Bamboe bemesten

Bamboe bemesten

Bamboe is een populaire plant voor in de tuin, omdat het snel groeit en een mooie groene afscheiding in de tuin kan vormen. Om ervoor te zorgen dat de bamboe gezond blijft en goed blijft groeien, is het belangrijk om de plant op de juiste manier te bemesten.

In dit artikel gaan we in op wanneer je bamboe het beste kunt bemesten, welke meststof het meest geschikt is en de werkwijze om te bemesten.

Waarom bamboe bemesten?

Bamboe bemesten kan nodig zijn als de grond waarin het is geplant arm is aan voedingsstoffen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zandgrond. Door de bamboe te bemesten met specifieke voedingsstoffen, kan de plant beter groeien en gezonder blijven.

Ook als deze tuinplant in een pot is geplant, kan bemesten nodig zijn. In een pot is er minder ruimte voor voedingsstoffen dan in volle grond. Bemesting kan ervoor zorgen dat bamboe voldoende voedingsstoffen heeft om gezond te blijven en te blijven groeien.

Wat is de beste periode om bamboe te bemesten?

De beste tijd om bamboe te bemesten is tijdens het voorjaar wanneer de plant actief groeit. Afhankelijk van de meststof die je gebruikt, doe je dit één of twee keer. In deze periode kan de bamboe meer voedingsstoffen uit de meststof opnemen.

Het is belangrijk om bemesting tijdens de wintermaanden te vermijden om de de plant dan in rust is en het de wortels dan kan beschadigen.

Bemesting van bamboe

Welke meststof gebruiken voor bamboe?

De bemesting doe je bij voorkeur met een langzaam werkende organische meststof die afgestemd is op de voedingsbehoefte van bamboe. Ook een meststof (koemest of Culterra) met een hoog gehalte aan stikstof, fosfor en kalium kan geschikt zijn voor bamboe.

Het is wel belangrijk om te checken of de grond waarin de bamboe is geplant al voldoende voedingsstoffen bevat, voordat je meststof toevoegt. Als de grond al rijk is aan voedingsstoffen, kan het toevoegen van meststof leiden tot overbemesting en kan dit schadelijk zijn voor de plant. In dat geval kan het aan te raden zijn om te kiezen voor een meststof met een lager gehalte aan stikstof, of om helemaal geen meststof toe te voegen.

Hoe bamboe bemesten?

Om bamboe te bemesten, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Kies de juiste meststof: kies een meststof die specifiek bedoeld is voor bamboe of een meststof met een hoog gehalte aan stikstof, fosfor en kalium. Controleer ook of de grond waarin de bamboe is geplant al voldoende voedingsstoffen bevat.

  2. Verwijder eventueel onkruid: voordat je de meststof toevoegt, is het aan te raden om eventueel onkruid te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de meststof beter opgenomen wordt.

  3. Voeg de meststof toe: strooi de korrels of giet de vloeibare meststof rond de voet van de bamboe.

  4. Geef voldoende water: na het bemesten is het belangrijk om de bamboe voldoende water te geven, zodat de meststof goed opgenomen kan worden door de plant. Dit kan bijvoorbeeld met een gieter of sproeier gebeuren.

Het is aan te raden om bamboe uitsluitend in het voorjaar te bemesten, om ervoor te zorgen dat de plant voldoende voedingsstoffen heeft om te groeien. Doe dit maximaal twee keer per jaar. Tijdens de winterperiode als de plant in rust is, is dit niet nodig.