Magnolia planten en verplanten

Magnolia planten in uw tuin

Bij het planten en verplanten van een Magnolia is het van belang dat u kiest voor de juiste standplaats en grondsoort om de kans op een gezonde groei en bloei in het voorjaar te vergroten.

Wanneer de beste periode is om een Magnolia te planten? Tuinplantenonline.nl geeft graag advies over deze sierlijke bloeier met tulpachtige bloemen, die in Nederland ook wel de Beverboom wordt genoemd.

Kenmerken van Magnolia’s

Een Magnolia is een struik of boom die oorspronkelijk uit China komt. De verschillende soorten variëren sterk in formaat en bereiken een maximale hoogte tussen de 2 en 8 meter. De bomen zijn bladverliezend en hebben tulpvormige bloemen die in diverse kleuren bloeien. Deze langblijvende struik is winterhard tot -17 graden Celsius. Plant Magnolia’s in de volle grond bij voorkeur op een lichte plek die beschut is tegen koude wind.

Wanneer een Magnolia planten?

De ideale periode om de Magnolia te planten is in het voorjaar (maart-april). Zomer en herfstbeplanting is mogelijk, maar bij ongunstige weersomstandigheden zoals langdurige droogte of vorst heeft de plant mogelijk extra zorg nodig.

 

Hoe een magnolia planten?

Werkwijze bij het planten van een Magnolia:

  1. Graaf een gat in de grond dat 2 keer zo groot is als de kluit.
  2. Maak met een schep de aarde en onderliggende lagen los, zodat de bodem vocht beter doorlaat. Meng vervolgens de aarde met 15-20 liter tuinturf.
  3. Dompel de pot onder in een emmer met water en verwijder deze daarna.
  4. Plaats de Magnolia midden in het gat. Til bij voorkeur bij de kluit, bij de stam vastpakken is alleen mogelijk als de boom in rust is.
  5. Plant de boom niet te diep (zelfde als in pot) om te voorkomen dat de stam gaat rotten. Vul het gat op met de aarde en druk deze aan tot de Magnolia stevig staat.
  6. Zorg dat de bodem de eerste weken lichtvochtig is. Bij droge bodem extra (regen)water geven.
  7. Bij het planten van een Magnolia boom raden wij aan de groei met een boompaal en boomband te begeleiden. De afstand tussen boom en boompaal moet minimaal 15 centimeter zijn. Verwijder de paal na twee of drie jaar.
Magnolia verplanten

Magnolia verplanten: waarop letten?

Bij verplanting van een Magnolia moet u er rekening mee houden dat de wortels kwetsbaar kunnen zijn en voornamelijk oppervlakkig groeien. Het uitgraven en omplanten moet voorzichtig gebeuren om beschadiging aan het wortelgestel te voorkomen. De boom is zuurminnend. Voeg bij het verplanten 15 liter tuinturf toe aan de aarde om de bodem te verzuren. Zorg dat de grond na het planten lichtvochtig blijft en niet uitdroogt.

Advies voor de verzorging

Magnolia’s zijn gemakkelijke planten die weinig verzorging nodig hebben. Toch is het belangrijk met een aantal zaken rekening te houden om problemen te voorkomen. Het zijn zon liefhebbers en houden niet van een natte bodem. Blijft het wortelgestel langere tijd nat, dan kan de boom last krijgen van wortelrot. Dit is vaak te herkennen aan bladverlies en gele bladeren.

Een Magnolia snoeien is niet nodig en moet u zoveel mogelijk beperken. Heeft u uitstekende takken of scheuten die niet passen bij deze sierlijke boom, dan is snoei mogelijk na de bloeiperiode. Nadeel van een flinke snoeibeurt is dat het de groei van nieuwe verticale scheuten (waterloten) stimuleert. Dit neemt vaak het licht weg uit de kern en de groei van deze schuiten komen over het algemeen niet ten goede aan het sierlijke stijl van deze bomen en struiken.