Hoe en wanneer de tuin bemesten

De tuin bemesten

Bemesting van de tuin is een van de beste manieren om gezonde planten te krijgen. Een goede bemesting zorgt ervoor dat de grond wordt belucht en voldoende goede voeding bevat voor de groei van planten. Als gevolg daarvan zijn planten sterker en minder vatbaar voor plagen en ziekten. In dit artikel gaan we in op wanneer en hoe u het beste de tuin kunt bemesten. Ook gaan we in op het verschil tussen kunstmest en organische meststoffen en wat hierbij de milieuvriendelijkste keuze is.

Waarom is bemesten nodig?

Een gezonde tuin begint met een luchtige voedingsbodem die rijk is aan voedzame stoffen. Bemesting is een belangrijk onderdeel om de bodemkwaliteit op peil te houden en ervoor te zorgen dat planten voldoende voeding krijgen om te groeien. Meststoffen voegen essentiële voedingsstoffen voor planten toe aan de bodem, waaronder stikstof, fosfor en kalium. De juiste voeding voor planten bevordert een sterke groei, weerstand tegen ziekten en een levendige kleur. Bovendien kan kunstmest de drainage en beluchting verbeteren, waardoor de wortels gemakkelijker toegang krijgen tot het water en de mineralen die ze nodig hebben.

Tuinplanten bemesten

Wanneer de tuin bemesten?

De beste periode om uw tuin te bemesten is afhankelijk van het soort planten dat u heeft. Voor de meeste tuinplanten is het het beste om in het vroege voorjaar te bemesten, voordat ze actief beginnen te groeien. Dit geeft ze de belangrijkste voedingsstoffen om ze op gang te helpen. U kunt ook midden in de zomer opnieuw bemesten, om ze door het warme weer heen te helpen.

Bij bloeiende, eenjarige planten en heesters moet u mogelijk vaker bemesten. Bloeiers hebben over het algemeen meer voedingsstoffen nodig dan andere vaste planten, dus kunt u ze aan het begin van de zomer een tweede keer meststof geven.

Wilt u een mooi groen en gezond gazon? Bij gras is het geven van mest vaker nodig. Voor een groen en strak gazon raden we aan dit 3 á 4 keer per jaar te doen. Let op! Geef geen mest in de herfst en winter. Planten en dus ook gras zijn deze periode in rust en hebben geen extra voeding nodig.

Hoe de tuin bemesten?

Er zijn korrels en vloeibare meststoffen verkrijgbaar. Korrel meststof is gemakkelijk aan te brengen en kan voor of na het planten worden toegediend. Vloeibare meststoffen worden sneller door de planten opgenomen, maar zijn soms moeilijker gelijkmatig toe te dienen. Over het algemeen moet u de meststof direct op de bodem aanbrengen en vermijden dat de meststof in contact komt met de bladeren van de plant, aangezien dit verbranding kan veroorzaken. Na het aanbrengen moet u besproeien met voldoende water, zodat de voedingsstoffen de wortels van de planten bereiken. Door dit jaarlijks één of meerdere keren te doen te doen voorkomt u dat de grond arm wordt.

Soorten meststof

Soorten meststoffen: welke zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Deze zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen, namelijk: kunstmest en organische meststoffen.

Kunstmest

Kunstmest is over het algemeen geconcentreerder dan natuurlijke grondstoffen, waardoor ze planten doeltreffender voorzien van de juiste voedingsstoffen die ze nodig hebben. Ook al geeft kunstmest een snelle boost, het werkt korter dan organische stof. Daarnaast zijn ze vaak duurder en bevatten soms chemicaliën die niet goed zijn voor het milieu.

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals planten, dieren en mineralen. Ze zijn een goede keuze als u het gebruik van chemicaliën wilt vermijden. Organische materialen zijn minder geconcentreerd en worden minder snel door planten opgenomen. De extra voedingsstoffen komen langzaam vrij, waardoor deze producten een langere werking hebben. Organische meststoffen zijn over het algemeen veilig en milieuvriendelijk.

NPK in meststoffen

De drie belangrijkste stoffen in kunstmest en organische mest zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), ook wel NPK. Deze zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van vaste planten, en elk speelt een unieke rol in de ondersteuning van de gezondheid van planten.

Stikstof

Stikstof is een belangrijk element in meststoffen omdat het helpt bij de groei. Stikstof wordt door planten gebruikt om eiwitten te maken, die nodig zijn voor de celgroei. Bovendien helpt stikstof bij de aanmaak van chlorofyl, dat nodig is voor fotosynthese. Zonder stikstof zouden planten niet kunnen groeien.

Fosfor

De belangrijkste functie van fosfor in planten is het ondersteunen van de ontwikkeling van sterke wortels en stengels. Daarnaast speelt fosfor een rol bij de vorming van eiwitten en de opslag van energie.

Kalium

Kalium is een essentieel element voor de bloei en vruchtvorming van planten, en wordt vaak de “kwaliteits”-voedingsstof genoemd. Kalium helpt bij het reguleren van de stevigheid en structuur van cellen in planten, wat weer van invloed is op zaken als het vasthouden van water, fotosynthese en weerstand tegen ziekten. Een gebrek aan kalium kan leiden tot groeistoornissen, verwelking en gele bladeren.

Hoeveel tuinmest gebruiken?

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid tuinmest te gebruiken voor een goede bodemstructuur en voldoende voeding. De algemene regel is om een dosering van 1 kg meststof per 10 m2 te gebruiken. De exacte hoeveelheid die uw plantsoort nodig heeft kan per product verschillen. Volg daarom altijd de dosering die staat op de verpakking.

Pas op met overbemesting

Overbemesting is een risico dat gevolgen kan hebben voor uw tuin. Te veel meststoffen kan resulteren in bladverbranding, beschadigde wortels, verminderde groei en zal de plant zwakker maken. Volg bij het toedienen van voeding altijd nauwgezet de instructies van de fabrikant. Op de verpakking staat altijd de juiste dosering. Bij twijfel raden wij aan liever iets minder, dan teveel te bemesten.Zorg ervoor dat u niet vergeet om de planten na de bemesting goed water te geven.