Magnolia verzorging

Magnolia verzorging

De magnolia, ook wel beverboom of tulpenboom genoemd is in bloei bij uitstek de opvallendste plant in uw tuin.

Als u een magnolia wilt gaan planten of al in uw tuin heeft, dan wilt u natuurlijk dat deze er mooi blijft uitzien en in goede conditie blijft. Om ervoor te zorgen dat de magnolia er zo goed mogelijk bij staat, is het belangrijk om hem goed te verzorgen.

In dit artikel bespreken we alles over de standplaats, bloeitijd, snoeien en bescherming tegen vorst van een magnolia.

Wat is de beste standplaats voor een Magnolia?

De beste standplaats voor een magnolia is een plek in de zon of half-schaduw, met voldoende beschutting tegen de wind. De plant kan warmte in de zomer goed verdragen, mits er voldoende grondwater is. Daarbij houdt de magnolia van een humusrijke en normale tot lichtzure bodem.

U kunt de magnolia het gehele jaar planten, behalve wanneer de grond bevroren is. Wacht dan tot de temperatuur hoger wordt en u de bodem los kunt maken met een schep.

Geschikte grondsoort voor magnolia’s

De magnolia is niet erg kieskeurig en kan goed groeien op een neutrale tot lichtzure humusrijke grond. Deze bodem moet vocht vasthouden, maar wortels mogen niet nat staan omdat dan wortelrot kan ontstaan. Strooi nooit kalk onder de boom. Dit bemoeilijkt de opname van voedingsstoffen en komt de magnolia niet ten goede.

Planten en verplanten

Graaf een gat dat twee keer zo breed en net zo diep is als de kluit van de boom. Plaats de magnolia in het gat en vul het weer op met tuinaarde. Eventueel kunt u de tuinaarde mengen met tuinturf om de grond iets te verzuren. Stamp vervolgens de aarde voorzichtig aan rond de stam en geef in de eerste dagen na het planten voldoende water. 

Wilt u de magnolia verplanten? Houd er rekening mee dat de wortels oppervlakkig groeien en vrij kwetsbaar zijn. Het verhuizen van de boom of struik moet dus altijd voorzichtig gebeuren. Graaf de plant ruim uit, waarbij u zo weinig mogelijk wortels probeert te beschadigen. Hoe groter de kluit, des te minder zal de magnolia merken van het verplanten. De magnolia vermeerderen? Door te stekken of afleggen is dit mogelijk. Het vermeerderen is niet altijd succesvol en u moet rekening houden met een periode van enkele weken tot maanden voordat wortels ontstaan.

Meer info? Lees ook Magnolia planten en verplanten

Wanneer bloeit een magnolia?

In het voorjaar komen de magnolia’s tot bloei met tulpachtige bloemen. De boom wordt daarom ook vaak tulpenboom genoemd. Het is van alle heesters de soort met de grootste bloemen. De magnolia is in verschillende kleuren verkrijgbaar, van roze, roze-wit tot geel.

De bloeitijd is afhankelijk van het weer en de soort en varieert van enkele dagen tot enkele weken. De bloemen zijn erg kwetsbaar. Een zeer harde wind of vorst kunnen de bloei dan ook snel beëindigen. Ook staat de boom niet lang in bloei, wanneer dit wel het geval is dan is het de mooiste plant van de tuin!

 

 

Snoeien

Een magnolia snoeien is niet nodig. De natuurlijke groei zorgt vanzelf voor de sierlijke vorm van de boom. In sommige gevallen kan het voorkomen dat takken uitsteken, of hij te groot wordt en terugsnoeien nodig is. Doe dit direct na de bloei, omdat de plant dan snel kan herstellen. Op de plek waar een tak is afgeknipt zullen nieuwe scheuten groeien.

Bemesten

De magnolia bemesten doet u in het vroege voorjaar, voor de bloei begint. Gebruik een langzaam werkende organische meststof voor zuurminnende planten. Staat de magnolia in bloei, dan is het mogelijk om een tweede keer te bemesten voor een nog rijkere bloei.

Winterbescherming

De magnolia wordt geliefd om zijn grote en geurige bloemen. Helaas zijn deze bloemen ook zeer gevoelig voor vorstschade. Bij late vorst moet extra zorg worden besteed aan de bescherming van de bloemknoppen. Dit doet u door vliesdoek om de boom te wikkelen. Dit zorgt voor een ademende isolatielaag die de knoppen beschermt tegen de kou.