Camellia japonica bemesten

Camellia japonica is een winterharde struik die bekend staat om zijn adembenemende bloemen en bladeren. Om ervoor te zorgen dat deze planten gezond en krachtig blijven, is de juiste verzorging nodig. Een onderdeel hiervan is de bemesting.

Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de pH-waarde van de bodem, het soort meststof dat je gebruikt en de periode waarin je het geeft. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om camellia japonica’s te bemesten.

Waarom de Camellia japonica bemesten?

Bemesting bij een camellia japonica zorgt voor voldoende voedingsstoffen die essentieel zijn voor de groei en bloei van de struik. Een gebrek aan voeding kan leiden tot een minder krachtige planten een verminderde bloei. De plant is hierdoor zelfs kwetsbaarder voor ziektes en plagen.

Het is aan te raden om organische meststoffen te gebruiken om de plant te voeden, en om deze vanaf het vroege voorjaar te geven. Gebruik een meststof met stikstof, fosfor en kalium, die is afgestemd op zuurminnende heesters.

Wanneer moet je de camellia japonica bemesten?

De beste tijd om te beginnen met het bemesten van de Camellia Japonica is in april. Tijdens deze periode begint de struik namelijk aan zijn groeifase en heeft hij voldoende voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de grond van de plant te controleren en ervoor te zorgen dat deze zuur is. De plant groeit namelijk het best in zure grond.

Om ervoor te zorgen dat de bloem voldoende voedingsstoffen krijgt, is het aan te raden om de plant 2 of 3 keer te bemesten. De laatste keer dat je de plant bemest moet uiterlijk in oktober zijn. Na het bemesten is het belangrijk om de plant water te geven en mulch toe te voegen om vocht vast te houden.

Als de plant gele bladeren krijgt, kan dit duiden op een gebrek aan water. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme dagen. Maar let op: de plant kan ook bruine vlekken krijgen als hij te veel water krijgt. Houd dit in de gaten en zorg dat de grond lichtvochtig is.

Rode Camelia

Geschikte meststoffen voor camelia japonica’s

Meststoffen die rijk zijn aan kalium en organisch materiaal zijn geschikt voor de Camelia japonica. Een populaire keuze is ECOstyle Rhodo & Azalea-AZ. Deze meststof bevat geen kalk en is speciaal samengesteld voor zuurminnende planten zoals rhododendrons en ook de Camelia’s.

Het is belangrijk om bij korrels, direct na de bemesting water te geven. Dit zorgt ervoor dat de meststoffen goed sneller vrijkomen. 

In het kort, maak gebruik van organische  en kaliumrijke meststoffen voor de beste groei en bloei. Zorg ervoor dat deze meststoffen geen kalk bevatten en geschikt zijn voor zure grond. Vergeet niet om de plant water te geven na het bemesten om de voedingsstoffen te activeren.

Hoe bemest je een camelia japonica?

Om je camellia japonica planten goed te voeden, kun je in het voorjaar gebruik maken van rhododendron of azalea mest, bijv. ECOstyle Rhodo & Azalea-AZ. Deze mest is speciaal samengesteld voor zure grond, wat perfect is voor de camellia, die van lichtzure grond houdt. 

Strooi de korrels of giet de meststof rond de struik en zorg ervoor dat je het gelijkmatig verdeelt. Na de bemesting is het belangrijk om voldoende water te geven om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen door de plant. Geef bij voorkeur regenwater, omdat hier minder kalk in zit dan in leidingwater.

In de zomermaanden en de vroege herfst kun je de plant een extra bemesting geven.