Fruitbomen beschermen tegen vogels

Fruitbomen beschermen tegen vogels

Pruimen, kersen en andere fruitbomen kunnen een aanwinst zijn voor elke tuin. Het zijn niet alleen prachtige planten, maar ze leveren ook heerlijk zoet fruit. Fruitbomen zijn ook favoriet bij vogels die worden aangetrokken door de rijpende en smaakvolle vruchten. Om uw fruitbomen te beschermen tegen vogels en ervoor te zorgen dat uw oogst niet verloren gaat, hebben we hier een aantal handige tips verzameld.

Welke manieren zijn er om fruitbomen te beschermen tegen vogels?

Fruitbomen tegen vogels beschermen is mogelijk op verschillende manieren. Sommige methoden zijn meer permanent dan andere en sommige werken slechts tijdelijk. Een optie is om glinsterende cd’s aan de takken van uw boom te hangen. Het reflecterende oppervlak zal vogels afschrikken, die de CD’s zullen aanzien voor roofdieren. Een andere mogelijkheid is om blikjes of linten aan de takken te hangen. Het geluid van de blikjes zal de ongewenste vogels afschrikken, terwijl de linten een visuele barrière vormen die ze niet zullen oversteken. Vogelnetten zijn een andere goedkope en effectieve manier om te voorkomen dat vogels uw fruitoogst overnemen.

Fruitbomen beschermen tegen vogels: dit is wat wel werkt

Gelukkig zijn er een paar effectieve methoden die kunnen helpen. Een daarvan is het gebruik van geluid om vogels af te schrikken. Een andere optie is het gebruik van een dynamische roofvogelvlieger of het spannen van netten.

Fruitbomen beschermen met geluid

Een doeltreffende methode is het gebruik van geluid om vogels af te schrikken. Onder andere in de Philips Fruittuin in Eindhoven wordt een dergelijk systeem succesvol ingezet. Dit kan worden gedaan door het afspelen van opnamen van vogels die in nood zijn of door het gebruik van een ultrasone vogelverjager. Deze apparaten zenden geluiden uit die hoog en onaangenaam zijn voor vogels, maar ze zijn onschadelijk voor mensen en andere dieren.

Roofvogelvliegers

Een andere diervriendelijke manier om fruitbomen tegen vogels te beschermen is het gebruik van een roofvogelvlieger. Roofvogelvliegers zijn speciaal ontworpen om vogels af te schrikken. De vliegers zijn groot en ze lijken op roofdieren die vogels van nature zouden mijden. Indien goed gebruikt, kunnen roofvogel vliegers vogels effectief uit de buurt van fruitgewassen weghouden.

Netten gebruiken tegen vogels

Als het gaat om het afschrikken van vogels, is het gebruik van een anti-vogelnet vaak de meest effectieve optie. Van belang is om een afdeknet te kiezen met een fijne structuur en een felle kleur. De kleur blauw is het meest geschikt, omdat gebleken is dat die kleur vogels doeltreffender afschrikt dan andere kleuren.

Het belangrijkste is dat het gaas strak gespannen is, zodat de vogels er niet doorheen kunnen. Bevestig het gaas vogelnet de stam van de boom en drapeer het vervolgens over de takken. Een andere methode is om een kooi van netten te maken met stokken. Zorg ervoor dat er geen gaten of openingen zijn, want zelfs een klein gaatje kan vogels toegang geven tot uw fruit. Het gaas moet blijven zitten tot het fruit geoogst is. Deze methode is arbeidsintensief, maar beschermt uw fruit tegen opeten door vogels.

Dit bericht is gepost in Bomen. Bookmark de link.