Planten als natuurlijke groene tuinafscheiding

Planten als groene tuinafscheiding

Uw tuin is dé plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. In veel tuinen wordt een groene afscheiding gebruikt als afbakening van de tuin. Een schutting of tuinmuur kan hiervoor zorgen, maar oogt kil en kan de tuin kleiner doen aanvoelen. Met planten kunt u een natuurlijke en groene tuinafscheiding creëren om een grote tuin op te delen. Ook bij een kleine tuin zorgt een haag voor privacy en afscherming, zonder een harde erfafscheiding te creëren.

Soorten groene erfafscheidingen

Haagplanten

Hagen zijn een soort afbakening die wordt gemaakt door dichte heesters op een rij te planten. Een heg als afscheiding biedt een aantal voordelen voor uw tuin, zoals privacy en windbescherming. Kies bij de plantenkeuze voor uw haag voor soorten die bekend staan om hun snelle groei en dichte bladerdek. Let ook op of de gekozen struik bladhoudend of bladverliezend is.

Klimplanten

Klimplanten zijn zeer geschikt voor het maken van een groene afscherming. Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke uiterlijk kenmerken. Klimplanten kunnen bijvoorbeeld snel een schutting of hekwerk bedekken en privacy bieden. Sommige soorten klimplanten produceren zelfs geurige bloemen of bessen.

Plantenbakken

Plantenbakken kunnen worden geplaatst langs de omtrek van uw tuin om een levende omheining te creëren. Dit kan met vrijwel alle tuinplanten, van vaste planten, hagen tot aan verschillende bomen. Het plaatsen van meerdere plantenbakken zorgt niet alleen een fysieke tuinafscheiding, maar het ziet er ook nog eens prachtig uit.

Meerdere planten die een natuurlijke tuinafscheiding vormen

Welke planten voor een groene tuinafscheiding?

Er zijn veel verschillende planten die kunnen worden gebruikt om een natuurlijke afscheiding in uw tuin te creëren. Wat de beste plant is hangt af van uw persoonlijke voorkeuren, zoals de groeisnelheid, struikdichtheid en of het groenblijvende tuinplanten zijn, of juist niet. Hieronder leest u over de soorten die geschikt zijn voor een groene tuinafscheiding.

1. Leibomen

Een populair type afscheiding is de leiboom, die bestaat uit een reeks horizontale balkjes die de plantengroei ondersteunen en zorgen voor compact groeiende boom. Leibomen worden gebruikt om een tuin op te delen in afzonderlijke delen, of als privacyscherm om inkijk in huis te beperken. Veel gebruikte soorten zijn de leicarpinus, leilinde en lei laurier. Een leiboom een vorm van elegantie toevoegen aan elke tuin, terwijl het ook de oplossing is voor iedereen die niet veel buitenruimte heeft.

2. Hedera

De hedera, of klimop, is een snelgroeiende klimplant. De plant is geschikt voor zowel volle zon als schaduw en is op verschillende manieren te gebruiken in uw tuin. Omdat hij zo snel groeit, is het een geschikte keuze voor het bedekken van schuttingen of kale muren. Wanneer de hedera tegen een gaas of hekwerk wordt geplant klimt hij snel omhoog, waarbij hij zich met zijn kleine luchtwortels vastklampt aan het oppervlak. Door de snelle groei zal hij uw tuin voorzien van een dicht groen scherm.

3. Taxus

Een taxushaag is een onderhoudsarme optie voor een groene tuinafscheiding. De donkergroene naalden van de taxus zijn dicht en groeien dicht op elkaar, zorgen voor privacy zonder doorkijk. Er Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. De taxus baccatta is bijzonder geschikt om een hoge haag mee te vormen. Taxushagen zijn gemakkelijk te snoeien en smal te houden. U kunt twee keer jaar snoeien, de eerste keer in mei en de tweede keer in augustus. Houd er rekening mee dat de naalden en bessen van de taxus giftig zijn. Pas dus op met huisdieren en kinderen.

4. Buxus

Buxussen zijn mooie groenblijvers die in verschillende vormen kunnen worden gesnoeid. Hierdoor is hij perfect voor het maken van een strakke haag, maar ook voor een sierlijke bolvorm. Buxussen zijn relatief onderhoudsarm en verdragen zowel volle zon als gedeeltelijke schaduw. Bij het planten van een buxushaag is het belangrijk om de planten gelijkmatig te plaatsen en regelmatig te snoeien voor een dichtere groei en om de gewenste vorm te behouden. De plant is zeer geschikt voor een lage erfafscheiding. Maar door de buxus te laten groeien is hij ook als hoge tuinafscheiding te gebruiken.

5. Beukenhaag

Een beukenhaag kan een mooie, natuurlijke grens vormen voor uw woning. In de zomer zorgt de beuk voor een volle groene afscheiding. In de winter verkleurt het blad maar valt niet af, waardoor u ook voldoende beschutting blijft houden. De beukenhaag is niet kieskeurig en groeit zowel in de zon als de schaduw. Hij is bovendien zeer winterhard en heeft bij vorst geen extra bescherming nodig. Door de snelle groei van ongeveer 40 centimeter per jaar is minimaal twee keer per jaar snoeien nodig.

6. Liguster

De liguster is een groenblijvende haagplant met donkergroene bladeren. De struik is erg populair bij vogels door de dichte groei. Ook al is de liguster groenblijvend, bij zeer strenge vorst kan deze wel zijn blad verliezen. Door de snelle groei kunt u met deze planten snel een hoge haag creëren die volledige privacy biedt. Ligusters zijn niet kieskeurig en groeien goed op vrijwel iedere goed doorlatende grondsoort.

7. Coniferen

Coniferen zijn een uitstekende keuze voor een natuurlijke hoge erfafscheiding. Deze haagplanten zijn onderhoudsarm en erg sterk. Onder de verzamelnaam coniferen vallen meerdere bomen en planten met naalden, zoals de taxus, thuja en Californische cipres. Coniferen staan bekend om de volle groei en hebben slechts één snoeibeurt per jaar nodig, in mei of juni. Geef de conifeer een plek met voldoende zonlicht en zorg voor goed gedraineerde grond, zodat het wortelgestel niet nat staat.

8. Thuja

Thuja is een coniferensoort die bekend staat om zijn lange naalden en takken die het hele jaar door groen blijven. Deze plant kan goed tegen snoeien en is daarom een goede keuze voor hagen. Thuja is ook geschikt voor hoge hagen, want door de dichte begroeiing is inkijk niet mogelijk. De thuja groeit op iedere grondsoort en de meeste soorten hebben een plek met half-schaduw nodig.

9. Japanse hulst

De Japanse hulst, ook bekend als de Ilex Crenata Green Hedge. Deze plant lijkt op buxus en is een onderhoudsarme plant die geen last heeft van ziekten en plagen. Het is een groenblijvende struik die gewaardeerd wordt om zijn compacte groei en kleine bladeren. Het is een steeds populairder wordende sierplant, die 15 tot 30 centimeter per jaar groeit. Te gebruiken als lage tuinafscheiding in de voortuin, maar ook als hoge haag. De Japanse hulst kan een maximale hoogte bereiken van zo’n 2 meter.

10. Hortensia

De hortensia (Hydrangea) is een struik die bekend staat om zijn prachtige bloemen. Deze heester is een populaire keuze in veel tuinen en wordt soms ook gebruikt als een groene afscheiding. Het is een bladverliezende plant die geen snoei nodig heeft. De plant staat in bloei in het voorjaar of de zomer met grote bloemtrossen. De hortensia heeft een voorkeur voor humusrijke en goed doorlatende grond die neutraal tot lichtzuur is.

11. Bamboe

Bamboe is een slimme keuze voor het creëren van een groene afscheiding in de tuin. In tegenstelling tot veel haagplanten is bamboe een snelle groeier, waardoor een plek met meer beschutting en privacy ontstaat. Er is woekerende en niet-woekerende bamboe. De laatste is beter onder controle te houden omdat de wortels zich niet ondergronds door de tuin verspreiden. Snoeien is bij bamboe niet nodig, maar kan wel. Bij een snoeibeurt kunt u dode en oude stengels verwijderen, wat de groei van nieuwe scheuten vanuit de wortels stimuleert.

Erfafscheiding in de tuin: welke regels zijn er?

Er zijn in Nederland een aantal regels opgesteld voor het plaatsen van een erfafscheiding. Hieronder een overzicht van de kenmerken en regels waar u zich aan moet houden.

Afscheiding op eigen grond

  • Een tuinafscheiding op particuliere grond moet door de eigenaar worden onderhouden;
  • De hoogte van een afscheiding zonder vergunning is maximaal 2 meter in de achtertuin en 1 meter in de voortuin
  • Het mag geen openingen hebben in verband met de privacy van de buren.

Gedeelde erfafscheiding

  • Afscheiding wordt geplaatst op de erfgrens;
  • Gezamenlijk wordt gekozen welke planten worden aangeplant;
  • Beide partijen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud;
  • Eventuele kosten worden gedeeld.

Twijfelt u of een vergunning of wilt u meer weten over de regelgeving? Lees hier meer.

Erfafscheiding kopen bij Tuinplantenonline.nl

Tuinplantenonline.nl is dé tuinplanten specialist en heeft een ruime keuze aan haagplanten en klimplanten die perfect zijn voor het maken van een groene tuinafscheiding. Onze gezonde planten van hoge kwaliteit zijn blijvend scherp geprijsd. Of u nu op zoek bent naar een traditionele groenblijvende haag of een bloeiende heester als de hortensia, wij hebben de perfecte plant voor een natuurlijke tuinafscheiding. Neem dus een kijkje in onze online winkel bekijk de mogelijkheden.