grond vochtig blijft. De wortels en aarde mogen niet doordrenkt zijn van het water.

Water geven

De bodem moet vochtig zijn, maar niet kletsnat. Teveel water zorgt ervoor dat het wortelgestel nat blijft, waardoor wortelrot ontstaat. Geef de azalea bij zomerse droogte extra water. Ook bij het planten raden wij aan regelmatig water te geven tot hij geworteld is. Regent het veel, dan is dit uiteraard niet nodig. Omdat deze heester niet van kalk houdt, kunt u het beste het geven van kraanwater beperken en in plaats daarvan regenwater te gebruiken.

Omdat het wortelgestel relatief dicht aan de oppervlakte blijft, kan de plant in droge perioden moeilijker grondwater opnemen. Door een laag houtsnippers of boomschors op de bodem voorkomt u uitdroging.

Azalea's snoeien

Azalea snoeien

Een azalea snoeien is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Toch wordt het veel gedaan om groei van nieuwe bloemknoppen stimuleren of om de heester compact te houden. Snoei altijd na de bloei in juni en juli.

Verwijder uitstekende scheuten en knip deze met een scherpe snoeischaar ongeveer 5 centimeter verder terug dan de overige takken. Gesnoeide takken zullen uitlopen, waardoor de plant weer een mooie vorm terugkrijgt.

Bemesten

Wilt u optimaal genieten van de bloei, dan heeft de azalea bemesting nodig. Bij voorkeur bemest u ieder jaar in de periode van maart tot juni. Gebruik hiervoor speciaal op zuurminnende planten afgestemde meststof, waarin kalium, fosfor en magnesium is verwerkt. In onze webshop is de Eco-style Rodo & Azalea-AZ meststof hiervoor geschikt. Deze zorgt voor een lichte verzuring van de bodem en alle voeding die de plant nodig heeft om uitbundig te bloeien.

Verzorging in de winter

Alle azalea’s zijn winterhard. Toch is het bij strenge vorst verstandig de plant extra bescherming te bieden. Wanneer hij in volle grond staat kunt u hiervoor vliesdoek gebruiken. Heeft u een azalea in pot staan, zet deze bij hevige vorst tijdelijk in een schuur of garage. Een andere koele en lichte standplaats is uiteraard ook geschikt. Omdat wortels oppervlakkig groeien, kunt u een laag mulch of bladeren op de bodem leggen. Dit biedt bescherming en voorkomt bevriezing van het wortelgestel.