Planten combineren in de tuin

Planten combineren in de tuin

Het combineren van planten in de tuin kan uw borders een echte boost geven. Maar welke soorten gaan goed samen? Eén ding om te overwegen is de bloemkleur. U kunt een harmonieus effect creëren door te kiezen voor nieuwe planten met bloemen in vergelijkbare tinten. Een andere optie is om juist te kiezen met contrasterende bloemkleuren, zoals blauw en geel. Wat ook meespeelt is de bloeiperiode. U kunt het bloei seizoen in uw tuin verlengen door tuinplanten te kiezen die op verschillende tijden van het jaar bloeien. Naast deze elementen spelen ook de standplaats, grondsoort en hoogte van de beplanting een rol. Lees in dit artikel alles over het maken van planten combinaties in uw tuin.

Bloemkleuren combineren

Wat bloemkleuren betreft, zijn er een paar verschillende combinaties die goed bij elkaar passen. Zo kunnen blauwe en witte bloemen een rustgevend effect creëren, terwijl gele en paarse bloemen heel opvallend kunnen zijn. Natuurlijk zijn er geen harde regels als het gaat om bloemkleurcombinaties. Wel zorgt het in een groep planten voor meer rust. Maar soms zijn de beste tuinen diegene die de regels breken. Wees dus niet bang om te experimenteren met verschillende, of uw favoriete kleuren en kijk wat het beste werkt in uw eigen tuin.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om alleen naar de bloemkleuren te kijken bij het samenstellen, is het ook belangrijk om planten te kiezen die op hetzelfde moment bloeien. Door zorgvuldig na te denken over bloeitijd en kleur kunt u een mooie en samenhangende tuin creëren.

Mix & match verschillende plant soorten

Het combineren van verschillende soorten planten in de tuin heeft veel voordelen. Bedembedekkers, bomen en struiken hebben allemaal een verschillende hoogte. Zo kunnen lage vaste planten helpen de grond rond bomen en struiken opvullen, terwijl bomen en struiken beschutting en schaduw kunnen bieden aan lager groeiende planten. Bovendien kan een variatie aan planten ook helpen om dieren aan te trekken, zoals vogels en vlinders.

Werk ook met verschillende hoogtes. Begin met bodembedekkers, of kleine vaste planten. Deze vullen eventuele lege plekken op en vormen een mooie basis voor de rest van de beplanting. Achter de bodembedekkers kunt u hogere planten plaatsen, zoals siergrassen en lagere struiken. Helemaal achteraan in de border zet u de hoogste beplanting, zoals leibomen en haagplanten. Door van laag naar hoog te werken, creëert u een gelaagd effect dat zorgt voor meer diepte.

Waarop letten bij het combineren van planten?

Grondsoort

Verschillende planten hebben verschillende voorkeuren voor grondsoorten, en het is belangrijk de planten af te stemmen op de grond om ervoor te zorgen dat ze goed kunnen groeien. Zandgrond is bijvoorbeeld goed gedraineerd, maar bevat weinig voedingsstoffen. Daarnaast is kleigrond zeer rijk aan voedingsstoffen, maar voert water slecht af. Veel planten houden niet van te vochtige grond, maar de Hosta is een soort dat daar een uitzondering op is. Een andere factor is de zuurgraad van de grond. Sommige planten houden van zure grond, zoals de hortensia, azalea en camelia. Terwijl andere de voorkeur geven aan neutrale of alkalische grond, zoals de sering, vlinderstruik en clematis.

Een eenvoudige pH-test kan u vertellen of uw grond zuur of alkalisch is. Als u zandgrond heeft dat snel draineert, kunt u de water vasthoudende eigenschappen verbeteren door compost toe te voegen. Aan de andere kant, als u kleigrond heeft met de neiging water op te hopen, kunt u zand toevoegen om de drainage te verbeteren. Door de kenmerken van uw grond te begrijpen, kunt u beter geschikte tuinplanten kiezen.

Standplaats

Bij het kiezen van planten voor uw tuin is het belangrijk te letten op hun lichtbehoeften. Sommige planten, zoals vlinderstruiken, geven de voorkeur aan volle zon. Varens hebben minder licht nodig en doen het beter op schaduwrijke plekken. U kunt planten groeperen op basis van hun lichtbehoeften. Op deze manier zal een zon liefhebber de juiste hoeveelheid licht krijgen en optimaal kunnen bloeien.

Hoogte

Houd bij het combineren rekening met de hoogte van elke tuinplant. De prachtige planten in pot blijven vaak kleiner, terwijl planten in volle grond groot kunnen worden. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien en niet te dicht op elkaar staan. Hoge planten moeten achteraan of in het midden van een plantenborder worden geplaatst, terwijl u kortere planten vooraan of aan de rand kunt plaatsen. Daarnaast is het goed om rekening te houden met de hoogte van een plant als deze volgroeid is, aangezien sommige heesters en bomen na verloop erg groot kunnen worden.

Kleur

De kleuren van de planten die u kiest, zullen een grote invloed hebben op het algemene gevoel van uw tuin. Voor een rustige en ontspannen sfeer houdt u het bij één of twee kleuren. Een tuin met meer dan twee kleuren is heel levendig, maar kan er ook chaotisch uitzien. Bedenk bij het kiezen van planten hoe de verschillende kleuren bij elkaar passen. Misschien wilt u een selectie maken van eenjarige planten met dezelfde kleur. Of u kunt verschillende kleuren laten contrasteren om bepaalde plekken in de tuin te accentueren.

Bloeitijd

Door zorgvuldig mooie combinaties te maken van vroeg-, midden- en laatbloeiende planten, is het mogelijk een kleurrijk geheel te creëren dat maandenlang in bloei staat. Vroegbloeiende planten zoals de kleine maagdenpalm, camelia en appelboom hebben vroeg in het jaar bloemen, terwijl zomerbloeiers zoals rozen en Afrikaanse lelier zorgen voor kleur in de zomermaanden. Najaarsbloeiers zoals herfstanemoon en asters zorgen voor extra kleur aan het eind van het jaar.

Groenblijvende en bladverliezende soorten

De meeste tuinen bevatten een mix van zowel groenblijvende als bladverliezende planten. Wintergroene planten behouden, zoals de naam al zegt, het hele jaar door hun bladeren. Dit zorgt het hele jaar door voor een groene tuin, zelfs in de winter als andere planten in rust zijn. Bladverliezende planten verliezen hun bladeren in de herfst en winter. Dit kan zorgen voor een aantrekkelijke seizoenswisseling in de tuin, maar ook voor stengels en takken van de plant die blootliggen. Groenblijvende en bladverliezende planten kunnen een prachtige combinatie vormen. Zo kunnen groenblijvers een dichte achtergrond vormen voor bladverliezende planten.