Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoeien is een klus wat ieder jaar terugkomt. Er bestaan verschillende soorten snoei, die elk hun eigen doel hebben. In de eerste 4 jaar dient snoeien vooral om de groeivorm van de boom te verbeteren.

In de jaren daarna zorgt onderhoudssnoei ervoor dat er voldoende licht in kroon komt, waardoor de vrucht beter rijpt en hij beter bestand is tegen ziektes en schimmels. Alles over de werkwijze en perfecte snoeiperiode leest u in dit artikel.

Waarom een fruitboom snoeien?

Door fruitbomen te snoeien wordt de groei van vruchten gestimuleerd en krijgt u een gezondere boom. Door snoei bereikt meer lucht en licht de kroon. Dit zorgt ervoor dat het fruit zich beter ontwikkelt en de boom beter beschermd is tegen schimmels en plagen.

Wanneer fruitbomen snoeien?

Niet iedere fruitboom wordt op hetzelfde moment gesnoeid. Om te bepalen wanneer snoei nodig is moet u onderscheid maken tussen pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Bij elk van deze soorten is dit op een ander moment in het jaar nodig.

Pitvruchtbomen

Voorbeelden van pitvruchtbomen zijn onder andere de appelbomen en perenbomen. Deze fruitbomen kunnen het beste vanaf januari gesnoeid worden omdat de bomen dan in rust zijn. Tot eind maart is een goed moment om de bomen te snoeien, omdat ze dan minder vatbaar zijn voor ziektes en schimmels.

Eerder snoeien kan resulteren in de schimmelziekte vruchtboomkanker. Deze schimmel krijgt met name een kans rond november, wanneer er langdurige vochtige perioden zijn. Snoei fruitbomen daarom altijd in de juiste snoeiperiode en altijd met droog weer. Ook raden we aan om bij strenge vorst de snoeischaar niet te gebruiken.

Fruitboom snoei

Steenvruchtbomen

Onder de steenvrucht soorten vallen vruchten als de kersen, perzik en pruim. Snoei steenvruchtbomen direct na de bloei, of snel na de oogst in augustus. Na de bloei rond april-mei is een goed moment voor snoei omdat de temperaturen dan hoger is dan in de winter. Bovendien zijn sapstromen in de boom weer op gang gekomen, waardoor de fruitboom sneller hersteld en er ziektes minder snel een kans krijgen. De tweede mogelijkheid is in augustus, wanneer de vrucht van de boom is.

Snoei van een fruitboom: hoe werkt dat?

Hoe u bij de snoei te werk gaat is afhankelijk van de leeftijd van de boom. Bij jonge fruitbomen is de belangrijkste functie om de juiste boomvorm te creëren. Bij oudere wordt meestal een jaarlijkse onderhoudssnoei gedaan, maar in de meeste gevallen is een rigoureuze snoei nodig om de boom te verjongen.

Jonge fruitboom

Het snoeien van een jonge fruitboom heeft veel invloed op de groei in de jaren daarna. De kroon (bovenste gedeelte) van een boom groeit door als er niet wordt gesnoeid. Het resultaat is een te hoge en smalle boom, waarbij zonlicht het fruit moeilijk kan bereiken.

Door snoei van de kroon blijft de boom kleiner en zal hij meer in de breedte groeien. Zo ontstaan meer vertakkingen en komt het licht gemakkelijker bij de vruchten. Verwijder daarnaast al het dode hout en kruisende takken, zodat de kern zoveel mogelijk vrij blijft.

Oude fruitboom

Zorg er bij een oudere boom voor dat u een jaarlijkse onderhoudssnoei uitvoert. Bij deze lichte snoei dunt u de kroon van de boom uit en verwijdert u recht omhoog groeiende scheuten, ook wel waterloten genoemd. Door dit ieder jaar te herhalen zullen nieuwe vertakkingen ontstaan waar vruchten aan groeien. Verwijder daarnaast ook dode en naar de kern groeiende takken.

Draagt uw boom weinig vruchten, of blijven ze erg klein? Dan is een rigoureuze snoei aan te raden. Snoei hierbij zo dat de kroon van de boom veel licht krijgt. Dikke takken kunt u met een scherpe zaag

Waarop letten bij het snoeien van een fruitboom?

  • Pitvuchtbomen snoeit u van januari – eind maart
  • Steenvruchtbomen snoeit u na de bloei in april-mei of na de oogst in augustus.
  • Snoei bij jonge bomen de kroon terug om groei in de breedte te stimuleren.
  • Bij oudere fruitbomen is een jaarlijkse onderhoudssnoei nodig. Als de boom weinig of kleine vruchten draagt is een verjongingssnoei nodig.
  • Zorg dat de kroon open blijft voor voldoende licht en luchtcirculatie om schimmels te voorkomen.

Het juiste snoeigereedschap

Om een fruitboom te snoeien heeft u het juiste gereedschap nodig. Er zijn verschillende soorten snoeigereedschap verkrijgbaar, maar u heeft meestal alleen een scherpe snoeischaar en zaag nodig. Het is belangrijk om te kiezen voor het juiste gereedschap, om beschadigingen en bloedingen bij de boom te voorkomen.