11 mooiste bomen voor uw tuin

Mooiste bomen - Magnolia

Er zijn veel redenen waarom bomen onmisbaar zijn in uw tuin. Ze trekken vogels aan, zorgen voor schaduw en zorgen voor een afscheiding met de buren. Er zijn veel verschillende soorten bomen, elk met hun eigen unieke kenmerken.

In dit artikel bekijken we 11 van de mooiste en populairste bomen voor in de tuin. Dus als u wat groen aan uw tuin wilt toevoegen, lees dan snel verder!

Onze 11 favoriete bomen

Van bomen op stam, meerstammige bomen tot wintergroene soorten, u vindt ze in onze complete lijst van de mooiste bomen.

1. Trompetboom – Catalpa

Met zijn grote, hartvormige bladeren is de trompetboom (Catalpa) een opvallende toevoeging aan elke tuin. Deze veelzijdige boom komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en kan zowel in kleine als in grote tuinen worden geplant. Trompetbomen staan vooral bekend om hun bolvorm, met een brede kroon van bladeren bovenop een slanke stam. Terwijl gewone catalpa’s tot 5 meter hoog kunnen worden, blijft de bolvormige variant kleiner, waardoor deze ook geschikt is voor een kleinere compacte tuin. De Catalpa is niet kieskeurig en groeit goed op iedere voedingsrijke grondsoort.

Bekijk het aanbod Catalpa

2. Olijfboom – Olea Europaea

De olijfboom (Olea europaea) is een groenblijvende boom die van oorsprong in warme gebieden groeit. Deze boom heeft zich goed aangepast en doet het ook goed in de Nederlandse tuin, omdat hij goed bestand is tegen vorst. Bij strenge vorst is extra bescherming met vliesdoek of een beschermhoes nodig. De olijfboom geeft uw tuin direct die mediterrane sfeer en doet u terugdenken aan die heerlijke vakantie in Italië of Spanje.

Bekijk het aanbod Olijfbomen

3. Vijgenboom – Ficus Carica

De vijgenboom is een loofboom die peervormige vruchten voortbrengt. Hij komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en is winterhard tot -15 graden Celsius. De vijgenboom kan in Nederland tot vier meter hoog worden en geeft de voorkeur aan volle zon of gedeeltelijke schaduw. Daarnaast geeft de Ficus Carica de voorkeur aan een beschutte plek met goed doorlatende grond. Een goede keus als u op zoek bent naar een sterke solitaire boom met een hoge sierwaarde.

Bekijk het aanbod Vijgenbomen

4. Trachycarpus Fortunei – Chinese Waaierpalm

Trachycarpus Fortunei 80 - 90 cm

De Trachycarpus Fortunei, ook bekend als de Chinese waaierpalm, is een markante exotische boom die van nature voorkomt in subtropische gebieden in Azië. Met zijn lange, waaiervormige bladeren heeft de Trachycarpus Fortunei een uitgesproken tropische uitstraling. Deze palmboom is echter verrassend winterhard en kan temperaturen tot -17 graden Celsius verdragen. Bij het planten van deze palm moet u een plek kiezen die veel zonlicht krijgt.

Bekijk het aanbod Chinese Waaierpalmen

5. Amberboom – Liquidambar styraciflua

Liquidambar Styraciflua Gumball hoogstam

De amberboom, Liquidambar styraciflua, is een populaire keuze vanwege zijn opvallende handvormige bladeren en levendige herfstkleuren. Inheems in het oosten van Noord-Amerika, wordt de amberboom in Nederland maximaal 20 meter hoog, met een grijze stam die aanvankelijk glad is en langzaam ruwer wordt naarmate hij ouder wordt. De grote bladeren kleuren in de herfst geel, oranje en rood en geven het landschap extra kleur nadat het zomergroen is vervaagd. De amberboom staat ook bekend om zijn zoet geurende hars, dat vroeger werd gebruikt voor het maken van wierook en parfum.

Bekijk het aanbod Amberbomen

6. Appelboom – Malus domestica

Appelboom

De appelboom is een bladverliezende boom die in de herfst vruchten draagt. Deze fruitbomen hebben weinig onderhoud nodig en kunnen zorgen voor een overvloedige fruitoogst. Zorg voor een zonnige standplaats om ervoor te zorgen dat vruchten goed kunnen rijpen. Er zijn verschillende soorten die verkrijgbaar zijn als laag-, half- of hoogstam. De hoogstam is beter geschikt voor grotere tuinen, terwijl de laagstam ook geschikt is voor kleinere tuinen of zelfs een balkon.

Bekijk het aanbod Appelbomen

7. Esdoorn – Acer

De Acer of esdoorn is een van de populairste bomen. Er zijn meer dan 150 soorten esdoorns, die kunnen worden herkend aan hun bladeren. De bladeren zijn diep ingesneden, handvormig tot wel 12 lobben. De bladeren kleuren in de herfst prachtig rood, geel en oranje voordat ze bij de meeste soorten afvallen. Enkele van de bekendste esdoorn soorten zijn de Noorse esdoorn en de Japanse esdoorn.

Bekijk het aanbod Acers

8. Magnolia – Beverboom

Magnolia boom

De Magnolia is een spectaculaire bloeiende boom of heester die tulpachtige bloemen produceert. Hij staat bekend om zijn uitbundige bloei en kan maximaal zo’n 8 meter hoog worden. De Magnolia is inheems in delen van Azië en Amerika, en komt voor in een verscheidenheid van prachtige kleuren, variërend van wit, roze, rood tot paars. Snoeien is van de boom is niet nodig. Met zijn prachtige bloei en exotische kleuren voegt de Magnolia een sierlijke schoonheid toe aan elke tuin.

Bekijk het aanbod Magnolia

9. Steeneik – Quercus Ilex

De steeneik (Quercus ilex), ook bekend als groenblijvende eik, is een wintergroene boom die inheems is in Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika. Kenmerkend is de lichtgrijze gegroefde bast. In ideale condities kan hij tot 20 m hoog worden, maar in Nederland bereikt hij in de meeste gevallen een maximale hoogte 8 meter. De Steeneik heeft een brede, ronde kroon met dichte, donkergroene bladeren.

Bekijk het aanbod Quercus Ilex

10. Cercis – Judasboom

Cercis - Judasboom

De Judasboom is een compacte bladverliezende boom die meestal maximaal 6 tot 10 meter hoog wordt. De stam is grijs en blijft lang glad, maar wordt na enkele jaren licht gegroefd. De boom bloeit in mei met trossen paarsroze bloemen. Deze bloemen worden gevolgd door uitkomende blad en daarna peulvormige vruchten in de zomer en de herfst. De Judasboom is inheems in het Middellandse Zeegebied en in bloei een opvallende blikvanger voor iedere tuin.

Bekijk het aanbod van de Judasboom

11. Pruimenboom – Prunus domestica

Pruimenboom

De pruimenboom (Prunus domestica) is één van onze favoriete fruitbomen door de relatief grote fruitopbrengst. Pruimen worden geoogst in juli en augustus. In het voorjaar geeft de pruimenboom mooie witte bloemen. Pruimenbomen zijn verkrijgbaar als laagstam, halfstam of hoogstam. De laagstam bomen blijven klein tot 2 meter hoog. De hoogstamvorm kan een hoogte bereiken tot maximaal 5 meter. Door te snoeien houdt u de Prunus domestica is vorm en zorgt u ervoor dat licht in de kroon komt, wat belangrijk is voor de rijping.

Bekijk het aanbod Pruimenbomen

Dit bericht is gepost in Bomen. Bookmark de link.