Heesters kiezen voor uw tuin: dit is waar u op moet letten

Heesters (struiken) zijn prachtige vaste planten die direct iets toevoegen aan uw tuin. Ze bieden ook veel voordelen, zoals beschutting tegen wind, privacy en een veilige plek voor verschillende insecten.

Heesters worden vaak over het hoofd gezien bij het aanleggen van een tuin, maar ze kunnen het ontwerp van uw tuin aanzienlijk verbeteren. Er zijn verschillende soorten heesters, die elk hun eigen unieke kenmerken hebben. Sommige zijn groenblijvend, terwijl er ook soorten zijn die vanaf de herfst blad verliezen. Welk type struik u kiest, hangt grotendeels af van uw tuinstijl en -voorkeuren.

Struiken kiezen als afscheiding in de tuin

Hoge heesters zijn een goede optie voor een groene tuinafscheiding. Ze kunnen helpen om het zicht te beperken en meer privacy te bieden. Ze zijn ook een goed alternatief voor een schutting, omdat ze aantrekkelijker en minder massaal zijn.

Struiken zijn daarnaast een natuurlijke manier om uw tuin af te scheiden van die van uw buren. Ze voegen groen toe aan uw tuin, waardoor het meer ontspannen is om tijd in door te brengen. Door struiken te gebruiken kunt u van uw tuin genieten en heeft u de nodige privacy.

Waar moet u letten bij het kiezen van de juiste heester?

Bij het kiezen van een geschikte heester voor uw tuin moet u met een aantal zaken rekening houden. De belangrijkste factoren zijn de standplaats van de heester en de grondsoort waarin hij zal worden geplant. U moet ook beslissen of u een wintergroene of bladverliezende heester wilt.

Bladhoudend of bladverliezend

Niet alle struiken blijven het gehele jaar in blad. De bladverliezende soorten zullen in de winter het grootste deel van de bladeren kwijt raken. Een voorbeeld van zo’n plant is de beukenhaag. De beukenhaag is een struik die dicht groeit. De dorre bladeren vallen in de winter af, maar in het voorjaar komen de nieuwe knoppen.

Coniferen zijn een goede keuze als u op zoek bent naar een wintergroene heester. Ze hebben veel vertakkingen die voor een dichte begroeiing zorgen. Een andere bladhoudende soort is de laurierhaag. Laurierhagen hebben een krachtige groei. U zult ze dan ook minstens twee keer per jaar moeten snoeien om de vorm te behouden.

Lees meer over: groenblijvende struiken

Winterhardheid

Winterhardheid is een belangrijke eigenschap bij het kiezen van tuinplanten. Hoewel de meeste struiken zachte winters aankunnen, hebben sommige heesters extra bescherming nodig tegen strenge vorst. De meeste bloeiende en bladverliezende heesters zijn echter winterhard en kunnen goed tegen het Nederlandse klimaat. Er zijn veel verschillende soorten winterharde heesters verkrijgbaar, dus er is er zeker een die aan uw wensen voldoet en u helpt de prachtige tuin te creëren die u altijd al wilde.

Lees meer over: winterharde struiken

Standplaats in de tuin

Heesters kunnen op verschillende plaatsen in de tuin worden geplaatst. Sommige soorten doen het beter op een zonnige standplaats, terwijl andere geschikt zijn voor schaduwrijke plekken. Als u een heester op een zonnige plaats wilt planten, zorg er dan voor dat deze bij droogte voldoende water krijgt.

Bekijk ook: Struiken voor in de zon | Struiken voor de schaduw

Grondsoort

Iedere grondsoort heeft verschillende eigenschappen die van invloed zijn op wat er kan groeien. Kleigrond, bijvoorbeeld, is dicht en houdt water goed vast, waardoor het perfect is voor planten die veel vocht nodig hebben. Lössgrond bestaat uit zeer fijne deeltjes en is erg vruchtbaar. Zandgrond bevat minder voedingsstoffen en houdt vocht minder goed vast. Veengrond is daarnaast rijk aan voedingsstoffen en is zuur, waardoor het ideaal is voor het kweken van zuurminnende planten zoals camelia’s en azalea’s.

Kies je struiken op basis van hun functie

Meer insecten

Heesters zijn niet alleen heel geschikt om een tuin groen en mooi te maken, ze spelen ook een belangrijke rol in het leven van insecten. Veel soorten insecten huizen in struiken met bloemen en hebben deze tuinplanten nodig voor voedsel en beschutting. Sommige van deze insecten zoals bijen, helpen andere planten in de tuin te bestuiven. Maar ook vlinders en kevers zullen zich in de struiken nestelen.

Te gebruiken als haag

Heesters kunnen een aantrekkelijke en effectieve manier zijn om een haag te vormen. Bij het kiezen van haagplanten, is het belangrijk om rekening te houden met de groeiwijze van de struik, net als de grootte en vorm van de struik als hij volgroeid is. Taxussen zijn bijvoorbeeld een populaire keuze voor hagen omdat ze langzamer groeien en snoeien daardoor minder vaak nodig is. Beukenhagen zijn een andere populaire optie; hoewel deze vaste planten niet wintergroen zijn. De buxus wordt ook vaak gebruikt voor hagen en kenmerkt zich door het kleine blad en de dichte groei.

Te gebruiken als windscherm

Heesters zijn uitstekende windschermen. Ze kunnen uw tuin beschermen tegen harde wind en bladverlies bij andere planten te beperken. Heesters helpen ook om door de wind meegevoerd afval, zoals stof en pollen, tegen te houden. Bij het kiezen van een struik voor gebruik als windscherm is het belangrijk om een soort te kiezen die bekend staat als windbestendig. Taxus en Olijfwilg (Elaeagnus Ebbingei) zijn enkele geschikte soorten.