Camellia Japonica verzorging

Camelia verzorgen

In dit artikel leest u alles over het onderhouden van de Camellia Japonica. Om maximaal te kunnen genieten van de grote roosachtige bloemen heeft deze heester de juiste verzorging nodig.

Op deze pagina krijgt u advies en tips over het aanplanten, de ideale grondsoort, water geven, bemesten en het snoeien van deze plant.

Benieuwd naar het aanbod op Tuinplantenonline.nl? Bekijk alle Camellia Japonica’s

Camellia Japonica verzorgen

Zorg ervoor dat de Camellia Japonica een plek met half schaduw krijgt op een lichtzure, humusrijk grond. Bemest in maart en juni met organische meststof voor zuurminnende planten. Snoeien is niet noodzakelijk, maar vormsnoei is mogelijk na de bloei in mei.

Hieronder leest u meer over onder andere de ideale standplaats, water geven, snoeien en het aanplanten.

Standplaats in uw tuin

De Camellia Japonica geeft de voorkeur aan een standplaats met half-schaduw die beschut is tegen de wind. Vroege ochtendzon kan de tere bloemen beschadigen.

De bloemknoppen van deze struiken zijn zeer vorstgevoelig. Als de temperatuur na een nacht met vorst te snel stijgt, zullen de knoppen afvallen. Krijgt de plant pas laat in de ochtend of begin van de middag zonlicht, dan zullen de bloemknoppen zich openen en de bloemen bloeien.

Grondsoort

De Japonica geeft de voorkeur aan lichte zure grond die lichtvochtig en humusrijk is. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is, want de wortels mogen niet in water staan.

Doe bij het aanplanten in volle grond tuinturf in het plantgat voor het verzuren van de bodem. Voeg eventueel ook een aantal roestige spijkers toe zodat de plant ijzerverbindingen op kan nemen, wat zorgt voor de vorming van bladgroen. Wilt u de Japanse roos in een plantenbak of pot planten, gebruik dan potgrond voor zuurminnende planten.

Camellia planten

Hoe en wanneer planten?

Hoewel het mogelijk is om camelia’s op elk moment van het jaar te planten, is het het beste om het aanplanten tijdens vorstperiodes te vermijden. Let er bij het kiezen van een standplaats voor uw camelia op dat deze op een plek staat met half schaduw. De plant heeft ook goed doorlatende grond nodig. Graaf een gat dat een 2 keer zo groot is als de kluit. Voeg tuinturf toe om de bodem te verzuren. Plaats de Camelia in de grond en zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de grond. Druk de grond licht aan en geef de eerste weken na het planten veelvuldig water.

Water geven

 Hoewel Camelia’s over het algemeen onderhoudsarme planten zijn, hebben ze wel voldoende water nodig voor de groei en bloei. De grond mag niet volledig uitdrogen, omdat dit de plant kwetsbaar maakt voor ziekten. De wortels mogen ook niet constant nat zijn, omdat dit wortelrot kan veroorzaken en de groei van schimmels kan bevorderen. In plaats daarvan moet de grond lichtvochtig worden gehouden.

Bemesten

Camelia’s moeten twee keer per jaar worden bemest, in maart en juni, met een organische meststof die geschikt is voor zuurminnende planten. Dit zorgt ervoor dat de plant de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft om nieuwe bloemknoppen aan te maken. Bovendien helpt bemesting om de bladeren groen te houden en is de tuinplant beter bestand tegen ziektes.

In maart moeten de Camellia soorten worden gemulcht met een laag bladeren of houtsnippers. Dit helpt uitdroging van de grond te voorkomen en geeft de plant extra voedingsstoffen. Mulchen helpt daarnaast ook om de wortels te beschermen bij vorst.

Snoeien

Snoeien is meestal niet nodig. Als u uw camelia toch wilt snoeien, kunt u dat het beste doen na de bloei in mei. Snoei de uiteinden van de takken terug om de gewenste vorm te behouden. Zorg ervoor dat u dood hout of takken die te ver uitsteken verwijdert.

Drastisch terugsnoeien

De Camellia japonica en Camellia x williamsii zijn twee camelia soorten die goed tegen drastisch snoeien kunnen. Indien nodig kunnen ze tot 50 centimeter boven de grond worden teruggesnoeid. Het eerste jaar na de snoei zal de plant weinig of geen bloemknoppen produceren. Hij zal zich daarna herstellen en zijn normale bloei terugkrijgen.

Winterbescherming

De Camellia japonica is een redelijk winterharde plant, maar bij aanhoudende strenge vorst is winterbescherming noodzakelijk. Om de plant te beschermen, wikkelt u vliesdoek rond de plant en een laag stro of schors rond de stam. Dit zal helpen om de plant te isoleren en bevriezing van het wortelgestel voorkomen.

Verplaats planten die in pot staan met vorst naar binnen. Een koele schuur of garage is geschikt om de plant te beschermen tegen de ergste kou.

 

Meer weten over de Camellia Japonica verzorging?

Als u op zoek bent naar meer informatie over camelia’s, bent u bij ons aan het juiste adres. Op de veelgestelde vragen pagina vindt u een lijst met de meest gestelde vragen (FAQ’s) die wij van onze klanten ontvangen. We hebben ze hier verzameld, zodat u snel en gemakkelijk een antwoord kunt vinden.