Magnolia snoeien

Magnolia snoeien (Beverboom)

Is een Magnolia snoeien nodig en wanneer is de beste periode om dit te doen? Hoe werkt het snoeien van de Magnolia en welk snoeigereedschap gebruik je hiervoor.

Op deze pagina behandelen we al deze vragen, zodat u deze klus niet langer aan een expert hoeft uit te besteden. Wanneer u weet waar u op moet letten is het snoeien van deze prachtig bloemende plant vrij gemakkelijk.

Over Magnolia’s

De Magnolia is één van de meest in het oog springende bloeiers die u in de tuin kunt hebben. In het voorjaar bloeit hij rijkelijk lichtgeurende bloemen die lijken op die van een tulp.

Andere benamingen voor deze plant zijn Beverboom of Tulpenboom. De Magnolia planten doet u bij voorkeur op een plek in de half-schaduw of in de volle zon. Het liefst staat hij beschut, zodat hij het minst last heeft van wind en de bloemen bij vorst niet beschadigen. Zorg voor grond die goed vochtdoorlatend is. Heeft de plant lange tijd natte voeten, dan is het mogelijk dat wortelrot ontstaat.

De Magnolia is in vele soorten verkrijgbaar. Meestal komen ze voor in struikvorm of meerstammige boom. Maar tegenwoordig wordt deze soort ook gekweekt als hoogstam boom.

Wanneer Magnolia snoeien?

Het snoeien van een Magnolia is niet noodzakelijk. Wordt de boom te groot gaat deze woekeren, dan is vormsnoei mogelijk. Wanneer u kiest voor een flinke snoeibeurt, zal dit over het algemeen de groei van nieuwe verticale scheuten stimuleren. Deze scheuten, ook wel waterloten genoemd kunnen het sierlijke vorm van de boom wegnemen. Het is daarom belangrijk om alleen takken te verwijderen die erg uitsteken en niet passen bij de vaasvormige groei van de boom.

De bloeiperiode is van april tot mei. U moet een Magnolia pas na de bloei snoeien. Ga nooit snoeien in het voorjaar, omdat u dan knoppen verwijdert die in de weken of maanden daarna nog moeten gaan bloeien.

Magnolia Grandiflora en Soulangeana snoeien

Hoe snoeit u een Magnolia?

Voor het snoeien heeft u voor de dunnere twijgen een scherpe snoeischaar nodig. Gebruik voor dikkere takken altijd en zaag. Investeer in stevig en scherp snoeigereedschap. Dit gaat vele malen langer mee en maakt de klus een stuk gemakkelijker.

Bij de snoei is het belangrijk om de Beverboom zo veel mogelijk zijn natuurlijke vorm te laten behouden.

Werkwijze snoeien van de Magnolia:

  • Verwijder alle dode takken.
  • Knip kruisende takken weg die het licht uit de kern houden.
  • Kijk voor u een tak afknipt of dit de past bij de vorm van de boom/struik.
  • Snoei net boven een vertakking van de twijg. De twijg die blijft zitten zal verder groeien en de rol van de verwijderde tak overnemen.
  • Beperk de snoei en verwijder alleen takken die niet passen bij de natuurlijke vorm.

Video: Snoeien van de Magnolia

In de onderstaande Youtube video ziet u de exacte werkwijze om de Beverboom een snoeibeurt te geven.