Groenblijvende klimplanten voor een wintergroene tuin

Groenblijvende klimplant Toscaanse Jasmijn

Met een klimplant die groenblijvend is voorkom je een saaie wintertuin. Wij hebben een lijst samengesteld met de mooiste groenblijvende klimplanten, waaronder de prachtige Toscaanse jasmijn, de bloeiende Lonicera Henryi en natuurlijk de welbekende Hedera.

Of je nu op zoek bent naar een klimplant om je schutting of een kale muur mee te bedekken, deze planten zorgen voor extra groen in de tuin, ook in de winter. 

Wat zijn de mooiste wintergroene klimplanten?

Bekijk hieronder onze selectie van de mooiste groenblijvende klimplanten. Met deze planten in je tuin kan je het hele jaar door genieten van een groene oase!

Klimop (Hedera)

Klimop (Hedera)

De klimop is een populaire snelgroeiende klimplant die zichzelf aan muren, schuttingen of gaaselementen hecht. De wintergroene Hedera is een veelzijdige plant die je als mooie groene afscheiding kunt gebruiken, maar ook als bodembedekker. Geef de Hedera bij voorkeur een plek met schaduw of half-schaduw. Er zijn verschillende Hedera soorten, waaronder de Hedera helix en Hedera hibernica. Deze zelfhechtende klimplant heeft geen begeleiding nodig om te klimmen en is makkelijk te snoeien.

Bekijk het aanbod Klimop

Groenblijvende Clematis (Clematis armandii)

Clematis armandii wintergroen

De Clematis armandii is een groenblijvende klimmer met een bloeiperiode van maart tot mei. Met zijn leerachtige, glanzende bladeren en witte of lichtroze bloemen brengt hij een gemoedelijke sfeer. Deze klimplant heeft een voorkeur voor een zonnige of half schaduwrijke standplaats en humusrijke grond. Hij groeit gemakkelijk tot drie tot vijf meter hoog en slingert zichzelf het liefst door een gaaswerk of over een pergola. Snoeien is alleen gewenst na de bloei en de voet van de plant moet beschermd worden tegen direct zonlicht. De Clematis armandii brengt de lente in de tuin met zijn schitterende bloemenpracht.

Bekijk het aanbod Clematis armandii

Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

De Toscaanse jasmijn is een kleurrijke aanvulling voor elke tuin of balkon met zijn witte bloemen. Deze winterharde klimplant, ook wel bekend als Trachelospermum jasminoides of sterjasmijn, staat garant voor een weelderige, groene omgeving. Hij houdt van een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. Van mei tot september bloeien er witte stervormige bloemen met een aangename geur. De donkergroene, glanzende bladeren behouden hun kleur in de winter en zorgen zo voor een bedekte muur of schutting.

Bekijk het aanbod Toscaanse Jasmijn

Passiebloem (Passiflora) – Half-wintergroen

De Passiebloem is een kleurrijke verschijning die een beschutte plek in de tuin nodig heeft met voldoende licht. Hij is half-wintergroen. Of de plant zijn blad behoudt is afhankelijk van de temperatuur en standplaats. Bij een strenge winter zal hij zijn blad verliezen. Tijdens de bloeiperiode, van juni tot augustus, is de Passiflora echt een lust voor het oog. We raden aan om in de groeiperiode te bemesten met een organische meststof om groei en een rijke bloei te stimuleren.

Bekijk het aanbod Passiebloem

Wintergroene Kamperfoelie (Lonicera henryi)

Groenblijvende klimplant Lonicera henryi

Lonicera henryi is een bladhoudende klimplant die behoort tot de kamperfoelie familie. Deze wintergroene plant heeft trompetvormige bloemen in de kleuren als wit, roze, paars en oranje. De bloeiperiode duurt van mei tot augustus. Deze aantrekkelijke bloemen trekken vlinders aan met hun heerlijke geur. Lonicera henryi kan een hoogte bereiken van 5 meter en heeft bij voorkeur een standplaats met halfschaduw nodig. Om de plant goed te laten groeien, is het aan te raden om hem te ondersteunen met klimplanten begeleiders of met behulp van binddraden of een gaaswerk.

Bekijk het aanbod Lonicera Henryi

Bekijk ook deze gerelateerde artikelen: