Camelia verzorging

Camelia verzorgen

Met de camelia heeft u een wintergroene heester in de tuin die in het voorjaar prachtig in bloei staat. Om vele jaren te kunnen genieten van camellia’s is de juiste verzorging nodig. Deze sierlijke heester kunt u buiten planten in de volle grond of in pot.

In dit artikel leest u alles over de verzorging van Azalea’s. Ontdek alles van de ideale standplaats, het planten, bemesten tot informatie over het snoeien van de heester.

Over de camelia

De Camelia is een winterharde heester die al vanaf februari in bloei staat en daarmee één van de eerste planten is die uw tuin of terras kleur geeft. Hij groeit langzaam, met zo’n 15-20 centimeter per jaar. Van oorsprong komt deze bladhoudende heester uit China, Japan en Maleisië.

Er bestaan zo’n 80 soorten, waarvan de Camellia Sasanqua, Japonica en de Sinensis de bekendste soorten zijn. De Camellia Japonica (ook wel Japanse roos) staat bekend vanwege zijn rijkelijke bloei. Terwijl de Camellia Sinensis vooral bekend is als de ‘Theeplant’, waarbij het blad wordt gedroogd en vermalen tot thee.

Door de bloeitijd die al vroeg in het jaar begint en de roosachtige bloemen in de kleuren roze, rood en wit is het één van de populairste tuinplanten.

Standplaats in uw tuin

De ideale standplaats voor een camelia is een beschutte plek in de half-schaduw. Belangrijk is dat u een plek in de tuin kiest waarbij de plant niet in aanraking komt met koude wind. Daarnaast mogen de bloemknoppen niet in de vroege ochtendzon staan. Zeker bij nachtvorst moeten de bloemen langzaam opwarmen om zich te kunnen openen. Te snelle opwarming zal ervoor zorgen dat bloemen vroegtijdig afvallen.

 

Grondsoort en bemesten

De Camelia staat het liefst op lichtzure, humusrijke en goed doorlatende grond. De bodem moet lichtvochtig zijn en regenwater goed af kunnen voeren. In maart kunt u een laag compost van zo’n 5 centimeter onder de struik leggen zodat de bodemstructuur wordt verbeterd.

Bemest twee per jaar met langzaamwerkende organische meststof voor zuurminnende planten. Bemest voor de eerste keer in maart, daarna kunt u het in juni nog een keer doen om de aanmaak van nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Geef direct na de bemesting water om de opname van nieuwe voedingsstoffen te versnellen.

Camellia planten

Planten

Graaf met een schop een ruim gat dat een keer zo groot is als de kluit, waarbij de stam niet onder de grond komt. Meng vervolgens de aarde met tuinturf om de bodem te verzuren. Zet de plant recht in het gat, vul aan met de aarde en stamp licht aan. Geef direct na het planten water.

Alle planten van Tuinplantenonline.nl worden geleverd in pot. Het voordeel van deze planten in pot is dat u ze het hele jaar rond kunt planten, behalve wanneer de grond door vorst bevroren is.

Water geven

Een camelia vraagt weinig onderhoud. Het Nederlandse klimaat heeft over het algemeen voldoende dagen met neerslag. Water geven is daardoor niet nodig, tenzij de grond uitdroogt. Zorg er dan voor dat u de waterbehoefte van de plant aanvult en de bodem lichtvochtig aanvoelt.

Het is geen liefhebber van kalk. Geef daarom bij voorkeur regenwater. Kraanwater bevat meer kalk, waardoor camellia’s moeilijker voedingsstoffen uit de grond opnemen.

Snoeien

Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan om de heester in vorm te houden. Snoei altijd pas na de bloei in mei en verwijder alleen uitstekende takken en takken die elkaar kruisen. Laat de camelia verder zoveel mogelijk met rust, zodat de plant weer snel hersteld.

Wilt u de tuinplant drastisch snoeien? Dat is mogelijk, maar kan ervoor zorgen dat de hij het jaar erop niet bloeit. Knip of zaag de takken na de bloei af tot 50 centimeter boven de grond. Op de snoeipunten zal de plant snel weer uitlopen. Gebruik bij iedere snoeibeurt uitsluitend scherp snoeigereedschap!

Winterbescherming

Camelia’s zijn winterhard als ze een beschutte standplaats krijgen. Toch is het bij strenge of aanhoudende vorst aan te raden de takken en bloemknoppen extra te beschermen. Dit kan door ademend materiaal om de plant te wikkelen. Een paar lagen vliesdoek zorgt voor voldoende winterbescherming.

Wortels van deze plant groeien dicht aan de oppervlakte. Door een laag houtsnippers onder de heester te leggen voorkomt u bevriezing van de bodem en het wortelgestel.

Meer weten over de camelia verzorging?

Als u op zoek bent naar meer informatie over camelia’s, bent u bij ons aan het juiste adres. Op de veelgestelde vragen pagina vindt u een lijst met de meest gestelde vragen (FAQ’s) die wij van onze klanten ontvangen. We hebben ze hier verzameld, zodat u snel en gemakkelijk een antwoord kunt vinden.