Standplaats voor de Camelia

Wat is de beste plek voor een Camelia?

Camelia’s groeien het beste in halfschaduw. Ze hebben zure, goed doorlatende grond nodig en een beschutte plek tegen de wind. De struik verdraagt de ochtendzon slecht omdat de bloemknoppen beschadigd raken als ze te snel opwarmen na een nacht met vorst.

Waarop letten bij het kiezen van een geschikte standplaats?

Bij het kiezen van een geschikte plek in de tuin is het noodzakelijk om meerdere factoren in overweging te nemen. Lees hieronder waarop je moet letten om de meest optimale standplaats te bepalen.

Plek met half-schaduw

Kies voor een plek met half-schaduw. Het is belangrijk een standplaats met zon in de ochtend te vermijden. De bloemknoppen van de Camelia moeten namelijk langzaam opwarmen. Dit is zeker het geval als er in de nacht vorst is geweest. Door de knoppen pas vanaf de middag aan zonlicht bloot te stellen, voorkom je het vroegtijdig afvallen van de bloemen.

Bescherming tegen wind

Het is belangrijk om een plek te kiezen die voldoende beschutting biedt tegen wind. Harde wind kan de bladeren van de Camelia beschadigen. Een goede optie is om de heestere dicht bij een muur of schutting te plaatsen. Dit zorgt voor een barrière tegen de wind. Zorg er echter voor dat de plaats niet te beschut is, want de Camelia heeft ook voldoende zonlicht nodig.

Goed waterdoorlatende bodem

De plant heeft een waterdoorlatende bodem nodig. Dit komt omdat een te natte grond kan leiden tot wortelrot, wat de gezondheid van de plant ernstig kan aantasten. Humusrijke grond die tuinturf bevat is een uitstekende keuze, omdat het goed water doorlaat en de zuurgraad verlaagt. Aan de andere kant is zware kleigrond minder geschikt omdat het water vasthoudt. Dit kan worden verbeterd door bijvoorbeeld compost te voegen.

Zuurgraad van de grond

De Camelia is een zuurminnende plant, wat betekent dat hij groeit in zure grond. Dit vereist een bodem met een bepaalde zuurgraad, gemeten in PH-waarde. Voor de Camelia ligt de ideale waarde tussen de 5 en 6. Een juiste PH-waarde is essentieel, omdat het de opname van voedingsstoffen beïnvloedt. Een te hoge PH-waarde kan ertoe leiden dat het blad geel wordt. Om te verzuren kun je de bodem jaarlijks aanvullen met turf. Dit zal het zuurgehalte in de bodem verhogen.