Standplaats voor de Olijfboom (Olea Europaea)

Wat is de beste plek voor een Olijfboom?

Een olijfboom groeit het beste op een zonnige, warme standplaats. De boom heeft veel zonlicht nodig, minimaal 6 uur per dag. Zorg voor een goede waterdoorlatende grond om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, want ze kunnen niet goed tegen natte voeten.

Waarop letten bij het kiezen van een geschikte standplaats?

Bij het kiezen van een geschikte plek in de tuin is het noodzakelijk om meerdere factoren in overweging te nemen. Lees hieronder waarop je moet letten om de meest optimale standplaats te bepalen.

Zonlicht

Deze boomsoort heeft een zonnige plek in de tuin nodig, met minstens zes uur per dag zonlicht. Het zonlicht draagt bij aan de groei en speelt een cruciale rol in de vrucht ontwikkeling.

Beschutting tegen wind

Een olijfboom staat graag op een beschutte plek tegen de wind en kou. Een zonnige plek in de buurt van een schutting, haag of muur heeft daarbij de voorkeur. Een muur kan helpen, omdat deze de warmte vasthoudt. Daarnaast kan een olijfboom in pot bij vorst het beste naar een beschutte plek, zoals een schuur of garage worden verplaatst. Dit voorkomt de kans op bevriezing van het wortelgestel.

Goed doorlatende bodem

Deze mediterrane boom stelt specifieke eisen aan de bodem waarin hij groeit. Het belangrijkste is dat de grond waterdoorlatend is. Een dichte bodemstructuur kan namelijk leiden tot waterophoping, wat schadelijk is voor de wortels van de boom. Een losse humusrijke grond met voldoende voedingsstoffen is ideaal voor de olijfboom.

Grondsoort

Olijfbomen zijn niet kieskeurig als het gaat om grondsoort. Ze groeien zowel op zandgrond als lichte kleigrond, mits deze goed waterdoorlatend is. Het is daarnaast belangrijk dat de grond voldoende kalk bevat. Een pH-waarde tussen 7 en 8 raden we hierbij aan. Gebruik eventueel mulch om de grond te verrijken en vocht beter vast te houden. Een laag op het wortelgestel zorgt ook voor bescherming bij vorst.