Rhododendron bemesten

Rhododendron bemesten

Wanneer u een rhododendron in uw tuin heeft is het belangrijk dat deze de juiste verzorging krijgt. Eén van de onderdelen die hoort bij het verzorgen van planten is het bemesten. Maar is het bemesten van een rhododendron nodig? En wanneer is het beste moment om dit te doen en hoe vaak is dit nodig?

Lees op deze pagina alles wat u moet weten over het bemesten, zodat u zeker weet dat uw rhododendron de juiste verzorging krijgt.

Is het nodig om rhododendrons te bemesten?

Het beste moment om planten te bemesten is tijdens de groeiperiode. Dit geldt ook voor rhododendrons. Mogelijk ziet u plant er gezond uit, toch is jaarlijkse bemesting van belang. Ten eerste zorgt bemesting voor een sterkere plant en stimuleert het de groei.

Maar een rhododendron is daarnaast beter beschermd tegen ziektes en plagen. Gezonde planten zijn minder vatbaar voor schadelijke organismen.

Daarnaast is de meststof zo samengesteld dat het zorgt voor diepgroen blad en een meer uitbundige bloei.

Zo bemest u een rhododendron

Bemest rhododendrons 2x per jaar. De eerste keer doe u aan het begin van de groeiperiode van maart tot juni. De tweede bemesting doet u in de periode van juni tot september. Zorg dat er voldoende tijd tussen zit. Na september heeft de plant geen extra voeding meer nodig omdat deze dan minder goed worden opgenomen.

Lees op de verpakking de aanbevolen hoeveel en meng de mestkorrels door de bovenste laag aarde. Geef daarna voldoende water om de opname van voedingstoffen te versnellen.

 

Welke meststof gebruiken?

Voor de rhododendron heeft u een zacht werkende meststof nodig die is afgestemd op de behoefte van zuurminnende planten. Een goede keuze hiervoor is de DCM meststof voor rhododendrons.

Deze meststof bevat onder andere ijzer en magnesium, wat zorgt voor een gezonde groene kleur van het blad. Een andere bestandsdeel is kalium. Dit zorgt ervoor dat u een rijkelijke bloei krijgt. 

Het is een langzaam werkende meststof, waardoor er geen risico is op bladverbranding en voedingstoffen geleidelijk door de plant worden opgenomen.

Let op: geef zuurminnende planten nooit kalk. Wortels kunnen hierdoor slecht alle voedingsstoffen opnemen. Wanneer u bij droogte extra water wilt geven, gebruik dan bij voorkeur regenwater in plaats van kraanwater.

Meststof voor de Rhododendrons