Camelia planten & verplanten

Wanneer u een Camelia wilt planten in uw tuin, dan is het belangrijk om te weten welke grondsoort en standplaats bij deze specifieke heester past.

Op deze pagina geven we advies over de beste periode om de Camelia te planten. Ook ontdekt u wat een geschikte standplaats is en wat de beste werkwijze is bij het in de grond zetten van deze plant.

Wanneer Camelia’s planten?

De Camelia’s van Tuinplantenonline.nl kunt u het hele jaar door planten. Behalve in een periode met vorst in de grond. Dit komt omdat al onze planten in pot zijn gekweekt.

Heeft u een Camelia met ingepakte kluit of blote wortels? Dan kunt u niet het hele jaar planten. Wij raden aan om de heester in dat geval in de rustperiode van oktober-april in de grond te plaatsen.

Meer lezen over de camelia? Bekijk ook de pagina’s: verzorging, ziekten & plagen, bemesten, snoeien, verzorging in de winter en veelgestelde vragen.

Waar plant u een camelia?

Kies voor een standplaats in de half-shaduw het liefst op een beschutte plek. Na nachtvorst verdraagt de plant vroege ochtendzon slecht. Knoppen moeten langzaam opwarmen voor het open gaan. Plaats Camelia’s daarom op een plek die ’s ochtends niet felle zon krijgt.

De Camelia is een zuurminnende heester. Dit betekent dat hij een voorkeur heeft voor losse zure grond, die vochtdoorlatend is. Combineer hem met andere planten die van een zure bodem houden, zoals de Azalea, Magnolia en Rhododendron.

Het wortelgestel reikt niet diep. Geef de plant voldoende ruimte, zodat deze bij droog weer genoeg grondwater kan opnemen.

Waar en hoe de Camellia planten

Werkwijze planten van een Camelia

Benieuwd hoe u een Camelia moet planten? Hieronder leest u precies wat u moet doen om deze wintergroene heester een goede start te geven.

Standplaats

Plaats een Camelia op een beschutte plek uit de wind. Kies altijd voor een plek in de tuin met half-schaduw, waar geen vroege ochtendzon komt. Wanneer de knoppen bevroren zijn en te snel opwarmen kunnen ze namelijk afvallen. 

Grondsoort

Camelia’s zijn liefhebbers van een zure humusrijke bodem. Door bij het planten tuinturf te gebruiken kunt u de zuurgraad verhogen. Ook belangrijk is dat de grond goed vochtdoorlatend is. De plant houdt namelijk niet van natte voeten omdat hij dan kwetsbaarder wordt voor ziektes!

Gebruik nooit kalk. Door de toevoeging van kalk wordt gaat de PH-waarde van de bodem omhoog, waardoor de grond minder zuur wordt.

Gat graven

Graaf een gat dat ongeveer een keer zo groot is als het wortelgestel. Doe per plant zo’n 15-20 liter turf in het het gat en zet daarna de Camelia erin. Zorg dat u hem niet te diep plant en vul daarna het gat met de aarde. Druk de bodem vervolgens licht aan, zodat de plant stevig in de grond staat.

Omdat wortels van deze heester dicht aan de oppervlakte groeien raden we aan een laag mulch van 5-10 centimeter op de bodem te leggen. Dit voorkomt in de zomer uitdroging en beschermt de Camelia in de winter tegen vorst.

Water geven

Na het planten is het van belang geregeld water te geven. Zorg dat de bodem lichtvochtig blijft, maar niet helemaal nat is. Zeker bij een droge periode in de zomer heeft de plant voldoende vocht nodig om te kunnen wortelen. Wij raden aan om regenwater te geven. Hier zit in vergelijking met kraanwater geen kalk in.

Camelia verplanten

Wanneer het niet nodig is om de Camelia te verplaatsen, doe het dan niet. Deze plant heeft wortels die ondiep groeien en beschadigd kunnen raken. Als u hem toch wilt  verplaatsen doe dit dan wanneer de groei stilstaat, in de periode van oktober tot april. Uiteraard verplant u niet op dagen dat het vriest en de grond bevroren is.