Elaeagnus Ebbingei snoeien

Eleagnus Ebbingei snoeien

Snoeien is een onderdeel dat hoort bij de verzorging van een Elaeagnus Ebbingei. Het helpt om de vorm van de struik te behouden, nieuwe groei te stimuleren en de gezondheid van de plant te verbeteren.

Op deze pagina leest u wat de beste tijd van het jaar is om Elaeagnus Ebbingei te snoeien, de werkwijze en het gereedschap dat u nodig heeft.

Over de Elaeagnus Ebbingei

Elaeagnus Ebbingei, ook bekend als olijfwilg, is een wintergroene heester die maximaal 3 meter hoog kan worden. Hij wordt gewaardeerd om de herkenbare grijsgroene bladeren en geurende witte bloemen, die in de nazomer verschijnen. Het is mogelijk om de tuinplant los te planten, maar hij is ook zeer geschikt als haag. Elaeagnus Ebbingei groeit het best in de volle zon of gedeeltelijke schaduw en geeft de voorkeur aan lichtvochtige, goed-gedraineerde grond.

Waarom de Olijfwilg snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van Elaeagnus Ebbingei. Het helpt om de vorm van de struik te behouden, nieuwe groei te stimuleren en de gezondheid van de plant te verbeteren.

Vorm van de struik te behouden

Snoeien helpt om de bedoelde vorm van de struik te behouden. Als olijfwilgen niet regelmatig worden gesnoeid, kunnen ze uit proportie groeien en gaan woekeren. Niet alleen kan dit ten koste gaan van andere tuinplanten, maar het zit er vaak ook minder verzorgd uit.

Nieuwe groei stimuleren

Snoeien stimuleert ook de groei van nieuwe takken. De Elaeagnus Ebbingei zal meer meer blad krijgen als hij gesnoeid wordt, waardoor hij voller en mooier wordt. Gebruikt u de plant als haag, dan draagt snoei dus ook bij aan het vormen van een dichte haag.

Verbeteren van de gezondheid

Snoeien kan ook de algehele gezondheid van de plant verbeteren. Dode of zieke takken kunnen worden verwijderd, waardoor de plant gezonder blijft.

 

Wanneer de Elaeagnus Ebbingei snoeien?

Snoeien moet over het algemeen worden gedaan in het voorjaar of najaar. Heeft u een losse struik, dan raden we aan te snoeien in maart-april. Is er nog sprake van vorst, stel de snoei dan nog uit. Als u een Elaeagnus Ebbingei haag wilt snoeien, kunt u dit het beste doen in de maanden augustus en september.

 

Werkwijze snoeien Elaeagnus Ebbingei

De olijfwilg verdraagt snoei goed. In maart kunt u lichte vormsnoei toepassen door uitstekende takken weg te knippen. Verwijder ook het dode hout wat nog in de heester aanwezig is.

In de meeste gevallen is normale snoei voldoende, maar een rigoureuze snoei kan nodig zijn als de struik te groot is geworden. De beste tijd voor zo’n grote snoeibeurt is het vroege voorjaar (maart). Knip (of zaag) de takken terug tot 50 centimeter boven de grond. De plant zal op de plekken waar de takken zijn afgeknipt opnieuw uitlopen.