Ficus Carica bemesten

Ficus Carica bemesten

Een onderdeel die hoort bij de verzorging van de Ficus Carica (Vijgenboom) is het bemesten. Het geven van meststof zorgt voor een betere groei, meer vruchten en een boom die resistenter is tegen ziektes. Maar welke meststof moet je een vijgenboom geven? En wanneer is de beste periode om dit te doen?

In dit artikel leest u alles over de verschillende soorten meststof en wat de beste periode in het jaar is om te bemesten.

Waarom is een Vijgenboom bemesten nodig?

Vijgenbomen hebben voeding nodig om goed te kunnen groeien en vruchten te produceren. Bemesting zorgt ervoor dat de boom de juiste voedingsstoffen krijgt en kan opnemen, waardoor deze gezond en productief blijft. Daarnaast is bemesting ook belangrijk omdat de boom gezonder blijft en minder vatbaar is voor ziektes.

De voordelen van Ficus Carica bemesting op een rij:

  • De grond krijgt extra voedingsstoffen en wordt verbeterd;
  • De vruchten groeien harder en ontstaan sneller;
  • U krijgt meer vruchten in de boom;
  • Vijgenbomen die nooit bemest worden zijn vatbaarder voor ziektes;
  • Voedingsstoffen die niet in de grond aanwezig zijn worden via bemesting toegevoegd;
  • Boom herstelt sneller na het snoeien.
  • Vijgenbomen krijgen een rijkere bloei.

Wat is de beste tijd om de Ficus Carica te bemesten?

De beste periode in het jaar om vijgenbomen te bemesten is in het voorjaar, in maart of april. In deze periode krijgen de bomen de meeste voedingsstoffen binnen, waardoor ze gezond en productief blijven. Na de bemesting krijgt de boom tijd om de voedingsstoffen op te nemen die nodig zijn voor de bloei en het ontstaan van vruchten.

Vijgenboom bemesten

Welke soorten meststoffen zijn er?

Er zijn twee soorten meststoffen: vloeibare en vaste. Vloeibare meststoffen werken snel, terwijl vaste meststof langzaam oplost en door de grond wordt opgenomen.

Vloeibare meststoffen:

Vloeibare meststoffen zijn goed toe te passen en zorgen ervoor dat de voedingsstoffen snel worden opgenomen door de boom. Omdat het niet eerst hoeft op te lossen zoals bij korrels, heeft het sneller effect. De meststof dient wel direct op de bodem te worden toegediend.

Mestkorrels:

Mestkorrels (koemestkorrels) zijn een organische meststof die de kwaliteit en structuur van de bodem verbetert. De korrels lossen langzaam op, waardoor de aanwezige voeding geleidelijk vrij komt. Wij raden aan om voor deze meststof te kiezen. Mestkorrels zijn ideaal om te gebruiken voor een vijgenboom. De boom krijgt op deze manier alle benodigde voedingsstoffen geleidelijk binnen, wat zal zorgen voor een betere groei.

Heeft de vijgenboom ook kalk nodig?

Bij de Ficus Carica verzorging is het van belang dat de bodem niet te zuur is. Het is een liefhebber van een kalkrijke bodem. Jonge vijgenbomen moeten elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem tegen te gaan.

Ook de grotere bomen moet u ieder jaar bekalken omdat het de bodem beschermt tegen pH-veranderingen en de wortels gezond houdt. Strooi kalk in febuari, zodat het voor het bemesten is opgenomen in de bodem.

Hoe de Ficus Carica bemesten?

Het bemesten is eenvoudig en doet u normaal gesproken 1 keer per jaar. U kunt (koe)mestkorrels strooien of meststof in de grond sproeien met een handpomptank. Lees de bijsluiter voor de juiste dosering met vloeibare meststof. Bij mestkorrels strooit u een handvol rond de stam.

Bij een bodem met zandgrond is een tweede bemesting in juni mogelijk. Zand kan voedingsstoffen minder goed vasthouden dan andere grondsoorten.

Een jonge of pas aangeplante Ficus Carica heeft geen extra meststoffen nodig. In feite zijn ze erg gevoelig voor verbranding door meststoffen, dus let op en zorg dat u niet teveel meststoffen geeft.