Japanse esdoorn (Acer palmatum) verzorging

Acer Palmatum 'Katsura'

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Hij staat bekend om zijn ingesneden bladeren en adembenemende herfstkleuren die variëren van felgeel tot dieprood. Deze sierlijke boom of struik die oorspronkelijk uit Japan en Korea komt, heeft een rijke culturele betekenis in Japanse tuinen.

Bij het verzorgen van een Japanse esdoorn zijn onder andere de juiste standplaats en bodemtype van belang. In dit artikel bespreken we de verzorgingstips om ervoor te zorgen dat jouw Acer palmatum gezond blijft en zijn prachtige uitstraling behoudt.

Over de Japanse esdoorn (Acer palmatum)

Japanse esdoorns staan bekend om de fijngesneden bladeren en levendige herfstkleuren. Ze zijn winterhard en verdragen een periode met vorst zonder problemen (tot -20°C).
 
De Acer palmatum groeit langzaam tot matig, meestal 1 tot 2 meter per jaar. Ze groeien het snelst als ze jong zijn. Ze kunnen compact groeien, waardoor ze geschikt zijn voor een kleine tuin of plantenbak. Ook zijn er soorten die een brede groeivorm hebben en variëteiten die uit kunnen groeien tot grotere bomen.
 

Kenmerken:

  • Soort: Struik, boom
  • Hoogte: Variërend van 1 meter tot 10 meter, afhankelijk van de soort
  • Standplaats: Halfschaduw, zon
  • Snoeiperiode: Niet nodig, maar mag in juli en augustus
  • Grondsoort: Vochtige, goed gedraineerde tuingrond
  • Wintergroen: Nee
  • Winterhard: Ja, tot -20°C
  • Overige kenmerken: Fijn en diep ingesneden bladeren in diverse kleuren, mooie herfstkleur

Waarop letten bij het verzorgen van de Japanse esdoorn?

Lees hieronder meer over verschillende onderdelen die van belang zijn bij de verzorging van de Acer palmatum, zoals onder andere: geschikte standplaats, aanplanten, snoeien, bemesten en winterhardheid.

Standplaats

Een geschikte standplaats voor de Acer palmatum (Japanse esdoorn) is een plek in halfschaduw of lichte schaduw met beschutting tegen sterke wind. De plant groeit het beste in een vochtige en goed doorlatende grond. Bij voorkeur is deze licht zandig en iets zuur. Hoewel sommige soorten volle zon verdragen, is een standplaats met half-schaduw ideaal. Zorg voor voldoende ruimte, aangezien de Japanse esdoorn breed kan uitgroeien.

Planten

Om een Japanse esdoorn (Acer palmatum) te planten, volg je deze stappen:

  1. Kies een geschikte standplaats: zoek een plek met halfschaduw, beschut tegen sterke wind. Zorg voor voldoende ruimte om de plant, waarbij je rekening houdt met de uiteindelijke grootte. 
  2. Voorbereiden grond: Graag een ruim plantgat dat circa twee keer zo breed is als de kluit. Meng de uitgegraven grond met een bodemverbeteraar zoals tuinturf, voor het creëren van een lichtzure bodem.
  3. Japanse esdoorn planten: plaats de plant in het plantgat en zorg dat de bovenkant van de wortelkluit gelijk is met de tuinaarde. Vul het gat met de gemengde grond en druk deze stevig aan.
  4. Een boompaal plaatsen: Gebruik bij grotere exemplaren een boompaal ter ondersteuning.
  5. Water geven: Geef de boom voldoende water na het planten. Herhaal dit regelmatig om ervoor te zorgen dat hij goed kan aanslaan.
  6. Mulchlaag toevoegen: voeg bij jonge planten een mulchlaag toe om bij strenge vorst schade aan het wortelgestel te voorkomen.
Acer Palmatum 'Skeeters Broom'

Water geven

Deze plant houdt van vochtige, maar niet drassige grond. Vooral tijdens warme en droge periodes is het belangrijk om de bodem vochtig te houden. Geef water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, maar vermijd overmatig water geven om wortelrot te voorkomen. Jonge of pas geplante esdoorns hebben meer water nodig dan gevestigde exemplaren. In de zomer kan het nodig zijn om twee tot drie keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Let op dat water goed kan weglopen, vooral bij planten in potten. In de winter is de Acer palmatum in rust en heeft dan minder water nodig. Pas dan op met te veel water, omdat natte wortels in de winter kunnen leiden tot vorstschade.

Bemesten

Japanse esdoorns zijn over het algemeen niet veeleisend wat betreft bemesting. Ze hebben weinig voeding nodig. Bemesten doe je bij voorkeur in het voorjaar met een gebalanceerde, langzaam werkende meststof die geschikt is voor zuurminnende planten. 
 

Snoeien

Het snoeien van een Japanse esdoorn (Acer palmatum) is niet noodzakelijk, maar het mag om de natuurlijke, sierlijke vorm van de boom te behouden. De beste periode om te snoeien is tussen juli en oktober, wanneer de sapstroom minder actief is. Vermijd snoeien in het vroege voorjaar omdat dit kan leiden tot ‘bloeden’ en de boom verzwakt.

Bij het snoeien is het belangrijk om niet te rigoureus te werk te gaan. Verwijder maximaal een derde van de dunste takken uit de kroon en focus op het wegnemen van dode, beschadigde of kruisende takken. Snoei altijd net boven een uitlopende knop of zijtak die naar buiten wijst om de natuurlijke groeirichting te stimuleren. Het doel is om de luchtstroom en lichtinval in de kroon te verbeteren zonder de karakteristieke vorm van de boom aan te tasten.

Grote snoeiwonden moeten vermeden worden, dus het is beter om regelmatig kleine correcties uit te voeren dan om eens in de zoveel jaar drastisch in te grijpen.

Winterhardheid

De Japanse esdoorn is winterhard tot -15°C of zelfs -20°C, afhankelijk van de specifieke soort. Hoewel ze goed bestand zijn tegen vorst is een beschutte plek tegen de wind aan te raden. Hierdoor voorkom je eventuele vorstschade aan bladeren en takken. 

Staat de Acer palmatum in pot, dan is de plant minder winterhad als in de volle grond. Extra bescherming van het wortelgestel kan nodig zijn. Doe dit door noppenfolie om de pot te wikkelen. 

Mogelijke problemen

  • Verwelkingsziekte: De takken gaan verwelken en kunnen uiteindelijk afsterven. Aangetaste delen moeten worden verwijderd.
  • Bloedingsziekte: Uit zich door donker gekleurd sap dat uit de bast komt. Hier is weinig aan te doen.
  • Luis: Kan de plant aantasten. Bestrijding door aangetaste delen te verwijderen.
  • Meeldauw: Is een schimmelziekte die witte vlekken of pluisjes op de bladeren veroorzaakt.
  • Zonnebrand: De dunne bladeren zijn gevoelig voor verbranding in de volle zon. Kan leiden tot bruine bladranden.
  • Vorstschade: Vooral jonge planten en planten in potten zijn gevoelig voor strenge vorst.
  • Wortelrot: Kan optreden bij overmatig water geven, vooral in de winter.
Acer palmatum Pixie

Veelgestelde vragen

Lees hieronder enkele veelgestelde vragen van onze klanten.

Is een Japanse esdoorn groenblijvend?

Een Japanse esdoorn niet groenblijvend. In de herfst verliezen de bladeren hun levendige kleuren en vallen ze af, waardoor de boom in de winter kaal is. Hoewel de esdoorn in de lente weer nieuwe bladeren krijgt, zijn deze niet het hele jaar door aanwezig. 

Is de Japanse esdoorn giftig?

De Japanse esdoorn is niet giftig voor mensen. De plant is een veilige keuze voor tuinen waar kinderen en huisdieren komen. 

Kan een Acer palmatum tegen droogte?

De Japanse esdoorn is niet bijzonder droogtebestendig. Deze plant heeft een voorkeur voor vochtige, goed doorlatende grond. Tijdens droge in de zomer, is regelmatig water geven belangrijk. Uitdroging kan leiden tot bladverbranding en bladval. 

Hoe kun je zien of een Japanse esdoorn dood is?

Om te bepalen of een Japanse esdoorn dood is, controleer je de volgende tekenen:

  • Kras voorzichtig aan een tak: groen onder de schors duidt op leven.
  • Buig een tak: flexibiliteit wijst op vitaliteit, brosheid op afsterven.
  • Controleer op knoppen in het voorjaar: afwezigheid kan op sterfte wijzen.
  • Bekijk de stam: scheuren of schimmel kunnen fataal zijn.
  • Let op bladeren: volledig bruine of afwezige bladeren in het groeiseizoen zijn zorgwekkend.

Is kalk goed voor een Acer palmatum?

Japanse esdoorns hebben een voorkeur voor een lichtzure bodem. Kalk verhoogt de pH-waarde van de grond, waardoor deze minder zuur wordt.