Rhododendron verzorging

Verzorgen van Rhododendrons

Met de juiste verzorging zullen Rhododendrons in het voorjaar uitbundig bloeien. Maar waarop moet u letten bij het onderhouden van de rhododendron? Wat is een geschikte standplaats? Hoe gaat het planten in zijn werk en is snoeien nodig? Kom alles te weten over al deze vragen. Met onze handige tips zorgt u ervoor dat uw Rhododendrons optimaal tot hun recht komen.

Hoe een Rhododendron verzorgen?

Zorg dat de grond van een rhododendron lichtvochtig, maar niet nat is. Zet de plant op een plek met zure grond en halfschaduw. Snoeien is niet nodig, maar kan eind maart voor de vorm. Bemest driemaal per jaar met organische mest voor zuurminnende planten, eind maart, mei en juni.

Meer informatie over de verzorging leest u hieronder.

Kies de juiste standplaats

Een Rhododendron heeft elke dag een paar uur zonlicht nodig om te groeien, maar te veel direct zonlicht kan de plant doen uitdrogen. Ze doen het goed op een standplaats waar licht en schaduw elkaar afwisselen, bijvoorbeeld een plek met ochtendzon en waar in de middag schaduw is. De meeste Rhododendrons groeien van nature aan de rand van bossen op zure bodem. U kunt hem daarom het beste combineren met andere zuurminnende planten, zoals de: Magnolia, Camelia en Hortensia. De natuurlijke vorm van de plant zal worden aangetast als hij niet genoeg licht krijgt, en hij zal ook minder kleurrijke bloemen krijgen.

Grondsoort

Rhododendrons groeien op humusrijke, goed waterdoorlatende en zure grond met een PH-waarde tussen de 4.5 en 5.5. Omdat de heester oppervlakkig wortelt moet de bodem lichtvochtig zijn, maar niet te nat. Speciale potgrond voor de rhododendron is bij vrijwel ieder tuincentrum verkrijgbaar. Ook wordt tuinturf bij het aanplanten vaak gebruikt om de bodem te verzuren.

Rhododendron planten

Wilt u weten waarop u moet letten bij het planten van een rhododendron? Deze heester groeit van oorsprong als bosplant op een vochtige, humusrijke bodem. Creëer dezelfde omstandigheden in uw eigen tuin. Heesters aanplanten doet u bij voorkeur in het voorjaar of najaar op een plek in de half-schaduw. Wanneer rhododendrons in pot worden geleverd kunt u ze het hele jaar door planten. Meng bij het aanplanten tuinaarde met speciale rhododendron grond, of tuinturf voor de juiste bodemstructuur.

Water geven

Het wortelgestel van de rhododendron groeit oppervlakkig. Bij een droge zomer is het belangrijk dat deze tuinplant voldoende water krijgt om uitdroging te voorkomen. Zorg dat de bodem lichtvochtig is, niet nat. Geef bij voorkeur ’s avonds water. Met een laag mulch zorgt u dat grond vocht beter vasthoudt en het zorgt bovendien dat onkruid geen kans krijgt.

Snoeien

Vraagt u zich af of snoeien bij de Rhododendron mogelijk is? U mag de heester snoeien, maar dit is niet noodzakelijk. Wanneer de plant te groot wordt, uit vorm groeit of kale plekken krijgt, kunt snoei toepassen. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar, of voor dikke takken een zaag. Meer weten waar u op moet letten? Lees dan ook het artikel Rhododendron snoeien.

 

Over de rhododendron

De rhododendron is een opvallende heester die in het voorjaar uitbundig bloeit en in de winter groen blijft, met uitzondering van de Azalea Mollis. Van oorsprong komt de plant uit China en Japan. Vanwege de prachtige bloemtrossen zijn ze in de 20e eeuw in grote getale naar Europa geïmporteerd. 

De heester is perfect om te gebruiken als afscheiding omdat deze in de winter blad behoudt. Daarbij groeit hij het best op een zure bodem op een standplaats met half-schaduw en is het van belang dat de grond lichtvochtig is.

Kenmerken:

  • Standplaats: lichte/ half-schaduw
  • Grondsoort: Humusrijke zure grond (PH-waarde 4,5 tot 5,5)
  • Bloeitijd: april – mei
  • Hoogte: afhankelijk van soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja
  • Snoeien is mogelijk: afhankelijk van het soort

Welke soorten rhododendron zijn er?

De rhododendron is verkrijgbaar in vele kleuren van wit, roze en paars tot aan rood. Met zo’n 700 soorten is er altijd wel een rhododendron die bij uw tuin past. De soorten zijn onder te verdelen in drie groepen: grootbloemige rhododendron hybriden, dwerg rhododendrons en azalea’s.

Rhododendron onderhouden

Grootbloemige Rhododendron Hybriden

Grootbloemige rhododendron hybriden zijn de meest bekende soorten. Deze soorten bloeien in het voorjaar met grote, kleurrijke bloemen. Ze worden vaak gebruikt als afscheiding of als solitair in de tuin. De grootbloemige rhododendron is verkrijgbaar in alle kleuren en wordt doorgaans tussen de 1,5 en 3 meter hoog.

Dwerg Rhododendron

Dwerg rhododendrons zijn ideaal voor kleine tuinen. Deze soorten zijn net als de grootbloemige rhododendron hybriden verkrijbaar in verschillende bloemkleuren en worden maximaal 1 meter hoog. De bloeitijd is in mei en duurt zo’n vier weken.
 

Azalea

De Azalea maakt onderdeel uit van de rhododendron familie en komt voor in veel Nederlandse tuinen, maar is ook als kamerplant populair. Azalea’s bereiken wanneer deze volgroeit zijn een hoogte van ongeveer 1,50 meter. Hij heeft kleine bloemen is iets minder winterhard dan de grootbloemige rhododendron soorten. Niet alle Azalea’s zijn wintergroen. De Mollis verliest zijn blad, maar bloeit daardoor vaak nog uitbundiger dan een bladhoudende soort, zoals de Azalea Japonica.