Rhododendron snoeien

De Rhododendron snoeien - Werkwijze en tips

Mag een Rhododendron worden gesnoeid? Wanneer snoeit u een Rhododendron? En wat is de werkwijze om dit te doen? Op deze pagina wij geven antwoord op al deze vragen.

De rhododendron is een wintergroene heester die groeit op een humusrijke zure bodem. In het voorjaar staat de struik ongeveer vier weken prachtig in bloei. De plant kan maximaal 300 cm hoog groeien. Wilt u liever een kleinere variant? Kies dan een dwergrhododendron die compacter is en blijft.

Wanneer de rhododendron snoeien?

Snoei een rhododendron direct na de bloei, in de maanden mei-juli. Het is niet aan te raden om de plant eerder te snoeien, omdat hij dan in het voorjaar waarschijnlijk niet bloeit. Een gezonde Rhododendron kan het uitdunnen of compacter maken van de struik goed verdragen. Op de afgeknipte takken groeien in het najaar weer nieuwe scheuten en bloemknoppen.

Hoe de rhododendron snoeien?

Het is niet noodzakelijk om een Rhododendron terug te snoeien. Wanneer de heester te groot wordt, kale plekken krijgt, of in het voorjaar niet meer bloeit, raden we aan om dit wel te doen. Doe dit direct na de bloeiperiode, liefst op een dag met bewolking.

Werkwijze en tips:

  • Pak een scherpe snoeischaar voor de dunnere takken. Gebruik voor dikkere takken altijd een zaag.
  • Verwijder eerst het dode hout
  • Knip de takken op het punt waar u wilt dat de nieuwe uitlopers moeten komen.
  • Knip terug tot boven de nieuwe knoppen. Op deze plekken gaat de struik het komende jaar bloeien.
  • Snoei takken die scheef groeien. Zo zorgt u ervoor dat het hart van de plant voldoende licht krijgt.
Werkwijze rhododendrons snoeien

Alles ontdekken over het onderhouden van Rhododendrons? Lees ook het artikel Rhododendron verzorging.

Video: werkwijze snoeien Rhododendrons

Liever de werkwijze en tips op video bekijken. Hieronder ziet u wat u moet doen op de Rhododendron op de juiste wijze te snoeien.

Verjongen door een grote snoeibeurt

Wanneer u vindt dat de Rhododendron veel te groot is, of kale plekken heeft, kunt u de plant verjongen. Dit doet u door tot de stam terug te snoeien. Zaag de stam 50 tot 70 centimeter boven de grond af. Op deze plek ontstaan in het najaar weer nieuwe scheuten. Een gezonde rhododendron is goed bestand tegen snoei, zelfs als deze zo rigoureus is zullen ze er snel van herstellen.

Op zoek naar een vergelijkbare plant, die net iets kleiner blijft. Bekijk dan ook het ruime aanbod Azalea’s op Tuinplantenonline.nl. De Azalea heeft veel overeenkomsten en behoort ook tot de Rhododendron familie.