Olijfboom snoeien

Olijfboom - Olea Europaea Florida

Het snoeien van een olijfboom is niet alleen essentieel voor het behouden van een mooie vorm en volle boom, maar het draagt ook bij aan een betere luchtcirculatie en meer lichtinval. In ons artikel ontdek je waarom het belangrijk is om je olijfboom regelmatig te snoeien en hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom moet je een olijfboom snoeien?

Het snoeien van je olijfboom draagt niet alleen bij aan een mooie vorm en volle boom, maar het zorgt ook voor betere luchtcirculatie en meer lichtinval. Dit kan weer helpen om ziektes en plagen te voorkomen.

Wanneer je een olijfboom niet snoeit, kan dit leiden tot een opeenhoping van dode takken en bladeren. Dit dode hout belemmert de groei van nieuwe scheuten en de productie van olijven. Door de boom regelmatig te snoeien, verwijder je deze dode takken en maak je ruimte voor de groei van nieuwe scheuten en bladeren. 

Daarnaast kan snoeien ook de productie van olijven verhogen. Een volle en dichte boom kan namelijk zorgen voor een gebrek aan lichtinval in het hart van de boom. Door bij het snoeien te focussen op het verwijderen van overbodige takken, ontstaat er meer licht in het midden van de boom. Dit kan vervolgens leiden tot meer bloesems en een betere bestuiving.

Hoe vaak en wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Over het algemeen hoef je een olijfboom maar één keer per jaar te snoeien. Dit kun je het beste doen in maart of april, na de winter wanneer de boom kaal is en het voorjaar begint. Waarom is dit de beste tijd? Omdat de boom dan snel weer vol in blad zal komen en je zo de nieuwe groei kunt stimuleren.

Het is echter belangrijk om niet na augustus te snoeien omdat de boom dan al bezig is met het voorbereiden op de winter. Houd bij het snoeien ook rekening met de gewenste vorm van de boom en houd deze aan. Zo kun je de olijf elk jaar op dezelfde manier snoeien en de karakteristieke vorm behouden.

Olijfboom snoeien

Hoe snoei je een olijfboom?

Olijfbomen zijn indrukwekkende bomen die een mediterrane sfeer kunnen toevoegen aan je Nederlandse tuin. Om ervoor te zorgen dat je olijfboom er gezond en mooi uitziet, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien.

Werkwijze bij het snoeien van een olijfboom

  • Begin met het weghalen van de dode takken. Verwijder ook de horizontale takken die naar binnen groeien, aangezien deze de groei van nieuwe scheuten kunnen verstoren. Daarnaast is het belangrijk om verticale takken te snoeien die te groot zijn, om ervoor te zorgen dat de boom niet te hoog wordt.
  • Probeer zoveel mogelijk horizontale takken te behouden, aangezien deze kenmerkend zijn voor de karakteristieke vorm van de olijfboom. Kort de kruin van de boom met ongeveer één derde in om een mooie bol over te houden. Hou er rekening mee dat hoe meer je snoeit, hoe harder de olijfboom zal groeien.
  • Snoei ook eventuele scheuten aan de stam weg, om ervoor te zorgen dat de boom een mooie vorm behoudt.
  • Zorg er daarnaast voor dat je olijfboom in volle grond voldoende licht krijgt om te kunnen groeien. Als je je olijfboom in een pot hebt staan, zorg er dan voor dat je deze regelmatig water geeft. Olijfbomen hebben veel water nodig, maar kunnen niet goed tegen overtollig water. Het is ook aan te raden om de in het groeiseizoen maandelijks olijfbomen te bemesten voor optimale groei.

Gereedschappen voor het snoeien van de olijfboom

Een scherpe snoeischaar is onmisbaar bij het snoeien van olijfbomen. Hiermee knip je de takken nauwkeurig en op de juiste plek. Een takkenschaar is nodig om wat dikkere takken te knippen, terwijl een handzaag nodig is voor nog dikkere takken. Als de boom hoog is, kan het nodig zijn om een ladder te gebruiken om bij de hoogste takken te kunnen komen zonder jezelf in gevaar te brengen.

Het is belangrijk om goed gereedschap te gebruiken om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk beschadigingen aan de takken veroorzaakt. Zorg daarom altijd voor schone, scherpe messen.

Verzorging na het snoeien

Een van de belangrijkste verzorgingstips is om de olijfboom voldoende water te geven. Dit is nodig om te voorkomen dat de boom te droog wordt en weken in water te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond rondom de boom vochtig blijft, maar niet te nat wordt.

Daarnaast is het aan te raden om de olijfboom te bemesten met speciale mest voor Mediterrane planten. Dit zal de nieuwe groei en bloei van de olijfboom stimuleren, waardoor de boom zich snel herstelt van de snoeibeurt.

Verder is het belangrijk dat de olijfboom voldoende licht krijgt. Plaats hem op een lichte plek waar hij genoeg zonlicht kan opvangen. Dit zal de groei van de nieuwe scheuten bevorderen.

Tot slot, voor de veiligheid van de snoeier, raden we aan om tijdens het snoeien tuinhandschoenen te dragen. Op die manier wordt de grip op de scherpe snoeischaar beter en worden verwondingen aan de handen voorkomen.

Extra tips en overwegingen

Extra tips en overwegingen voor het snoeien van een olijfboom

Wees voorzichtig met snoeien in koude of vorstige periodes

Het is belangrijk om te weten dat olijfbomen gevoelig zijn voor vorstschade, vooral jonge olijfbomen. Daarom is het verstandig om te voorkomen dat je snoeit tijdens koude periodes waarbij nog kans op vorst aanwezig is. Wacht liever tot het warmer wordt, zodat de boom zich kan herstellen van de snoei.

Olijfboom snoeien als een knotwilg voor een specifieke vorm

Olijfbomen zijn sterke mediterrane bomen die je in een specifieke vorm kunt krijgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de boom te laten groeien als een knotwilg, wat een interessante en karakteristieke vorm kan creëren. Overweeg dit wanneer je besluit te beginnen met het snoeien van je olijfboom. 

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het snoeien van een olijfboom:

Wanneer moet ik mijn olijfboom snoeien?

De beste tijd om een olijfboom te snoeien is in de late winter of vroege lente, wanneer de boom in rust is en voordat er nieuwe groei begint.

Hoe kort mag ik de takken van mijn olijfboom snoeien?

Olijfbomen kunnen worden gesnoeid tot ongeveer 30-40% van hun oorspronkelijke grootte om optimale groei te garanderen.

Is het snoeien van een olijfboom belangrijk voor de gezondheid van de boom?

Ja, het snoeien van een olijfboom is belangrijk voor de gezondheid en productiviteit van de boom. Het helpt bij de vorming van nieuwe scheuten en zorgt voor een evenwichtige groei.

Hoe kan ik zien wat dood hout is en wat niet?

Dood hout is vaak bruin of grijs van kleur en voelt droog en broos aan. Het kan ook gemakkelijk worden verwijderd met een snoeischaar.

Moet ik mijn olijfboom snoeien als deze in een pot staat?

Ja, een olijfboom in een pot moet ook worden gesnoeid om een goede vorm en groei te garanderen.

Kan ik een jonge olijfboom snoeien?

Ja, een jonge olijfboom moet worden gesnoeid om een goede structuur en vorm te ontwikkelen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn olijfboom voldoende licht krijgt?

Zet uw olijfboom op een lichte plek in uw tuin waar het minstens zes uur per dag zonlicht krijgt.

Heeft een olijfboom extra water nodig na het snoeien?

Ja, een olijfboom heeft flink water nodig na het snoeien om stress te verminderen en nieuwe groei te stimuleren. Zorg wel voor een goed water doorlatende grond, want de boom houdt niet van natte voeten.