Ficus Carica verzorging

Verzorging van de Ficus Carica

Wilt u een ficus carica in uw tuin planten? Deze plant is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook heerlijke vruchten. Maar wat moet u doen om ervoor te zorgen dat uw Ficus in optimale conditie blijft?

In dit artikel leest u alles over de verzorging van de Ficus Carica en ontdekt u alles over onder meer de  standplaats, aanplanten, water geven, snoeien en bemesting.

 

Over de vijgenboom

De vijgenboom, ook bekend onder de naam Ficus carica, is een bladverliezende soort die behoort tot de familie van de Moraceae. Hij heeft groene grote bladeren en bloeit in de maanden juli en september. De vijgenboom is een winterharde plant die goed bestand is tegen vorst.

De vijgenboom groeit het best op plaatsen die beschut zijn en veel zonlicht krijgen. De boom kan tot 500 cm hoog worden en produceert eetbare vruchten die groen van kleur zijn wanneer ze voor het eerst worden geoogst, maar worden uiteindelijk bruin. De vruchten zijn rijp in de maanden september en oktober.

Kenmerken:

  • Standplaats: Half-schaduw of zon
  • Familie: Moerbeifamilie (Moraceae)
  • Bladkleur Groen
  • Bloeitijd:  juli – september
  • Bladhoudendend winter: Nee
  • Planthoogte 150 cm – 500 cm
  • Grondsoort:  Goed vochtdoorlatende grond
  • Winterhard: Ja, bij strenge vorst extra bescherming nodig
  • Oorsprong: Middelandse zee, Azië
  • Vrucht: Vijg
  • Oogsttijd: September-oktober

Ficus carica verzorging: waarop letten?

Een goede verzorging van een ficus carica is erg belangrijk. Als je de juiste zorg geeft, zal uw plant blijven groeien en gezond blijven. Daarnaast kunt u ook genieten van de vijgen die u vanaf september kunt oogsten. Bij het onderhouden kunt u letten op de onderstaande zaken.

Standplaats

De standplaats van een ficus carica is belangrijk om te weten, omdat de boom anders niet goed zal groeien. De boom staat graag in de volle zon of half-schaduw , het liefst in de beschutting van een muur op het zuiden.

Naast het planten in volle grond is het ook mogelijk om de boom in pot op het terras te zetten. In de volle grond kan de vijgenboom goed tegen vorst. Wanneer hij in een pot staat kan de plant ’s winters het beste binnen gezet worden in een garage of schuur. Staat de plant binnen geef dan wel af en toe water.

Aanplanten

Een vijgenboom planten kunt u het beste in het voorjaar doen. Wordt de tuinplant in pot geleverd, dan is aanplanten het gehele jaar mogelijk. De vijgenboom geeft de voorkeur aan een warme plek en lichtvochtige, vruchtbare grond die niet te nat blijft. De pH-waarde van de grond moet tussen 5,5 en 6,5 liggen.

De beste plaats voor de boom is tegen een muur op het zuiden, die hem tegen de wind beschermt en voldoende zonuren op een dag krijgt. Zorg er in de zomer en direct na het aanplanten voor dat de Ficus voldoende water krijgt. In een pot volstaat tuinaarde met hydrokorrels, zodat er geen wortelrot ontstaat.

Vijgenboom verzorgen

Water geven

Bij het water geven van de vijgenboom moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat de grond altijd licht vochtig is, maar zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Bewater pas als de grond droog begint aan te voelen. Vooral na het aanplanten is het van belang om in het begin regelmatig de vochtigheid van de bodem te controleren, zodat het beter te beoordelen is of de Ficus de juiste hoeveelheid water krijgt.

Controleren van de vochtigheid kan door uw vinger 4 centimeter in de tuinaarde te steken. Is de grond na twee dagen droog, dan heeft de plant meer vocht nodig. Voelt de bodem na zes á zeven dagen nog steeds nat aan, stop dan met bewateren tot de grond droog aanvoelt. Staat het wortelgestel te lang nat, dan kan wortelrot ontstaan.

Vijgenboom onderhouden (winter)

Winterbescherming

De Ficus carica is een winterharde plant die temperaturen tot -10°C kan verdragen. Grote bomen zijn door de dikke stam beter bestand tegen vorst dan een jonge boom. Als de temperatuur in een strenge winter onder de -10 graden Celsius zakt, heeft de vijgenboom winterbescherming nodig.

Er zijn verschillende manieren om de vijgenboom tegen de winterkou te beschermen: één manier is hem af te dekken met rietmatten of een paar lagen vliesdoek; als de vijgenboom in een pot staat, kunt u een winterhoes over de plant leggen. Daarnaast kunt u de pot isoleren door de in te wikkelen met noppenfolie.

Zorg er altijd voor dat de plant voldoende kan ademen. Langdurig bedekken met tuinzeil of plastic raden wij daarom af. U kunt ook stro of compost rond de basis van de stam leggen om de wortels tegen bevriezing te beschermen. 

Snoeien

Om vrucht te kunnen produceren moet de boom ieder jaar worden gesnoeid. In de zomer (juni) kunt u de nieuwe, jonge scheuten inkorten tot 4-6 bladeren. In de winter snoei je de overtollige, dode of kruisende takken terug tot op één knop of twee knoppen. U snoeit de boom het beste eind november of begin december, of in februari / maart. Later snoeien is niet aan te raden omdat de boom dan gaat bloeden en minder snel hersteld. Het blad en wortelsap kan een allergische reactie geven. Draag daarom altijd handschoenen om dit te voorkomen.

Meer weten? Lees ook: Ficus Carica snoeien.

Bemesten

De Ficus kan bemest worden met kunstmest korrels. Dit zorgt voor groei en een groter wortelgestel en een gezondere boom. De langzaam werkende meststof lost vanzelf op in de grond. Bij lage temperaturen lossen ze langzaam op, zodat de vijgenboom de gepaste voeding krijgt. Bij hoge temperaturen lossen de korrels veel sneller op, waardoor de vijg meer voeding krijgt.

In het voorjaar twee handenvol korrels is voldoende, maar men kan het nog een keer herhalen in de zomer. De vijgenboom houdt van een kalkrijke grond en jaarlijks kalk toevoegen verbetert de bodemstructuur.

Vijgen

De vijg is een vrucht waar velen van genieten. Het is een vrucht die groen van kleur is en peervormig. Langzaam zal de vrucht van kleur veranderen, waarbij de vijg rijp is als deze bruin is. De vijg kan direct van de boom worden gegeten of worden gedroogd.

De vijg is een laxerende vrucht goed blijft tot temperaturen van -7 graden Celsius. De vrucht is ook geliefd bij vogels, dus als u de vijg zelf wilt kunnen oogsten, moet u mogelijk een groot net gebruiken om de vrucht te beschermen.

Vijgen

Problemen herkennen

Hieronder leest u hoe u problemen bij de vijg kunt herkennen en oplossen.

Bladverlies

Bladverlies bij de vijgenboom kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. De meest voorkomende oorzaken van bladverlies zijn te weinig water, teveel water of licht. Vijgenbomen hebben een lichte vochtbehoefte en moeten dus regelmatig worden gegoten. Zorg ervoor dat er in de winter niet te veel water wordt gegeven: dit kan leiden tot bladverlies. In de lente zal de boom herstellen als hij de juiste verzorging krijgt.

Gele bladeren

Gele bladeren bij de vijgenboom kunnen wijzen op een tekort aan voeding. Dit kan veroorzaakt worden doordat de grond waarop de boom staat te droog is. Ook kan het tekort aan voeding ontstaan doordat er teveel of te weinig bemesting wordt gegeven. Het is dus belangrijk om goed naar de verzorging van de boom te kijken als hij geel blad vertoont.

Bruine bladeren

Bruine bladeren bij de Ficus carica kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het te veel of juist te weinig water. Wortels sluiten zich af bij een te grote hoeveelheid water, waardoor de bladeren uitdrogen en bruin worden.

Grijze bladeren (Spint)

Spint is een schimmel die zich voedt met bladeren. De schimmel veroorzaakt een grijs-bruinachtige aanslag op de bladeren, die vervolgens afvallen. Spint kan ernstige schade aanrichten aan planten. De symptomen van spint zijn vaak gemakkelijk te herkennen aan grijze bladeren.