Mediterrane tuin aanleggen: advies & tips

Mediterrane tuin

Een mediterrane tuin is de perfecte manier om te genieten, terwijl u wordt omringd door planten die een exotische sfeer toevoegen. Als u erover denkt om zelf een uw zo’n tuin wilt aanleggen, geven we hier advies en tips om u op weg te helpen.

Wat is een mediterrane tuin?

Een mediterrane tuin is een type tuin dat is geïnspireerd op de tuinen van het Middellandse Zeegebied. Dit type tuin is meestal voorzien van ronde vormen en heeft een verscheidenheid aan planten en bomen die van oorsprong komen uit landen rond de Middellandse zee, zoals olijven, palmen en cipressen. Daarnaast worden witte elementen vaak gecombineerd met opvallende kleuren voor een rustgevende en vrolijke sfeer.

Is een mediterrane tuin mogelijk bij grote en kleine tuinen?

Hoewel de mediterrane sfeer aan elke tuin kan worden toegevoegd, is er wel enige ruimte nodig om alle verschillende elementen in te passen. Met een beetje creativiteit is het echter mogelijk om een kleinere tuin te ontwerpen die toch alle belangrijke elementen bevat. Zo kan het kiezen van kleinere beplanting helpen om ruimte te besparen, net als het gebruik van plantenbakken.

Mediterrane planten

Mediterrane planten

Bij het kiezen van planten voor uw tuin is het belangrijk om zowel het doel ervan te overwegen als hoe ze er samen uit zullen zien. Voor een klassieke mediterrane uitstraling moet u verschillende vormen en maten van planten met contrasterende kleuren combineren.

Overzicht van populaire mediterrane planten:

Tips voor het creëren van een Mediterrane tuin

Tuinplantenonline.nl helpt graag bij het creëren van uw droomtuin. Onderstaand vindt u advies om uw eigen mediterrane buitenruimte samen te stellen.

Gebruik ruwe materialen

Bij het aanleggen is het belangrijk om ruwe materialen te gebruiken die een natuurlijke, ruwe afwerking hebben. Dit in tegenstelling tot strakke designmaterialen zoals metaal of glas. Zoek in plaats daarvan naar materialen als steigerhout en grove stenen die in hun natuurlijke staat zijn gelaten. Deze materialen dragen bij tot het ontspannen, rustieke gevoel dat kenmerkend is voor deze tuinstijl.

Kies voor ronde vormen

Als het gaat om de aanleg van een Nederlandse tuin met de mediterrane sfeer, is een van de belangrijkste dingen die u moet onthouden te kiezen voor een ontwerp en elementen met ronde vormen. Dit in tegenstelling tot de meer hoekige vormen en strakke lijnen die vaak in andere soorten tuinen voorkomen. De reden hiervoor is dat ronde vormen beter passen bij de natuurlijke vormen die in het Middellandse-Zeegebied voorkomen. Denk aan de zachte rondingen van een olijfboom of de zachte deining van een wijnstok. Deze organische vormen zijn speels en dragen bij tot een gevoel van harmonie in de tuin.

Tegels en grind

De ontwerpen in deze stijl worden vaak gekenmerkt door grote tegels en grind. De grote tegels worden gebruikt om een mediterraan terras te creëren, terwijl het grind wordt gebruikt om paden mee aan te leggen.

Verhoogde borders voor de planten

Verhoogde borders helpen de ruimte af te bakenen en creëren duidelijke plantbedden. Een ander gemeenschappelijk kenmerk voor de mediterrane sfeer is het gebruik van ronde vormen. Dit komt tot uiting in het gebruik van ronde stenen of in de vorm van de borders. Een goed ontworpen en strakke mediterrane tuin zowel mooi als functioneel zijn en een ruimte bieden waarvan zelfs tijdens de heetste zomerdagen kan worden genoten.

Loungehoek

Met een comfortabele loungehoek kunt u pas echt ontspannen en genieten van het buitenleven. Een veelgemaakte fout is om de zithoek te formeel te maken, wat koud en onwelkom kan aanvoelen. Kies in plaats daarvan voor een informele setting met comfortabele meubels en veel zachte kussens. Gebruik een mix van lichte en donkere kleuren om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.

Mooie plantenbakken

Plantenbakken kunnen worden gebruikt om opvallende aandachtspunten te creëren of om specifieke zones in de tuin af te bakenen. Kies bij de keuze van de plantenbakken gedurfde kleuren die contrasteren met het groen. Terra cotta en steen zijn populaire keuzes voor plantenbakken in mediterrane stijl. Plaats uw plantenbakken op verschillende hoogtes meer variatie en een speels karakter aan uw tuin toe te voegen.

Hoge tuinafscheiding

Eén van de elementen in het mediterrane tuinontwerp is het gebruik van hoge planten om een gevoel van privacy en beslotenheid te creëren. Hoge tuinplanten kunnen worden gebruikt om de de tuin af te bakenen en zorgen ook voor beschutting. Door een hoge plantengrens aan te brengen, kunt u ervoor zorgen dat u uw eigen privé-oase hebt die niet wordt verstoord door alles in uw directe omgeving.