Sering planten en verplanten

Sering planten

Wilt u een sering planten of verplanten? Het is van belang dat u kiest voor de juiste standplaats en grondsoort om de kans op gezonde groei en bloei in het voorjaar te vergroten.

Wanneer de beste periode is om een sering te planten? En hoe werkt dit? Lees hier alles over het aanplanten van deze bloeiende heester.

Wanneer een sering planten?

U kunt seringen het hele jaar door planten, maar vermijd bij voorkeur de koude dagen met kans op vorst. In de rustperiode van november tot maart zal de sering het minst merken van het aanplanten. Dit komt omdat de sapstroom tot stilstand komt en de plant niet groeit en bloeit.

Beste standplaats voor een sering

Zet de sering op een plek in de tuin met halfschaduw of volle zon. Deze struik heeft zonlicht nodig voor een rijke bloei. De beste grondsoort voor een sering is neutraal en kalkrijk; dit betekent een pH-waarde tussen 6,5 en 7,0 voor kalkrijke grond. Dit helpt niet alleen bij de opname van voedingsstoffen, maar ook bij de drainage en het vasthouden van water. Hierdoor kan de sering meer zuurstof opnemen en toch gehydrateerd blijven via het wortelstelsel.

Seringen houden van goed gedraineerde grond die lichtvochtig is. De heester is gevoelig voor overbewatering en bij drassige omstandigheden kan dit resulteren wortelrot.

Hoe een sering planten?

Werkwijze bij het planten van een sering:

  1. Graaf een gat in de grond dat 2-3 keer zo groot is als de kluit.
  2. Maak met een schep de aarde en onderliggende lagen los.
  3. Dompel de pot onder in een emmer met water en verwijder deze daarna.
  4. Zet de sering midden in het gat. Vul het gat tot de bovenkant van de kluit op met de aarde en druk deze aan tot de plant stevig staat.
  5. Zorg dat de bodem de eerste weken lichtvochtig blijft. Bij een droge bodem extra (regen)water geven.

Sering verplanten: waarop letten?

De beste tijd van het jaar om te verplanten is wanneer de sering rust – tussen november en maart. Het is belangrijk het kwetsbare wortelstelsel niet te beschadigen bij het uitgraven – wees voorzichtig met de plant! Plant de sering vervolgens op een plek met halfschaduw of in de volle zon.