Tuinplanten kiezen: advies bij het vinden van geschikte buitenplanten

Tuinplanten kiezen

Het vinden van geschikte van planten is niet altijd makkelijk. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van tuinplanten. Voorbeelden zijn de hoeveelheid zonlicht die de plant zal krijgen, het bodemtype, bloeiperiode en de winterhardheid. Uiteindelijk wilt u er zeker van zijn dat u kwalitatieve planten kiest die passen bij uw tuin. Wij geven u graag advies. Meer hulp nodig? Neem contact met ons op, of bezoek eens ons tuincentrum in de Westereen!

Hoe kies je de juiste planten?

Elke tuin zou planten en bomen moeten hebben, of je nu van tuinieren houdt of niet. Ze geven uw buitenruimte kleur, zorgen voor schaduw en privacy en trekken vogels aan. Als u geen groene vingers heeft, zijn er ook planten verkrijgbaar die weinig verzorging nodig hebben. Om geschikte planten voor uw nieuwe tuin te kiezen, moet u onder andere rekening houden met de grondsoort, standplaats, de bloeiperiode en vorstbestendigheid. Lees hieronder waarop u moet letten bij het kiezen van tuinplanten.

Zon, schaduw of halfschaduw in de tuin?

Bekijk voor u planten koopt of deze op een zonnige standplaats, of schaduwrijke komen te staan.  Elke plant heeft andere lichtbehoeften. Zonminnende planten hebben bijvoorbeeld ten minste zes uur direct zonlicht per dag nodig om te kunnen bloeien, terwijl schaduwplanten direct zonlicht niet kunnen verdragen. Halfschaduw planten hebben, zoals de naam al zegt, een mix van zonlicht en schaduw nodig.

Type grond

Er zijn drie hoofdtypen grond: kleigrond, zandgrond en veengrond. Kleigrond is zwaar en compact, zandgrond is licht en los en veengrond is donker en vochtig. De grondsoort bepaalt welke planten erin kunnen groeien. Kleigrond is bijvoorbeeld goed voor een moestuin, omdat het vocht goed vasthoudt. Zandgrond is beter voor fruitbomen en mediterrane bomen, omdat het goed draineert. Veengrond is goed voor varens, omdat hij vochtig blijft.

De zuurgraad (pH-waarde) van de grond beïnvloedt ook welke planten erin kunnen groeien. De meeste planten geven de voorkeur aan een neutrale of lichtzure pH-waarde (6-7), maar sommige planten (zoals hortensia’s, camelia’s en rhododendrons) geven de voorkeur aan een zure grond (pH-waarde 5-6). In de meeste tuincentra kunt u een pH-testkit kopen om de zuurgraad van uw grond te testen. Als u eenmaal weet wat voor grond u hebt, kunt u de juiste planten voor uw tuin kiezen.

Lees hier meer over de verschillende grondsoorten in Nederland

Bloeiperiode

Niet elke plant bloeit op hetzelfde moment, dus het is belangrijk om een verscheidenheid aan planten met verschillende bloeiperioden te kiezen. Dit zorgt ervoor dat er altijd enkele planten bloeien, ongeacht de tijd van het jaar. Een mix van eenjarigen en vaste planten is vaak een goede keuze, omdat eenjarigen over het algemeen een kortere bloeiperiode hebben dan vaste planten. Door de bloeiperioden van verschillende planten op elkaar af te stemmen, is het mogelijk een tuin te creëren die bijna het hele jaar door rijkelijk bloeit. Dit geeft de tuin meer kleur en is een waardevolle bron van voedsel voor bestuivers zoals bijen.

Winterhardheid

Bij het kiezen van planten voor uw tuin, is het belangrijk om rekening te houden met de winterhardheid. Sommige planten zijn beter bestand tegen koud weer en kunnen vorst verdragen, terwijl andere in de wintermaanden tegen de elementen moeten worden beschermd. Door van tevoren te controleren of een plant vorstbestendig is, kunt u de geschikte planten voor uw tuin kiezen. Als het geen winterharde planten zijn, zijn er verschillende manieren om ze in de winter te beschermen. Het wikkelen van vliesdoek om tuinplanten kan helpen om ze te isoleren en noppenfolie om een plantenbak biedt extra bescherming voor wortels.

Wintergroen of bladverliezend

Groenblijvende planten behouden hun bladeren het hele jaar door en zorgen het hele jaar door voor beschutting en groen in de tuin, terwijl bladverliezende planten de bladeren vanaf de herfst verliezen. Elk van beide heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo hebben sommige bladverliezende tuinplanten juist een rijkere bloei dan een bladhoudende plant.

Planten met verschillende hoogtes

Door met planten in verschillende hoogtes te werken, van laag tot hoog, kun je meer lagen en diepte aan uw tuin toevoegen. Laagblijvende planten, zoals bodembedekkers kunnen vooraan worden geplant, met daarachter hogere planten, struiken en bomen. Daarnaast kan het aanplanten van planten in verschillende hoogtes ook helpen bij het creëren van privacy en afscherming. Hoge planten en leibomen kunnen privacy bieden tegen nieuwsgierige buren of voorbijgangers, terwijl u met heesters en haagplanten een natuurlijke afscheiding creëert. Door de hoogte van uw planten zorgvuldig te plannen, kunt u een tuin creëren die zowel mooi als functioneel is.