Standplaats voor de Magnolia (Beverboom)

Wat is de beste plek voor een Magnolia?

De Magnolia groeit het beste in de halfschaduw of zon. Hij heeft een voorkeur voor lichtzure grond met een PH-waarde tussen 4,5 en 7. Een beschutte plek tegen harde wind is ook aan te raden, aangezien de bloemen en knoppen gevoelig zijn voor wind. Meestal staat de magnolia in volle grond, maar sommige soorten zijn ook in pot te planten.

Waarop letten bij het kiezen van een geschikte standplaats?

Bij het kiezen van een geschikte plek in de tuin is het noodzakelijk om meerdere factoren in overweging te nemen. Lees hieronder waarop je moet letten om de meest optimale standplaats te bepalen.

Zonlicht

Voor optimale bloei heeft de magnolia dagelijks minimaal 4 tot 6 uur direct zonlicht nodig. Hoewel ze lichte schaduw kunnen verdragen, kan te veel schaduw de bloei belemmeren. Daarom is een plek naast een muur of schutting op het zuiden ideaal. Hier staat hij beschut met voldoende zonlicht. Magnolia’s hebben een lichtvochtige bodem nodig. Een goed gedraineerde grond is nodig om een te natte bodem en daarmee de kans op wortelrot te voorkomen.

Beschutting tegen wind

Deze sierlijke boom heeft een beschutte plek nodig om lang van de delicate, tulpvormige bloemen te kunnen genieten. Felle windvlagen kunnen de bloemen beschadigen en ervoor zorgen dat ze vroegtijdig afvallen. Een schutting, haag of ander windbrekend element kan dit voorkomen. Hiermee creëer je een veilige haven voor de magnolia, waar hij in alle rust kan groeien en bloeien.

Goed waterdoorlatende bodem

De Beverboom heeft een voorkeur voor een humusrijke, waterdoorlatende bodem. Een waterdoorlatende bodemstructuur zorgt ervoor dat overtollig water snel weg kan stromen, waardoor de wortels van de magnolia niet in het water blijven staan. Te veel water kan namelijk leiden tot wortelrot. Een humusrijke grond biedt ook benodigde voedingsstoffen. Daarnaast verbetert het de bodemstructuur en maakt de grond luchtiger.

Grondsoort

Een voedingsrijke en humusrijke grond met een neutrale tot zure pH-waarde tussen 4.5 en 7 is ideaal. Dit type grond biedt de plant de juiste voeding en beschermt de wortels. Een laag mulch rond de plant helpt om het vochtniveau te behouden en biedt extra bescherming bij vorst. Als de grond te alkalisch is, kan een beetje tuinturf helpen om deze te verzuren.