Tuin winterklaar maken

Tuin winterklaar maken

Waarschijnlijk besteedt u het grootste deel van uw tijd in de lente- en zomermaanden in uw tuin en de verzorging daarvan. Maar hoe zit het met de winter? Als het weer verandert in het najaar kunt u de tuin voorbereiden op deze periode. In feite zijn er een paar dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw tuin door de winter te helpen, zodat deze er in het voorjaar weer goed uitziet. Lees verder voor advies en tips om uw prachtige tuin winterklaar te maken.

Waarom de tuin winterklaar maken?

Door uw tuin winterklaar te maken helpt u uw planten te beschermen tegen kou, wind en vorst. Winterklaar maken helpt ook het risico op ziekten en plagen te verminderen en zorgt ervoor dat uw tuin er in deze periode netjes uitziet. Door een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat uw planten de hele winter gezond blijven en goed gaan groeien in het voorjaar.

Wanneer de tuin winterklaar maken?

Oktober en november zijn de beste maanden om de tuin winterklaar te maken. Voordat de vorst intreedt, is het belangrijk om vorstgevoelige planten en het gezon te verzorgen en ervoor te zorgen dat ze goed beschermd zijn tegen het koude weer.

Werkwijze tuin winterklaar maken

Door de tijd te nemen om uw tuin voor te bereiden op het koude weer, kunt u ervoor zorgen dat de meeste planten de winter ongeschonden doorkomen. Wat moet u precies doen om uw tuin winterklaar te maken? Hier is een checklist met de noodzakelijke klussen.

Planten voorbereiden op winter

Winterklaar maken helpt ervoor te zorgen dat uw vaste planten de winter overleven en in het voorjaar gezond en sterk tevoorschijn komen. Geef ze ruim water vóór de eerste vorst. Dit helpt ze de koude en droge omstandigheden van de winter te weerstaan. Voeg daarnaast een laag mulch (bladeren of houtsnippers) toe rond de basis van vaste planten. Dit isoleert de wortels en beschermt ze tegen extreme temperaturen. Eenjarige planten sterven gedurende de winter af en kunt u verwijderen. Hetzelfde geldt ook voor dode takken.

Lees ook ons artikel over: Winterbescherming planten

Gazon winterklaar maken

Een van de belangrijkste dingen die u in tot en met oktober voor uw gazon kunt doen, is regelmatig blijven maaien. Zo voorkomt u dat dode bladeren en ander afval het gras beschadigen. Het is ook een goed idee om gevallen bladeren op te harken, omdat deze het gras kunnen verstikken en verhinderen dat het het zonlicht krijgt dat het nodig heeft.

De herfst is ook een goed moment om uw gazon te bemesten. Dit geeft het gras een boost van voedingsstoffen die helpt het koude weer te trotseren. Volg wel de instructies op de verpakking van de meststof, want te veel kan meer kwaad dan goed doen.

Afgevallen bladeren

Herfstbladeren zijn een uitstekende bron van organisch materiaal voor uw tuin. Ze verbeteren de textuur van de grond, zorgen voor een isolerende laag en leveren voedingsstoffen voor planten. U kunt ze gebruiken als mulch rond bomen, struiken en om planten in borders. U kunt de bladeren het beste versnipperen voordat u ze gebruikt, zodat ze sneller vergaan.

Heesters en bomen beschermen tegen vorst

Niet alle struiken en bomen kunnen tegen strenge vorst. Daarom hebben deze tuinplanten tijdens de wintermaanden extra te bescherming nodig. Dat kan op verschillende manieren. Een daarvan is ze in te pakken in noppenfolie of een ander isolerend materiaal. Een andere is ze te bedekken met vliesdoek of rietmatten. Welke methode u ook kiest, het is belangrijk ervoor te zorgen dat het materiaal dat u gebruikt ademend is. Anders kunnen uw planten stikken. Noppenfolie is prima voor tijdelijke bescherming, maar mag niet voor langere tijd rond de planten worden gelegd. In mindere mate geldt dit ook voor vliesdoek: verwijder het op zonnige dagen, zodat uw tuinplanten frisse lucht krijgen.

Kuipplanten naar binnen

Kuipplanten zijn extra vatbaar bij een koude winter. Dat komt omdat het wortelgestel minder beschermd is en daardoor makkelijker wordt aangetast. Verplaats als het mogelijk is vorstgevoelige kuipplanten naar een schuur of garage, op een droge plek met voldoende daglicht. Dit zorgt voor een stabielere temperatuur en bescherming tegen de elementen. Zorg er wel voor dat u de planten in de gaten houdt, want ze hebben nog steeds water nodig.

Vijver onderhouden

Voorkom dat er bladeren in de vijver vallen. Een laag bladeren breekt af en geeft voedingsstoffen af die ongewenste algengroei kunnen bevorderen. Een over het oppervlak gespannen vijvernet vangt de bladeren op voordat ze de kans krijgen naar de bodem te zinken.

Verwijder dode planten uit de vijver en voer ze op de juiste manier af. Dode planten kunnen gaan rotten en voedingsstoffen afgeven die problemen met de waterkwaliteit kunnen veroorzaken. Als u waterplanten hebt die niet winterhard zijn, kunt u ze het beste uit de vijver verwijderen en tot het volgende voorjaar binnen bewaren. Zorg ervoor dat de vijver niet dichtvriest. Een onderwaterpomp houdt een gat in het ijs open, waardoor giftige gassen kunnen ontsnappen en zuurstof in het water kan komen. Dit is vooral belangrijk als u vissen in uw vijver heeft.

Water afsluiten

Wanneer het water in een buitenkraan bevriest, kan het uitzetten en de kraan doen barsten of breken. Om dit te voorkomen, moet u de watertoevoer naar uw buitenkranen afsluiten en ze leeg laten lopen vóór de eerste vorst van het seizoen. Zo blijft er geen water in de kraan achter dat schade kan veroorzaken. Hetzelfde geldt voor een tuinslang. Haal hem naar binnen of zorg ervoor dat al het water uit de tuinslang is gelopen.

Tuinmeubelen opruimen

Zorg dat u tuinmeubelen schoonmaakt en afdekt voor de winter. Zo beschermt u ze tegen de elementen en blijven ze er goed uitzien. Maak uw meubels eerst goed schoon. Zo verwijdert u al het vuil. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en warm water. Als u klaar bent met schoonmaken, moet u de meubels goed afspoelen. Breng als het tuinmeubel droog is een weerbestendige hoes of dekzeil aan. Zo blijft alles schoon en droog tijdens de winter. Zorg ervoor dat de hoezen goed vastzitten, zodat ze niet wegwaaien bij harde wind.

Vogels voeren

De wintermaanden kunnen zwaar zijn voor vogels. Met schaarse voedselbronnen en koud weer hebben veel vogels moeite om te overleven. Een manier om te helpen is een wintervoederhuisje. Door het voederhuisje te vullen met zaad, noten, vruchten en vetbollen en het op een beschutte plek aan te bieden, kunt u de vogels de energie geven die ze nodig hebben om de winter door te komen.