Standplaats voor de vijgenboom kiezen

Vijgenboom verzorgen

Wat is de beste plek voor een vijgenboom?

De beste plek voor een vijgenboom is een standplaats met volle zon, het liefst in de buurt van een muur of schutting op het zuiden. De vijgenboom is niet windbestendig, dus het is belangrijk om een plek te kiezen die uit de wind ligt.

Waarop letten bij het kiezen van een geschikte standplaats?

Bij het kiezen van een geschikte plek in de tuin is het noodzakelijk om meerdere factoren in overweging te nemen. Lees hieronder waarop je moet letten om de meest optimale standplaats te bepalen.

Plek met veel zon

De vijgenboom heeft een zonnige standplaats nodig om goed te kunnen groeien. Van nature is deze boom gewend aan de felle zon en warme temperaturen van het Middellandse Zeegebied. Daarom vraagt deze boom ook in onze meer gematigde klimaten, om veel zonlicht. Een plaats waar hij minimaal zes uur direct zonlicht per dag ontvangt, is ideaal. Dit zonlicht is essentieel voor de fotosynthese, het proces waarbij de boom energie opwekt voor groei en vruchtontwikkeling. Zonder voldoende zonlicht zal de vijgenboom niet optimaal presteren en kunnen de vijgen klein blijven.

Voldoende beschutting

Bij voorkeur moet je een vijgenboom planten een plek nodig met voldoende beschutting tegen wind en tocht. Harde wind kan de groei belemmeren en bladeren beschadigen. Een muur of schutting kan bijvoorbeeld de nodige beschutting bieden. Het planten van de boom in de buurt een muur heeft als bijkomend voordeel dat deze de warmte van de zon absorbeert en reflecteert.

Goed doorlatende bodem

Een belangrijke factor is dat de bodem goed water doorlaat. Als dit niet het geval is, kan de boom last krijgen van wortelrot. Dit is probleem waarbij de wortels worden aantast. Het kan zelfs leiden tot het afsterven van de boom. Om de bodem beter doorlatend te maken, kan deze verbeterd worden met zand. Zand heeft een losse structuur en laat water goed door. Klei daarentegen, houdt water juist vast en kan daardoor problemen veroorzaken. Het is dus van belang dat er een goede balans is tussen deze bestanddelen in de bodem.