Een haag planten: wanneer en hoe te werk gaan

Haag planten: werkwijze en aanplant periode

Het planten van een haag is een geweldige manier om de uitstraling van uw huis te verbeteren en de privacy te vergroten. In dit artikel bespreken we wanneer en hoe u hagen moet planten. Met onze handige tips weet u precies welke tuinplanten geschikt zijn voor het creëren van zo’n prachtige dichtbegroeide haag.

De voordelen van een haag

Een haag kan een geweldige aanwinst zijn voor elke tuin. Ze bieden niet alleen privacy en beschutting tegen de wind, maar ze kunnen ook helpen om dieren aan te trekken. Heggen zijn naast het snoeien relatief onderhoudsarm. Gezien al deze voordelen is het geen wonder dat de haagplanten zo’n populaire keuze zijn.

Wanneer hagen planten?

Over het algemeen is het het beste om groenblijvende hagen in het vroege voorjaar of najaar te planten, en bladverliezende hagen in het late voorjaar of de vroege zomer. Dit geeft de planten de kans om zich te vestigen voordat het winterweer begint. Er zijn echter een paar uitzonderingen. om af te harden voordat de temperaturen beginnen te dalen. Bij het planten van welk type haag dan ook, moet u een plek kiezen die de volle zon of halfschaduw krijgt en die goed gedraineerd

Werkwijze bij het planten van hagen

De werkwijze bij het aanplanten van hagen is vrijwel altijd hetzelfde. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die u kunt volgen.

In 6 stappen een haag planten:

  • Graaf een sleuf die anderhalf keer zo breed en diep is als de kluit.
  • Meng de uitgegraven grond met bemeste aanplantgrond.
  • Dompel de kluit van de haagplanten kort onder in een emmer water.
  • Plaats de haagplanten in de geul nadat u de wortels van de kluit goed heeft losgemaakt.
  • Zet de haagplant zo neer dat ze gelijkmatig verdeeld zijn en bedek de plant met de gemengde aarde.
  • Geef royaal water in de eerste weken.

Bij het planten van brede hagen is het het beste om twee rijen te graven en de planten verspringend in de grond te plaatsen. Dit zal helpen om ervoor te zorgen dat de haag dicht en vol wordt.

Welke planten zijn geschikt voor hagen?

Eleagnus ebbingei

Olijfwilg

De olijfwilg (Eleagnus Ebbingei) heeft glanzende groene bladeren en kleine witte bloemen in de herfst. De bloemen geven een heerlijke geur af en worden na de bloei vervangen door rode bessen. De Eleagnus Ebbingei is een tuinplant die solitair, maar ook als sierhaag wordt gebruikt. De olijfwilg geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond. Hij verdraagt vorst goed en is bladhoudend.

Groene beukenhaag

Fagus Sylvatica (Groene beukenhaag)

De groene variant van de beukenhaag, Fagus Sylvatica genaamd, heeft groene bladeren die in de herfst- en wintermaanden bruin kleuren. Deze haag behoudt grotendeels zijn blad in de winter. In het voorjaar komt nieuw blad door wat zorgt voor een dichte haag. De Fagus Sylvatica is een snelgroeiende beukenhaag die zowel in de zomer als in de winter privacy biedt.

Rode beukenhaag

Fagus Sylvatica Atropunicea (Rode beukenhaag)

De rode variant van de beukenhaag, Fagus Sylvatica Atropunicea genaamd, heeft diep rood-paarse en glanzende bladeren. In de herfst verkleurt het blad naar een bruinrode tint. In tegenstelling tot zijn groene tegenhanger groeit de paarse beuk iets langzamer. Het dorre blad blijft in de winter aan de plant hangen, waardoor de haag nooit helemaal kaal is.

Taxushaag

Taxus

De taxus is een naaldboomplant die zeer geschikt is voor hagen. Hij is wintergroen en kan vorst goed verdragen. De naalden zijn donkergroen en de takken zijn roodbruin van kleur. In het najaar krijgen de Taxus Bacatta en de Taxus Media Hicksii bovendien rode besjes. Met een groeisnelheid van 20-40 centimeter per jaar is af en toe snoeien genoeg om de heg strak te houden.

Verzorging en onderhoud van hagen

Heggen die al enkele jaren in de grond staan hebben weinig onderhoud nodig, behalve snoeien. U kunt ze ieder jaar een goede start geven met wat organische mestkorrels in het voorjaar. Geef bij langdurige droogte of warm weer extra water.

Afhankelijk van de groeisnelheid van een haagplant, moet deze gemiddeld ongeveer twee keer per jaar gesnoeid worden. Vaak wordt dit de eerste keer in mei gedaan en een tweede keer aan het einde van de zomer. Als u vindt dat de haag te groot is geworden, knipt u hem in maart terug, zodat hij de juiste grootte heeft voordat hij uitloopt.