Verzorging van bamboe: alles wat u moet weten

Bamboe verzorgen

Bamboe is een snelgroeiende grassoort die behoort tot de Poaceae-familie. Bij de verzorging van bamboe zijn er een aantal belangrijke zaken om in gedachten te houden. In dit artikel geven wij u onder andere advies over hoe u bamboe moet snoeien, hoeveel water de plant nodig heeft en krijgt u informatie over het bemesten.

Bamboe snoeien

Bamboe snoeien is niet noodzakelijk, maar wordt wel aangeraden om de plant compact te houden. Snoei zorgt voor meer ruimte en licht en zal de groei van nieuwe scheuten stimuleren. Ons advies is om bamboe 1-2 keer per jaar te snoeien met een heggenschaar.

Verjongen

Bij het snoeien van bamboe is het belangrijk om de plant te verjongen door oude en dode stengels uit te dunnen. Dit zal zorgen voor meer licht en ruimte voor nieuwe groei, en zal ook helpen bij het bevorderen van vollere groei in het algemeen. Om dit te doen, verwijdert u de oude stengels net boven de grond. Hierdoor kan de energie worden besteed aan nieuwe scheuten en bladeren, wat resulteert in een gezondere en vollere bamboeplant.

Vormsnoei

Vormsnoei is een makkelijke manier om uw bamboe plant onder controle te houden. Door gebruik te maken van een heggenschaar, kunt u nieuwe scheuten die boven de rest uitsteken afknippen, zodat de bamboe niet te groot of onhandelbaar wordt. Het geheel inkorten is ook mogelijk om een bamboehaag te creëren.

Bemesting van bamboe

Bemesting van bamboe kan zorgen voor een betere groei en een betere weerstand tegen ziekten en plagen. Bemesting van bamboe dient 2 keer per jaar te gebeuren met organische mestkorrels, de 1e keer in het voorjaar en de 2e keer in de zomer. Dit zal de kwaliteit van de grond verbeteren.

Er zijn verschillende soorten bamboe meststof op de markt, bijvoorbeeld van het merk Pokon. Volg de instructies op de verpakking en breng de meststof aan rond de basis van de plant. Geef de plant goed water na het aanbrengen van de meststof.

Water geven

Hoewel bamboe over het algemeen een zeer krachtige plantsoort is, houdt het wel van water, vooral in droge en hete zomerperiodes. Bij droogte moet u twee keer per week royaal water geven. Ziet u dat de bladeren geel beginnen te worden of beginnen te krullen, dan is dit ook een indicatie dat de bodem te droog is en water moet krijgen. De grond moet idealiter lichtvochtig zijn, maar niet drassig.

Bamboe onderhouden

Bamboe verzorgen in de winter

Om de plant te beschermen tegen vorst raden we om het volgende te doen.

Wortels beschermen

Er moet echter voor worden gezorgd dat de wortels tijdens de wintermaanden worden beschermd. Oppervlakkig groeiende wortels kunnen worden beschadigd door vorst, dus is het belangrijk om een 5 centimeter dikke laag bladeren of houtsnippers rond de basis van de plant te leggen voordat de winter begint.

Sneeuw

Sneeuw kan schadelijk zijn voor de plant. Zware sneeuwval kan de stengels breken, en de plant kan ook last hebben van vorstschade. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de sneeuw regelmatig van de plant te schudden. Zo voorkom je dat de stengels breken en verminder je ook de kans op vorstschade.

Bescherm bamboe in pot met noppenfolie

Het is belangrijk om bamboeplanten te beschermen tijdens de winter, vooral als ze in een pot staan. In een pot zijn de wortels minder beschermd tegen vorst, dus het wikkelen van noppenfolie rond de pot zorgt voor extra isolatie. Dit helpt vorstschade te voorkomen. Een beschermhoes is ook belangrijk voor bladeren en stengels. Dit voorkomt schade door de wind en voorkomt dat de plant bij strenge vorst beschadigd raakt.

Anti-worteldoek

Er zijn twee hoofdtypes van bamboe: niet-woekerende en woekerende soorten. Niet-woekerende bamboe zoals de Fargesia soorten verspreiden zich niet ondergronds, waardoor ze gemakkelijker zijn om te onderhouden.

Woekerende bamboe kan zich snel verspreiden zonder de juiste voorzorgsmaatregelen. Het verspreidt zich ondergronds via een netwerk van wortels en kan binnen no-time de tuin overnemen. Als gevolg hiervan is het belangrijk om woekerende bamboe binnen de perken te houden door het gebruik van anti-worteldoek.

Is bamboe giftig?

Bamboe is niet giftig. Dit is een veel voorkomende misvatting over de plant, maar zowel de stengels als de bladeren zijn onschadelijk. Sterker nog, bamboe wordt vaak gebruikt voor het maken van schuttingen en producten als snijplanken, manden en zelfs meubels .

Hoewel bamboe geen gevaar vormt voor de mens, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren van de plant. De scherpe randen van de bladeren kunnen snijwonden veroorzaken en de stengels kunnen moeilijk te breken zijn.

Ziektes

Bamboe is zeer sterk en duurzaam, waardoor het bestand is tegen de meeste ziekten en plagen. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Bladluizen en spint kunnen bamboe soms aantasten, waardoor het blad verkleurt en de groei stagneert. Bovendien is bamboe gevoelig voor tocht en moet het bij voorkeur op een iets beschutte plaats worden geplant.

Stekken

Er zijn twee manieren om bamboe te vermeerderen: door wortelstekken of door waterstekken. Voor wortelstekken, kies jonge stengels die minder dan 3 jaar oud zijn en een goede doorsnede hebben. Snijd de stengel in een hoek van 45 graden en steek hem in de grond zodat de knopen begraven zijn. Zorg ervoor dat u de grond rond de stek stevig aandrukt.

Voor waterstekken snijdt u een stengel van de moederplant en plaatst u deze in een bakje met water. De onderste stengeldeel van de stek moet volledig ondergedompeld zijn in water. Ververs het water regelmatig en houd de temperatuur op minimaal 13 graden Celsius.

Bamboe kopen bij Tuinplantenonline.nl

Bij Tuinplantenonline.nl vindt u een ruim assortiment aan bamboe en andere tuinplanten online. Wij hebben zowel niet-woekerende als woekerende soorten. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar zoals Fargesia en Phyllostachys. Tuinplantenonline.nl is de online bamboe specialist met snelle levering. Ook kunt u terecht in ons tuincentrum in de Westereen met een ruim assortiment planten, bomen en heesters.