Groenblijvende bomen: de soorten en voordelen

Groenblijvende bomen

Als het gaat om bomen voor uw tuin, zijn groenblijvende bomen een populaire keuze. Daar zijn veel redenen voor – ze bieden schaduw in de zomer, fungeren als windscherm in de winter, en zijn er in een verscheidenheid van vormen en maten. In dit artikel bespreken we de voordelen van groenblijvende bomen en enkele van de meest populaire soorten. We zullen ook tips geven over hoe u uw groenblijvers kunt verzorgen!

Wat zijn groenblijvende bomen en welke voordelen bieden ze?

De meeste mensen zijn wel bekend met de term “groenblijvende boom”, maar niet iedereen weet precies wat daarmee wordt bedoeld. Een groenblijvende boom is eenvoudigweg een boom die het hele jaar door bladeren heeft, in tegenstelling tot bladverliezende bomen, die hun bladeren in de herfst verliezen. Er zijn veel verschillende soorten wintergroene bomen, waaronder olijfbomen, cipressen en de quercus ilex. Deze bomen bieden een aantal voordelen, zowel voor u als de natuur.

Voordelen:

  • Ze bieden privacy;
  • Ze kunnen fungeren als een windscherm;
  • Deze bomen hebben relatief weinig onderhoud nodig;
  • Ze zijn een bron van voedsel en bieden beschutting voor vogels en insecten.

Populaire soorten groenblijvende bomen

Er zijn veel verschillende soorten groenblijvende bomen, en elke soort heeft zijn eigen unieke voordelen. Sommige mensen geven de voorkeur aan een bepaald formaat of de bladkleur van de ene soort boven de andere, maar ze hebben allemaal bepaalde kwaliteiten gemeen. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, duurzaam, en geven net iets extra’s aan iedere tuin. Dit zijn enkele populaire wintergroene bomen:

Quercus ilex, of steeneik

De steeneik is een grote groenblijvende boom die in Nederland maximaal 7 hoog wordt. Hij heeft een brede, ronde kroon en donkergroene, leerachtige bladeren. De steeneik is inheems in het Middellandse-Zeegebied en wordt op grote schaal gekweekt als sierboom. Hij is ook een belangrijke bron van hout en de vrucht is eetbaar wanneer deze wordt geroosterd. De steeneik wordt geclassificeerd als lid van de beukenfamilie (Fagaceae). Hij is nauw verwant met de olijfboom (Olea europaea) en de tamme kastanje (Castanea sativa).

Olijfboom, Olea Europaea

De olijfboom, of Olea Europaea is een mediterrane boom die steeds vaker in de Nederlandse tuinen te zien is. Kenmerkend aan deze bomen zijn grillige stam en het kleine grijs-groene ovaalvormige blad. Ook al komt de olijfboom van oorsprong uit zonnige gebieden rond de Middelandse Zee, dit betekent niet hij ongeschikt is voor het Nederlandse klimaat. De Olea Europaea is een soort die goed winterhard is en hier prima groeit. De olijfboom is niet kieskeurig en makkelijk te verzorgen, maar heeft wel een plek in de tuin nodig met voldoende zonlicht.

Camellia op stam

Camelia’s op stam zijn een soort sierbomen die gewaardeerd worden om hun prachtige bloemen. Camelia’s komen oorspronkelijk uit Azië en zijn er in veel verschillende kleuren, waaronder wit, roze en rood. De bloemen van een camelia zijn meestal 5-7 cm in diameter en hebben een lichte, delicate geur. De bladeren van een cameliaboom zijn donkergroen en glanzend. Hoewel camelia’s enige zorg en aandacht vergen, zijn ze door hun opvallende bloei en prachtige blad zeker de moeite waard.

Olijfwilg (Eleagnus Ebbingei)

De olijfwilg (eleagnus ebbingei) is een winterharde boom die oorspronkelijk uit Azië komt. Hij dankt zijn naam aan zijn lange, slanke bladeren, die diepgroen van kleur zijn met een zilvergrijze onderzijde. De olijfwilg groeit zo’n 20-40 centimeter per jaar en kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter. Zijn takken zijn bedekt met kleine, geurige bloemen die in het voorjaar bloeien. De olijfwilg is een krachtige tuinplant die snoei goed verdraagt en een dicht bladerdek heeft. Met die reden wordt hij ook vaak gebruikt als haag. Bovendien is hij niet erg vatbaar voor de meeste plagen en ziekten.

Portugese laurier

De Portugese laurier is een winterharde groenblijvende boom die inheems is in het Middellandse-Zeegebied. De boom heeft een compacte groeiwijze en kan een hoogte bereiken van 3 meter. De Portugese laurier is ook in trek bij bijen, vlinders en vogels. De boom heeft gekartelde groene bladeren van ongeveer 6 centimeter. De bloemen zijn klein en wit, en ze bloeien in mei en juni. De boom geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond.

Cipressen

Cipressen staan vooral bekend om hun slanke vorm die statig oogt. Dit maakt ze een populaire keuze wanneer privacy gewenst is, of om wind op te vangen. Deze mediterrane bomen zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en vereisen niet meer dan af en toe wat snoeiwerk om hun vorm te behouden. Bovendien zijn deze planten zeer goed bestand tegen droogte en kou, waardoor ze een goede keuze zijn voor de Nederlandse tuinen. Met hun opvallende elegante verschijning en robuustheid een soort die niet in deze lijst mag ontbreken.

Hoe een wintergroene boom verzorgen?

Hoewel ze gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden bij de verzorging van uw groenblijvende bomen. Het belangrijkste is dat ze een geschikte standplaats in de tuin krijgen. Vooral de mediterrane bomen zijn liefhebbers van zonlicht. Zorg daarnaast voor de juiste bodemstructuur door goede aanplantgrond te gebruiken. Wanneer vocht niet afgevoerd wordt, zal bij sommige boomsoorten wortelrot ontstaan. Snoeien is bij de meeste soorten niet nodig, maar verwijder wel ieder jaar dode takken. Zijn er uitstekende takken? Een lichte vormsnoei zorgt ervoor dat de boom er weer in model terugkomt.

Dit bericht is gepost in Bomen. Bookmark de link.