Fruitbomen planten

Fruitboom planten

U wilt een fruitboom kopen en deze planten. Niet alleen zult u genieten van de heerlijke vruchten die hij produceert, maar u zult ook kunnen genieten van het jaar na jaar zien hoe de boom groeit en bloeit.

Het planten van een fruitboom is zeker een lonende ervaring, maar er zijn een paar dingen die u moet weten voordat u begint. In dit artikel leest u alles wat je moet weten over het planten van fruitbomen, dus lees verder voor alle informatie die u nodig heeft.

Wat is een geschikte standplaats voor fruitbomen?

Als u een fruitboom wilt aanplanten, is het belangrijk om een geschikte standplaats te vinden. Fruitbomen houden van zonlicht, dus zoek een plek in uw tuin waar de boom veel zonlicht kan krijgen. Alleen als de vruchten voldoende zonlicht krijgen, kunnen ze goed rijpen.

In iedere tuin is wel een plekje te vinden voor een fruitboom. Het is echter belangrijk om te weten dat fruitbomen niet van te natte grond houden. Gebruik bij het planten daarom altijd tuinaarde dat voldoende vochtdoorlatend is. Zo voorkomt u dat de wortels van de boom te nat staan en rottingsverschijnselen ontstaan.

De meeste fruitbomen zijn niet erg kieskeurig wat betreft de grondsoort en doen het goed op neutrale aarde. Heeft u zandgrond in de tuin, ook dan kunt u een fruitboom planten. Zorg voor een laag mulch rond de stam en zorg ervoor dat deze niet uitdroogt. Daarnaast moet de grond los genoeg zijn om te wortelen.

Als u van plan bent een blauwe bes of bosbes te planten, is het belangrijk dat u de juiste grondsoort kiest. Deze bessen groeien namelijk het beste in een zure grond. De pH-waarde van de grond mag niet hoger liggen dan 5,5. Daarnaast moet de grond veel humus bevatten en goed gedraineerd zijn.

Hoe een fruitboom planten?

  1. Kies de juiste plek in uw tuin
  2. Graaf een gat dat een keer zo groot is als de kluit
  3. Meng de tuinaarde met een organische bodemverbeteraar
  4. Plaats de fruitboom in het gat
  5. Zet 10-15 cm naast de boom een steunpaal om scheefgroei door harde wind te voorkomen
  6. Vul het gat met aarde en druk goed aan
  7. Leg rond de stam een laag mulch, dit biedt bescherming tegen vorst en uitdroging.
  8. Geef in de eerste weken geregeld water

 

Hoe en wanneer een fruitboom planten