Sering snoeien

Sering snoeien

De sering is een struik met grote bloemtrossen, die veel gebruikt wordt in Nederlandse tuinen. Door de te snoeien zorgt u voor een rijkere bloei. De sering kan uitgroeien tot een grote struik, maar door te snoeien kunt u de plant compact houden.

Het is daarom belangrijk om te weten wanneer u de sering moet snoeien en wat de beste manier is om dat te doen.

Wanneer de sering snoeien?

De beste tijd om uw sering te snoeien is onmiddellijk na de bloei in mei of juni. Dit bevordert de nieuwe groei en zorgt ervoor dat uw plant het volgende jaar rijkelijk bloeit. Verwijder in deze periode alle uitgebloeide bloemen van de plant en knip toppen van de plant af.

Als u drastischer moet snoeien, kunt u het beste wachten tot de plant in rust is, van november tot maart. Dit voorkomt een schok voor de plant en zorgt ervoor dat de plant zich volledig kan herstellen voordat het groeiseizoen weer begint.

De sering snoeien: hoe werkt dat?

Benieuwd hoe u een sering moet snoeien? Hieronder leest u wat de beste werkwijze is voor een jonge sering, oude sering en Bij het snoeien van seringen kunt u onderstaande tips gebruiken.

Snoeien en compact houden

Drastisch snoeien is bij jonge seringen is niet nodig. Na de bloei verwijdert u uitgebloeide bloemknoppen en toppen van de plant. Op de plek waar de toppen zijn afgeknipt zullen nieuwe vertakkingen groeien.

Mogelijk moet u ook wilde nieuwe scheuten die uit de stam groeien, wegknippen. Deze zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze een andere kleur en textuur hebben dan de rest van de plant. Door op deze manier te snoeien houdt u de plant compact en stimuleert u uw sering om in het komende jaar meer bloemen te produceren.

Drastische snoei

Als u een oude seringenstruik hebt die te hoog is geworden of waarvan de onderkant kaal is, moet u drastisch snoeien. De beste tijd om dit te doen is tijdens de rustperiode van de struik, van november tot maart. Zaag alle takken terug tot 50 centimeter boven de grond. In het eerste jaar na zo’n rigoureuze snoeibeurt is het mogelijk dat de sering niet nieuwe bloemen produceert. Maar maak je geen zorgen – hij zal zich uiteindelijk herstellen en weer prachtige bloemen krijgen.

Mini sering snoeien

De mini sering is een kleinbloemige variëteit van de gewone sering. Net als andere seringen staat hij bekend om zijn geurende bloemen en dichte blad. In tegenstelling tot andere seringen kent de minisering echter twee bloeiperioden: een in het vroege voorjaar en een in de nazomer. Hierdoor is snoeien niet nodig. Verwijder alleen de uitgebloeide bloemen na elke bloeiperiode

Welk snoeigereedschap gebruiken?

Bij het snoeien van een sering is het belangrijk het juiste gereedschap te kiezen. Een handsnoeischaar is ideaal voor het fijne werk, zoals het afknippen van bloemtoppen van de plant of het verwijderen van kleine takken. Voor dikkere takken is een zaag nodig. Als u een zaag gebruikt, zorg er dan voor dat u schone sneden maakt, zodat de plant snel kan genezen.