Ilex haag in uw tuin

Ilex haag

De Ilex haag is een gemakkelijk te onderhouden groenblijver die de perfecte vervanger is voor de buxus. Deze haagplanten staan bekend om hun dichte netwerk van kleine, groene blaadjes en worden dan ook veel gebruikt als erfafscheiding van tuinen. Ze zijn relatief onderhoudsarm en vereisen niet meer dan af en toe wat snoeiwerk om er op goed uit te blijven zien. Bovendien zijn Ilex hagen zeer resistent tegen ziekten en plagen, waardoor schimmels en rupsen vrijwel niet voorkomen.

Welke ilex soort voor de haag?

Er zijn verschillende soorten ilex planten die ideale hagen vormen. Voorbeelden zijn Ilex Crenata, Ilex Caroline Upright en Ilex Maximowicziana Kanehirae. Deze planten verschillen in hun groeisnelheid, bladkleur en bladvorm. Ze vormen echter allemaal een uitstekende manier om een mooie en strakke tuinhaag te creëren.

Ilex Crenata Green Hedge

De Ilex Crenata Green Hedge is een sterke plant die goed snoei verdraagt. Hij heeft een frisse kleur, vergelijkbaar met buxus. De plant is geschikt voor aanplant als haag of solitair. Hij heeft een groeisnelheid van 15 centimeter per jaar.

Ilex Crenata Caroline Upright

De Ilex Crenata Caroline Upright is een compacte plant die meer opgaand groeit dan de andere soorten. Door de compacte groei zult u voor hagen iets meer planten per m2 moeten gebruiken. De bladeren zijn bolvormig en lichter van kleur. De Crenata Caroline Upright groeit ongeveer 20 centimeter per jaar en krijgt geen bessen.

Ilex Maximowicziana Kanehirae

De Ilex Maximowicziana Kanehirae is een snelgroeiende plant die in het eerste jaren 30 – 40 centimeter per jaar groeit. In de jaren daarna zal de groeisnelheid iets afnemen, maar zal dit nog steeds 20 – 35 centimeter per jaar zijn. De heester heeft een donkergroen, glanzend blad, en de bladeren zijn iets groter dan die van de Ilex Crenata. De Ilex Maximowicziana Kanehirae is geschikt voor zowel lage als hoge hagen, waardoor het een veelzijdige optie is voor tuinen van elke grootte.

Wat is een geschikte standplaats voor een hulst haag?

Een Ilex haag geeft ook de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw, hoewel hij enige schaduw verdraagt. Planten is het hele jaar mogelijk, behalve in de periode met vorst. Bij het aanplanten van een hulsthaag moet u de planten gelijkmatig verdelen en ze voldoende ruimte geven om te groeien. Stamp de grond niet te hard aan en geef de eerste weken ruim water.

Grondsoort Ilex hagen

De Ilex is een taaie plant die zich gemakkelijk aanpast en in allerlei situaties kan worden toegepast. Bij het planten van een Ilex haag moet u een paar dingen in gedachten houden. Ten eerste is de Ilex niet kieskeurig wat bodemtype betreft en doet hij het goed op zowel zand- als kleigrond. Pas bij kleigrond wel op dat de grond niet te nat blijft. De plant heeft echter wel een voorkeur voor licht zure grond. De grond moet daarnaast bij voorkeur licht vochtig en goed gedraineerd zijn.

Ilex haag of buxus?

Een Ilex haag is een prima alternatief voor de buxushaag. Hij is net zo winterhard en kan in een vergelijkbare vorm gesnoeid worden. Toch heeft de Ilex haag een groot voordeel ten opzichte van de buxus: hij is resistent tegen de buxusmot. Deze plaag heeft de buxushagen de laatste jaren veel schade toegebracht, met veel kale en bruine plekken tot gevolg. Eenmaal aangetast is een buxushaag zeer moeilijk te behandelen en vaak is de enige oplossing de haag geheel te vervangen. De Ilex haag is een veel betrouwbaardere plant die jarenlang gezond en groen zal blijven.