Seringen (ook wel Syringa genoemd) is een geslacht van ongeveer 10 soorten loofbomen en grote struiken uit Oost- en Centraal-Azië. Ze staan algemeen bekend als seringen en zijn de bron van veel populaire culturen (seringen zijn de nationale bloem van Frankrijk) en de bron van veel geweldige geuren. Sering kan in een groot aantal verschillende klimaten groeien, zelfs in winterharde zones waar maar weinig andere planten kunnen groeien.

Soorten

De Amerikaanse sering vulgaris is algemeen bekend als de standaard sering. De geslachtsnaam Syringa is afgeleid van het Griekse woord syringos, wat buis of pijp betekent, en verwijst naar de holle stengels. Naast de vulgaris die tot 5 meter hoog kan worden, is er ook de dwerg sering. Deze laagblijvende struik groeit langzaam tot een maximale hoogte van circa 1 meter.

Sering op stam

Wilt u naast de lage planten in uw tuin ook iets van hoogte toevoegen? De sering op stam is een boom die hier enorm geschikt voor is. Het voordeel is dat ze relatief weinig ruimte innemen en er onder de seringenboom nog ruimte is voor bloeiende bodembedekkers.

Snoeien

Bij een jonge sering is snoeien niet noodzakelijk. Eventueel kunt u na de bloei alleen de bloemen wegknippen. Zorg dat jonge schuiten blijven zitten, want deze gaan het jaar na de snoei bloeien. Wil je de sering verjongen omdat deze te groot wordt? De sering snoeien kan in dat geval door oude takken tot ongeveer anderhalve meter boven de grond af te zagen. Doe dit met een scherpe takkenschaar of goede handzaag en in de rustperiode van de boom (november tot eind maart).

Sering kopen

De seringen van Tuinplantenonline.nl komen van speciaal door ons geselecteerde kwekers. Al een keuze gemaakt in ons ruime aanbod? Bestel gemakkelijk via de beveiligde afrekenpagina en kies een voor u vertrouwde betaalwijze. U ontvangt de sering binnen 3-5 dagen al bij u thuis.