Hortensia planten

Hortensia planten in de tuin

Wanneer u een hortensia wilt planten in uw tuin, dan is het belangrijk om te weten welke grondsoort en standplaats bij deze sierheester past.

Op deze pagina geven we advies over de beste periode om hortensia’s te planten. Lees alles over de geschikte standplaats en de beste werkwijze bij het in de grond zetten van deze struik.

Wanneer de hortensia planten?

De beste periode om een hortensia te planten is in het vroege voorjaar of in het najaar, wanneer de grond nog warm is maar de temperatuur koeler is. Dit geeft de plant de kans om goed te wortelen voordat de warmte van de zomer aanbreekt of er in de winter vorst komt.

Houd er rekening mee dat je planten in pot het hele jaar kunt aanplanten, behalve bij vorst. Ook in de zomer is dit mogelijk, maar zal de plant meer aandacht nodig om uitdroging door hitte te voorkomen.

Standplaats voor de hortensia

Hortensia’s zijn heesters die bekend staan om de prachtige bloemen die om te bloeien voldoende licht nodig hebben. De beste standplaats voor een hortensia is een plek met indirect zonlicht of halfschaduw. Ze hebben liever geen volle zon gedurende de hele dag, omdat dit kan leiden tot uitdroging en bladverlies.

Als je hortensia’s in volle zon wilt aanplanten, zorg er dan voor dat de grond voldoende vochtig blijft door regelmatig te bewateren. Als de grond te droog is, kan dit leiden tot een verminderde bloei.

 

Hortensia aanplanten in de volle grond

Werkwijze planten van hortensia’s

Om hortensia’s in volle grond te planten, volgt u de volgende stappen:

  1. Kies een geschikte standplaats in de half schaduw met voldoende ruimte. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant niet in volle zon staat tijdens de hele dag.

  2. Maak een gat in de grond dat ongeveer twee keer zo breed en diep is als het wortelgestel van de hortensia.

  3. Verwijder de hortensia uit de pot leg de hortensia in het gat. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit op hetzelfde niveau zit als de omliggende grond.

  4. Voeg wat compost of gedroogd koemestkorrels toe aan het gat om de grond te verrijken en de plant te helpen bij het wortelen.
  5. Vul het gat en druk de aarde goed aan zodat de plant stevig staat.

  6. Giet voldoende water in het gat om de grond goed te bevochtigen. Geef de hortensia in de eerste periode regelmatig water, vooral tijdens droge perioden, om te helpen bij het wortelen.

  7. Mulch rond de hortensia om te helpen bij het behoud van vocht in de grond en om onkruid te voorkomen.

Lees ook over: