Hortensia verzorging

Verzorgen van de hortensia

Om ervoor te zorgen dat jouw hortensia’s mooi en gezond blijven, is het belangrijk ze op de juiste manier te verzorgen. Van het aanplanten tot snoeien, er zijn verschillende onderdelen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je plant gezond blijft. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verzorgingstips voor hortensia’s, zodat je jarenlang van ze kunt genieten.

Verzorgen van hortensia’s

Er zijn verschillende soorten hortensia’s, maar er zijn enkele algemene verzorgingstips om ervoor te zorgen dat je hortensia’s groeien en bloeien. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke aspecten van het verzorgen van hortensia’s, zoals water geven, bodem, lichtbehoefte en snoeien.

Ga direct naar een onderwerp:

Kenmerken

Hortensia soorten variëren in bloemkleur en groeiwijze. Er zijn verschillende soorten hortensia’s, maar de meest voorkomende zijn Hydrangea Macrophylla, beter bekend als boerenhortensia, die grote trossen roze, blauwe of witte bloemen produceert tijdens de zomer.

Een andere populaire soort is de Hydrangea Paniculata (Pluimhortensia), die kegelvormige bloemen heeft die wit of roze van kleur kunnen zijn en bloeit van midden tot laat in de zomer. Daarnaast zijn er ook blauwe hortensia’s, zoals de Endless Summer-serie, die blauwe bloemen produceren, zolang de pH-waarde laag is en de grond zuur blijft.

Hortensia’s geven de voorkeur aan goed doorlatende grond met een lichtzure pH-waarde tussen 3,5-4,5 en hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomers. Te veel water geven kan echter leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water geven kan leiden tot gele bladeren.

De hortensia is een sterke plant die over het algemeen niet gevoelig is voor ziektes en plagen. In sommige gevallen krijgt de plant helaas last van bladluis, meeldauw of spint. Zorg dat dit zo snel mogelijk wordt behandeld.

Standplaats

Hortensia’s hebben een voorkeur voor een standplaats met 2-4 uur zonlicht per dag, waardoor ze het best tot hun recht komen in een gedeeltelijk beschaduwde omgeving. Dit betekent dat gefilterd zonlicht ook goed werkt, zoals onder bomen of struiken.

Daarnaast geven deze heesters de voorkeur aan lichtvochtige en goed water doorlatende grond. Het is ook belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind. Zet hem daarom in de buurt van andere stevige struiken, een muur of schutting.

 

Grondsoort

Voor een optimale groei van van de plant is het cruciaal om een grondsoort te hebben die rijk is aan vocht en zuur. Een vochtige en zure grond levert de nodige voedingsstoffen om gezonde en levendige bloemen te laten groeien. Hortensia’s doen het goed in grond met een pH-waarde tussen 3,5 en 4,5, wat betekent dat de grond licht zuur moet zijn.

Bij het kiezen van grond voor hortensia’s is het van belang om goed op te letten dat de bodem voldoende vochtig is. Zeker in de zomermaanden kan de plant veel water nodig hebben om niet uit te drogen. Een tip hierbij is om de grond te bedekken met een laagje mulch of compost, dit helpt om het vocht vast te houden. Daarnaast moet de bodem goed doorlatend zijn zodat er geen plassen kunnen ontstaan.

Er is speciale potgrond voor hortensia’s verkrijgbaar. Deze potgrond bevat de juiste samenstelling van voedingsstoffen en pH-waarde die de struik nodig heeft. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf een geschikte bodem te creëren door bijvoorbeeld tuinturf toe te voegen.

Planten en verplanten

Allereerst is het belangrijk om de juiste locatie te kiezen voor je hortensia’s. Deze planten doen het het best op een plek met halfschaduw en een humusrijke en zure grond. Zoek dus naar een plaats in je tuin waar de planten niet de hele dag in de volle zon staan en de grond voldoende vochtig is. Bijvoorbeeld onder een boom of naast een schutting of muur.

Als je hortensia’s wilt planten, is het aan te raden om dit te doen in de rustperiode van de plant. Dit is van eind september tot half maart. Graaf een gat dat iets groter is dan de kluit van de plant en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de verschillende planten. Een afstand van twee tot drie planten per vierkante meter is ideaal. Vul het gat met aarde en druk dit stevig aan. Geef dagelijks water totdat de plant goed geworteld is.

De ideale tijd om te verpotten (verplanten) is het vroege voorjaar wanneer de temperaturen mild zijn en er geen risico op vorst bestaat. Als je je hortensia gaat verpotten, graaf dan zoveel mogelijk van het wortelsysteem op, maar wees voorzichtig dat je geen wortels beschadigt.

Lees hier meer over het planten van hortensia’s

Water geven

Om water te geven aan hortensia’s, moeten ze worden geplant in grond die rijk is aan organisch materiaal en goed draineert. Dit is belangrijk omdat ze behoefte hebben aan een lichtvochtige grond. Zorg er dus voor dat de grond de plant goed vochtig houdt, maar niet doorweekt is.

Geef de planten wekelijks water, tenzij het warm en droog weer is, dan kan vaker water geven noodzakelijk zijn. Gebruik je een sproeier of een sprinkler om de hortensia’s water te geven. Zorg er dan voor dat de planten niet worden besproeid tijdens het heetste deel van de dag, aangezien dit bruine vlekken op de bladeren kan veroorzaken. Houd de planten ook in de gaten om te controleren of de grond niet uitdroogt tijdens warm weer.

Als je hortensia’s in potten houdt, zorg er dan voor dat de pot voldoende drainagegaten heeft, zodat de bodem niet te nat wordt. Gebruik ook geen te kleine potten, omdat een kleine pot niet genoeg grond bevat om vocht vast te houden voor de plant. Wanneer je de planten in potten houdt, is het belangrijk om regelmatig water te geven, je moet zelfs vaker water geven omdat de potgrond sneller droogt dan volle grond.

 

Roze hortensia in bloei

Snoeien

Snoeien is een cruciaal aspect om de bloeicyclus van hortensia’s gezond te houden. Om ervoor te zorgen dat de planten op hun best blijven, is het belangrijk om te weten of de bloemen op oud of nieuw hout groeien voordat u begint met snoeien.

Als de bloemen alleen op oud hout groeien, moet u elk jaar slechts een derde tot de helft van de takken snoeien. Kies dan de oudste takken en snoei ze tot tien centimeter boven de grond. De beste tijd om te snoeien is begin april, nadat kans op vorst is geweken. Hoewel snoeien noodzakelijk is voor een optimale groei en bloei, kan rigoureus snoeien resulteren in minder of geen bloemen het volgende jaar.

Lees hier meer over het snoeien van de hortensia

 

Bemesten

Het is aan te raden om een speciale hortensia bemesting te gebruiken, omdat deze mengsels meestal zuurder zijn dan standaard meststoffen. Het beste moment om te bemesten is in het voorjaar en in de zomer. Dit zijn de momenten waarop de hortensia extra voedingsstoffen nodig heeft om gezond te blijven en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking te volgen en de juiste hoeveelheid toe te voegen.

Door je hortensia regelmatig te bemesten, kun je ervoor zorgen dat je plant gezond blijft en prachtige bloemen produceert gedurende het seizoen. Vergeet niet om de bemesting elk jaar te herhalen voor de beste resultaten.

Lees hier meer over het bemesten van hortensia’s

Verzorging in de winter

In de winter hebben hortensia’s meestal niet veel verzorging nodig, omdat ze van nature vorstbestendig zijn. Toch is het goed om met een aantal dingen rekening te houden, zodat ze perioden met vorst overleven.

Allereerst is het goed om hortensia’s in de winter extra beschutting te bieden, vooral als ze nog jong zijn. Dit is omdat jonge planten nog niet volgroeid zijn en dus kwetsbaarder zijn voor de elementen. Je kunt bijvoorbeeld een laagje bladeren of stro rondom de voet van de plant leggen, of zelfs een stukje vliesdoek over de plant leggen om deze tegen de kou en vorst te beschermen.

Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond rondom de hortensia niet te droog wordt. Hoewel hortensia’s van nature niet veel water nodig hebben in de winter, kan droge grond ervoor zorgen dat de wortels beschadigd raken. Het is dus verstandig om af en toe wat water te geven als de grond te droog is.

Tot slot is het goed om de hortensia in de winter niet te snoeien. Door in de winter te snoeien, kan de plant beschadigd raken en is er een groter risico op bevriezing en ziekte.