Bamboe snoeien

Bamboe snoeien - hoe en wanneer

Bamboe snoeien is een onderdeel van het onderhoud dat nodig is om te zorgen dat de bamboe plant verjongt, compacter wordt en de juiste vorm behoudt. Door te snoeien wordt de groei van nieuwe bamboe scheuten gestimuleerd.

Benieuwd hoe u deze sfeerverhogende en wintergroene tuinplant moet onderhouden? Lees in dit artikel wanneer snoei van uw bamboe plant nodig is en hoe u dit aanpakt.

Soorten bamboe

Er bestaan twee soorten bamboe, namelijk: woekerende en niet-woekerende bamboe. Woekerende bamboe heeft snel groeiende wortels waardoor de plant snel verspreid. Niet-woekerende bamboe is gemakkelijker in onderhoud omdat deze groeit vanuit een compacte kluit die niet uitloopt.

Woekerende bamboe

Woekerende bamboe kan wel tot wel tien meter hoog worden. Wilt u snel een afscheiding, of meer privacy in uw tuin, dan heeft u met deze tuinplanten snel het gewenste resultaat. Het nadeel is dat de snelgroeiende wortels andere planten in de weg kunnen zitten en daardoor de groei belemmeren. Om snelle verspreiding van bamboe in de tuin te voorkomen is het aan te raden worteldoek te gebruiken bij het aanplanten. Zo kunt u de plant in toom te houden en het hele jaar door van de bamboe genieten.

Niet-woekerende bamboe

Bij niet-woekerende bamboe is er minder snel sprake van verspreiding door wortels, maar in tegenstelling tot woekerende bamboe kan deze plant wel goed worden vastgebonden om de juiste vorm te houden. De Fargesia is een bamboesoort die niet woekerd. Deze plant kan solitair worden geplant, maar u kunt ook meerdere naast elkaar zetten en een bamboehaag creëren.

Bamboe snoeien

Het snoeien van bamboe is niet noodzakelijk. Toch zijn er een aantal redenen om dit wel te doen, zoals bij een te hoge plant en bij oude stengels. Het snoeien van bamboe verschilt met dat van bijvoorbeeld een fruitboom. Bij een fruitboom ontstaan op de snoeiplek nieuwe scheuten. Bij bamboe is dat anders. De stengels die worden afgeknipt lopen niet opnieuw uit. In plaats daarvan ontstaan nieuwe scheuten vanuit de wortels van de plant. Door oude en dikke stengels te snoeien zorgt u dat de plant verjongt en daarmee compact en dichtbegroeid blijft.

Snoei van de bamboe plant

Wanneer bamboe snoeien?

Bamboe snoeien is nodig om de juiste vorm van de plant te behouden en om groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Snoeien moet gebeuren wanneer de plant te hoog wordt of oude stengels heeft. Daarnaast is snoeien nodig bij vorstschade.

Bamboe wordt te hoog

Vooral bij niet-woekerende bamboe kan snoeien nodig zijn als de plant te hoog gegroeid is. Door een oude of dikke stengel af te knippen, kan de plant verjongen. Daarnaast wordt er een nieuwe scheut gevormd die uiteindelijk opnieuw naar boven groeit. Vanaf augustus is snoei bij een te hoge bamboe mogelijk. Door stengels aan de bovenkant af te knippen houdt u de plant compact.

Vorstschade

Wanneer u strenge vorst heeft gehad in de winter, kan het zo zijn dat de bamboe hier last van ondervindt. Hierdoor kunnen de bladeren beschadigen. Het kan lange tijd duren voordat deze weer hersteld zijn. Het is daarom beter om in maart, als de ergste vorst achter de rug is, deze stengels af te knippen tot vlak boven de grond.

Oude stengels

Als een bamboestengel oud is zal deze niet meer groeien. Het is dan aan te raden deze stengels na de winter terug te snoeien, zodat er ruimte vrijkomt voor nieuwe scheuten. Het verwijderen van oude stengels kan met een scherpe snoeischaar of een kleine handzaag.

Hoe bamboe snoeien?

  • Gebruik voor de snoei een scherpe heggenschaar, snoeischaar en handzaag. Met goed snoeigereedschap herstelt de plant het snelst.
  • Snoei oude stengels en stengels die door vorst zijn aangetast in maart. Knip of zaag deze af tot net boven de grond.
  • Snoei te hoge bamboe met een heggenschaar. Bepaal de ideale hoogte van de struik en knip alle stengels die daarboven uitsteken af.

 

Video: bamboe snoeien:

Bamboehaag snoeien

Bamboe is een plant die snel kan worden opgekweekt tot een haag. Het is een interessant alternatief voor een schutting of coniferen. Bamboe zorgt voor privacy in uw tuin en heeft veel voordelen. Want bamboe is wintergroen en kan daarnaast dienen als een windscherm in uw tuin.

Soorten die goed te gebruiken zijn als haag zijn de Fargesia Simba en Phyllostachys aurea. Snoeien van een bamboehaag doet u in de maanden augustus en september. Door ieder jaar een aantal oude bamboestelen te verwijderen, ontstaan nieuwe scheuten en blijft de haag dicht. Daarnaast past u vormsnoei toe, door alle uitstekende halmen te verwijderen met een heggenschaar.

Benodigd gereedschap voor het snoeien van bamboe

Met het juiste snoeigereedschap kunt u gemakkelijk snoeien. Dit is wat u nodig heeft:

Ladder – bamboe kan vrij hoog worden. Met een ladder kunt u ook de hogere plekken bereiken.

Heggenschaar – Bij de snoei van bamboe is een heggenschaar onmisbaar. De meeste uitstekende scheuten knipt u hiermee eenvoudig af.

Compacte handzaag – Voor het verwijderen van oude en dikke stengels kunt u gebruik makan van een kleine handzaag.