Geurende klimplanten

Geurende Wisteria klimplant

Er gaat niets boven de geur van een geurende plant om een vleugje luxe aan uw tuin toe te voegen. En wat is er beter dan een klimplant die ook nog eens geurt tijdens de bloei? Het planten van geurende klimplanten tegen uw pergola of schutting is een geweldige manier om van deze schoonheid en heerlijke geur te genieten. Daarnaast nemen klimplanten niet veel ruimte in, waardoor deze ook voor kleine tuinen een interessante keus is.

5 mooiste geurende Klimplanten

Dit zijn onze vijf favoriete geur gevende klimplanten voor in de tuin.

1. Wisteria – Blauweregen

De wisteria, ook wel blauweregen is een prachtige klimplant die bekend staat om zijn zoete geur en dichte bloemtrossen. De bloemen zijn er in de kleuren wit, roze en blauw en ze bloeien tussen mei en juli. De wisteria is een snelle groeier en kan snel een schutting of kale muur bedekken. Als deze geurende klimplant eenmaal bloeit, blijven de bloemen enkele weken staan. De blauwe regen komt veel voor in Nederlandse tuinen en wordt soms ook gebruikt in bloemstukken.

Bekijk het aanbod Wisteria’s

2. Klimrozen

Klimrozen zijn een soort rozen die zoals de naam al zegt, klimmen. Ze verschillen echter van andere klimplanten in de zin dat ze zich niet vasthechten aan muren of hekken. Ze hebben een begeleiding nodig bij de groeirichting. Er zijn twee soorten klimrozen: kleinbloemige en grootbloemige soorten. De kleinbloemige soorten zien er delicater uit, terwijl de grootbloemige soorten meer opvallen. Beide hebben echter een zeer sterke zoete parfum geur. Klimrozen groeien het best op een zonnige standplaats en met een humusrijke grond.

Bekijk het aanbod Klimrozen

3. Klimhortensia

Klimhortensia

De klimhortensia is een prachtige aanwinst voor elke tuin. Deze klimplant bloeit in het voorjaar en de zomer met witte bloemen die vlinders en bijen aantrekken. De donkergroene bladeren van de klimhortensia veranderen van kleur in de herfst, waardoor uw tuin prachtig verandert. Bovendien verspreidt de klimhortensia een heerlijke kruidachtige geur door de tuin.

Bekijk het aanbod Klimhortensia’s

4. Toscaanse Jasmijn

De Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides), ook wel sterjasmijn genoemd, is een groenblijvende plant. Hij geurt heerlijk en de witte bloemen zijn stervormig en bloeien in juni en juli. Deze klimmer heeft donkergroene bladeren die in de winter soms verkleuren, maar niet af vallen. Deze winterharde klimplant is gemakkelijk te onderhouden en geschikt om muren en schuttingen mee te bedekken.

Bekijk het aanbod Toscaanse Jasmijn

5. Kamperfoelie

Kamperfoelie

Kamperfoelie is een klimplant die bekend staat om zijn geurige bloemen en een heerlijk parfum tijdens de bloei. De plant krijgt mooie bloemen van mei tot september en doet het het beste in de zon of gedeeltelijke schaduw. Er zijn verschillende soorten, waarvan de Lonicera Japonica (Japanse kamperfoelie) en Lonicera Periclymenum (Wilde kamperfoelie) tot de bekendste soorten horen. Meer zon betekent meestal meer bloemen. Kamperfoelie is een geweldige aanwinst voor elke tuin, en hij is gemakkelijk te verzorgen. Is de plant te groot geworden? In de maanden maart en april is snoeien is mogelijk.

Bekijk het aanbod Kamperfoelie

Bekijk ook dit gerelateerde artikel: