Planten beschermen tegen vorst

Planten beschermen tegen vorst

Wanneer de temperaturen beginnen te dalen, beginnen veel mensen zich voor te bereiden op de winter. We sluiten de buitenkraan af, brengen terrasmeubilair naar binnen en laten de tuinslang leeglopen. Maar hoe zit het met onze planten? Sommige planten hebben extra zorg nodig om de koude wintermaanden te overleven. Hier zijn een paar tips om uw tuinplanten te beschermen tegen vorst en sneeuw.

Welke planten beschermen bij vorst

Helaas kan vorst ernstige schade toebrengen aan tuinplanten en er zelfs voor zorgen dat de afsterven. Niet alle planten in volle grond zijn kwetsbaar voor kou. Winterharde tuinplanten zijn zeer goed bestand tegen vorst en hebben geen bescherming nodig. Matig winterharde planten kunnen enige vorst verdragen, maar kunnen worden beschadigd bij strenge vorst. Niet-winterharde planten zijn zeer gevoelig voor kou en zelfs lichte vorst kan onherstelbare schade veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn de mediterrane en tropische planten.

Planten in pot zijn gevoeliger voor schade door de kou omdat ze de isolerende werking van de grond missen. Hierdoor kan het wortelgestel eerder worden aangetast. Door potten en plantenbakken naar binnen te verplaatsen of in te pakken met noppenfolie zorgt u dat de planten deze moeilijke periode zonder problemen doorkomen.

Manieren om uw planten tegen vorst te beschermen

Er zijn een paar eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om tuinplanten te beschermen tegen de kou. Lees hieronder over de beste manieren om dit te doen.

Mulchen

Een dikke laag van 5 centimeter mulch isoleert de grond en voorkomt dat de wortels van kwetsbare planten bevriezen. Vooral vaste planten zijn gevoelig voor vorstschade, dus het is belangrijk om ze vóór de eerste vorst een flinke dosis mulch te geven. Enkele goede materialen om te mulchen zijn bladeren, houtsnippers en cacaodoppen. Ook een laag stro is geschikt om bevriezing van wortels tegen te gaan. Zorg ervoor dat u organisch materiaal gebruikt dat na verloop van tijd wordt afgebroken en voedingsstoffen aan de grond toevoegt.

Vliesdoek

Met lage temperaturen in uw tuin, kunt u een aantal dingen doen om uw vorstgevoelige planten te beschermen. Eén mogelijkheid is om er een soort tent overheen te bouwen met stokken en jute. Een andere mogelijkheid is om een ademende stof over de planten te draperen. Vliesdoek is hiervoor een goede optie, omdat het licht en ademend is, zodat de planten toch wat luchtcirculatie krijgen. Je kunt ook lakens, handdoeken of zelfs oude dekens gebruiken. Wat je ook gebruikt, zorg ervoor dat het helemaal tot aan de grond reikt, zodat de planten volledig bedekt zijn. Misschien moet je het doek verzwaren zodat het niet wegwaait in de wind. Controleer regelmatig of de planten nog steeds bedekt zijn en geen tekenen van vorstschade vertonen.

Kweekstolp of glazen cloche

Een glazen cloche is een helder, koepelvormig deksel dat over planten wordt geplaatst om een microklimaat te creëren. Het helpt de lucht- en bodemtemperatuur en de vochtigheidsgraad rond de plant te verhogen, waardoor het ideaal is om kwetsbare planten extra bescherming te geven tegen vorstschade.

Een kweekstolp daarentegen is een meer permanent middel van metaal of plastic die over een plant kan worden geplaatst. Het werkt op dezelfde manier als een glazen cloche door een microklimaat rond de planten te creëren, maar het kan ook helpen het groeiseizoen te verlengen door de planten warm te houden tijdens de koelere maanden.

Noppenfolie

Terwijl planten in de grond kunnen profiteren van de isolerende werking van mulch, worden vorstgevoelige planten in potten of bakken blootgesteld aan de volle kracht van de kou. Daardoor kan vorst snel schade toebrengen aan het tere wortelgestel. Een manier om planten tegen bevriezing te beschermen is de pot in te pakken met noppenfolie, wat zorgt voor extra isolatie. De noppenfolie vormt een barrière tussen de plant en de koude lucht, waardoor de plant warm blijft. Wanneer u noppenfolie gebruikt als winterbescherming, moet u verschillende lagen gebruiken en de folie vastzetten met tape of touw.

Verplaatsen in dezelfde tuin

Een optie is om de planten simpelweg te verplaatsen naar een meer beschutte plek in de tuin. Dit kan vooral effectief zijn voor kwetsbare planten die gevoelig zijn voor vorstschade of schade door koude wind. Een plek in de buurt van een schutting of muur zorgt ervoor dat planten minder worden blootgesteld aan de gure omstandigheden.

Verplaatsen naar een schuur of garage

Een gebruikelijke methode is om planten naar binnen te verplaatsen naar een garage of schuur. Dit kan enige bescherming bieden tegen vorst en sneeuw, hoewel het belangrijk is te beseffen dat de temperaturen in deze ruimten sterk kunnen schommelen, wat alsnog schade kan toebrengen aan kwetsbare planten. Potplanten zijn vaak gemakkelijker te verplaatsen dan planten in de grond, maar ze moeten voor matige vorst naar binnen worden gehaald. Bij het kiezen van een plaats voor potplanten is het belangrijk een plek te vinden die voldoende licht krijgt.