8 klimplanten om tegen een schutting te laten groeien

Klimplanten voor de schutting

Op zoek naar de mooiste klimplanten om een kale schutting mee te bedekken? Zoek niet verder! In dit artikel ziet u onze favoriete klimplanten die geschikt zijn om tegen schuttingen te groeien. Ook geven we enkele tips waarop u moet letten bij het kiezen van een schutting klimplant, zodat u altijd de juiste plant kiest voor uw tuin!

Soorten klimplanten voor schuttingen

1. Klimop – Hedera Helix

Klimop is één van de bekendste klimplanten in dit rijtje. Hij groeit snel, bedekt oppervlakken gelijkmatig en blijft het hele jaar door groen. Bovendien is de klimop ook geschikt voor schaduwrijke plekken waar andere planten het moeilijk hebben. Hierdoor is de klimop een goede keuze voor iedereen die snel een kale schutting wil bedekken. De hedera kan echter ook gaan woekeren, waardoor snoeien regelmatig nodig is. Zijn snelgroeiende kenmerken hebben dus voor en nadelen.

Bekijk het aanbod klimop planten

2. Blauweregen – Wisteria

Wisteria is een prachtige sierplant die bekend staat om zijn grote bloemtrossen. Het is een geurende klimplant die tijdens de bloei een heerlijke geur verspreidt. De bloemen zijn er in paars, wit en roze en zijn absoluut prachtig. In bloei is de blauweregen de blikvanger in uw tuin. Hij geeft de voorkeur aan een standplaats in halfschaduw of zon.

Bekijk het aanbod Blauweregen

3. Clematis

Clematis is een plant die een sierlijke elegantie toevoegt aan elke tuin. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten met verschillende bloemkleuren. Er zijn vroeg- en laatbloeiende variëteiten, zodat u met meerdere soorten het hele seizoen door een prachtig bloeiende schutting heeft. Het is een bladverliezende schuttingplant, dus hij verliest zijn bladeren in de winter. Maar in het voorjaar zal hij weer bedekt zijn met prachtige bloesems. Clematis houdt van een zonnige of half-zonnige plek in de tuin. Daarnaast is het een relatief onderhoudsvriendelijke plant.

Bekijk het aanbod Clematissen

4. Kamperfoelie

Kamperfoelie (Lonicera) is een sierplant die oorspronkelijk uit China komt. Het is een klimplant die vaak op muren en schuttingen groeit. De bloemen zijn meestal wit, roze of rood en in bloei trekt hij bijen en andere insecten aan. De Kamperfoelie heeft daarnaast ook een heerlijke geur. De bladeren zijn donkergroen en zorgen voor een dichte begroeiing van uw tuinafscheiding. In de herfst verkleuren de bladeren en vallen uiteindelijk van de plant. De Kamperfoelie kan zowel in de schaduw als in de zon. Voor de meest uitbundige bloei heeft de plant een standplaats met zoveel mogelijk zonuren nodig.

Bekijk het aanbod Kamperfoelie

5. Wilde wingerd – Parthenocissus

De wilde wingerd is een zeer snel groeiende plant die snel een schutting of muur kan bedekken. Hij wordt snel groen en zijn rood-oranje bladeren in de herfst zijn erg herkenbaar aan deze plant. De wingerd is bladverliezend, dus verliest hij zijn blad in de winter. Maar in het voorjaar krijgt deze klimplant weer nieuw blad en heeft u binnen de kortste keren een groene schutting.

Bekijk het aanbod Wilde wingerd

6. Klimhortensia – Hydrangea Petiolaris

De klimhortensia is een prachtige, maar vaak vergeten bloeiende klimplant. Het is geen snelle groeier, maar zijn wortels hechten zich stevig aan muren en hekken, waardoor het een ideale keuze is om een kale schutting mee te bedekken. In het late voorjaar of de vroege zomer produceert de klimhortensia een prachtig schouwspel van grote witte bloemen. De plant heeft donkergroen blad dat in de herfst goudgeel verkleurt. De klimhortensia is bladverliezend.

Bekijk het aanbod Klimhortensia’s

7. Toscaanse jasmijn – Trachelospermum Jasminoides

De Toscaanse jasmijn is een heerlijk geurende struik met witte bloemen. Het is een wintergroene plant, dus ook in de winter behoud je een vol bladerdek. De bladeren zijn donkergroen en glanzend en vormen een opvallend contrast met de tere bloemetjes. Zet deze klimplant op een beschutte zonnige plek, want hij is gevoelig voor vorst. Ook raden we aan de plant bij strenge vorst af te dekken met vliesdoek.

Bekijk het aanbod Toscaanse jasmijn

8. Klimrozen

Klimrozen behoren tot de beste bloeiende klimplanten. Hoewel veel ze als echte klimmers beschouwen, zijn het eigenlijk geen klimplanten. Dit komt omdat deze planten zonder steun zouden omvallen door het gewicht van de bloemen en bladeren. Ze hebben niet veel ruimte nodig en de wortel nestelen zich diep in de grond. Deze planten kunnen maandenlang bloeien en zorgen voor een prachtig kleur- en geurspektakel. Zodra bloemknoppen zijn uitgebloeid kunt u ze direct verwijderen, zo kan de plant daarna nieuwe knoppen aanmaken. Rozen hebben daarnaast een voorkeur voor een standplaats met 4-5 zonuren per dag.

Bekijk het aanbod klimrozen

Bekijk hier alle klimplanten van Tuinplantenonline.nl

Waarop letten bij het kiezen van schutting klimplanten?

Naast het verschil in prijs zijn er nog een aantal andere dingen waarop u moet letten bij het kopen van klimplanten.

Groeisnelheid

Bij het kiezen van een klimmende plant voor uw schutting, is het belangrijk om rekening te houden met de groeisnelheid van de plant. Sommige planten, zoals een klimop groeit erg snel en bedekt binnen een korte tijd uw hele schutting. Andere planten zoals rozen groeien langzamer en het kan enkele jaren duren voordat ze hun volle omvang bereiken.

Uiteindelijke grootte

U wilt niet dat een plant te groot wordt en andere delen van de tuin gaat overwoekeren. Omgekeerd wilt u ook geen plant die te klein blijft en geen privacy biedt. Uiteraard kunt u door te snoeien de snelgroeiende klimmers in de hand houden. Houdt u niet van snoeien? Doe dan vooraf onderzoek en kies een plant die goed bij de beschikbare ruimte.

Tips bij het kiezen van een schutting klimplant

In de onderstaande video is te zien welke klimplanten geschikt zijn om een schutting mee te laten begroeien.

Klimplanten kopen bij Tuinplantenonline.nl

Bij Tuinplantenonline.nl bent u aan het juiste adres voor het kopen van klimplanten en alle andere tuinplanten. Heeft u al een keuze gemaakt voor schuttingplanten? Bestel dan gemakkelijk via onze website! De planten worden uit voorraad vanuit ons tuincentrum in de Westereen geleverd en snel bij u thuisbezorgd. En altijd voor een zeer scherpe prijs!

Lees ook deze gerelateerde artikelen: