Ficus Carica snoeien

Ficus Carica snoeien

De Ficus Carica is een prachtige vruchtdragende sierboom, maar hij kan ook snel groeien met lange uitstekende scheuten. Daarom zult u hem ieder jaar moeten snoeien om zijn omvang beheersbaar te houden.

Maar wanneer moet u snoeien? Hoe weet u of uw Vijgenboom toe is aan een snoeibeurt? En wat is het beste snoeigereedschap voor deze klus? Dit en nog veel meer komt u te weten op deze pagina! We geven u advies zodat u de volgende keer, zonder hulp van een expert, uw eigen plant kunt snoeien.

Over de Ficus Carica

De vijgenboom (of Latijnse naam Ficus Carica) kan tot wel 4 meter hoog worden en heeft een voorkeur voor een beschutte standplaats in half-schaduw of volle zon. Een plek in de naast een schutting of muur biedt bescherming tegen koude wind. Vaak wordt deze boom in de volle grond geplaatst, maar de vijg kan ook in pot.

Een grote Ficus Carica in volle grond is winterhard tot -10 graden Celsius. Bij lagere temperaturen kunt u de boom tegen strenge vorst beschermen met ademend vliesdoek.

Vijgenbomen hebben neutrale grond nodig met een PH-waarde van 6,5-7,0. Is de bodem te zuur, dan moet u kalk toevoegen om de zuurgraad aan te passen. De Ficus Carica komt veel voor in het Middellandse Zee gebied. De plant houdt niet van te natte grond omdat dit het wortelgestel kan aantasten.

Meer weten? Lees ook: Ficus carica verzorging | Ficus carica standplaats

Waarom de Vijgenboom snoeien?

Door de Vijg te snoeien blijft de boom gezond, verlengt u de levensduur en krijgt hij meer vruchten. Daarnaast kunt u de boom compacter houden of de groeivorm van de boom bepalen. Door de kroon open te maken wordt daarnaast de kans op rot verkleind en groei van vruchten gestimuleerd.

Wanneer de Ficus Carica snoeien?

Snoei de vijgenboom in de rustperiode van december tot februari, wanneer de groei stilstaat en er geen vorst is. Gaat u in maart of nog later snoeien, dan kan de boom gaan bloeden.

Zomersnoei is mogelijk. De vijg is een snelle groeier en zal in de lente veel nieuwe scheuten aanmaken. Van eind juni – begin juli kunt u uitstekende takken afknippen en de boom weer terug in de gewenste vorm brengen.

Werkwijze vijgenboom snoeien

Hoe de Ficus Carica snoeien

Vijgenbomen kunnen snoei goed verdragen. Voor het snoeien heeft u een stevige snoeischaar nodig. Moet u dikke takken verwijderen, gebruik dan een zaag. Belangrijk is dat het snoeigereedschap scherp is.

Start met het verwijderen van dood hout en kruisende takken die licht uit de kern wegnemen. Snoei de dunnere één tot twee jarige twijgen terug tot twee knoppen (ogen). Dikkere takken kunt u afzagen op de hoogte van uw voorkeur. Op deze plek zullen nieuwe vertakkingen ontstaan.

Wilt u de vijgenboom klein houden? Dan kunt u de boom bij de wintersnoei flink terugsnoeien. De boom zal hierdoor compacter blijven en loopt tijdens het groeiseizoen vanzelf weer uit met nieuwe schuiten.

Let op: sap van de vijgenboom kan de huid irriteren. Draag daarom bij de snoei van een Ficus Carica altijd handschoenen!

Video: Vijgenboom snoeien

In de onderstaande Youtube video ziet u hoe u de vijg zelf kunt snoeien.

Hoe verzorgt u een vijgenboom

Een Ficus Carica staat bij voorkeur op een lichtvochtige en neutrale grond. Bij een zure bodem is het verstandig om ieder jaar een beetje kalk rond de stam neer te leggen. Water geven is niet nodig, behalve bij langdurige zomerse droogte. Krullende bladeren zijn een teken dat de boom te veel of te weinig water heeft gekregen. 

Een volwassen vijg kan vorst tot -10 graden verdragen. Bij lagere temperaturen of langdurige vorst is winterbescherming nodig. Met vliesdoek zorgt u dat de boom niet door bevriezing of de koude wind wordt beschadigd.