Veelgemaakte fouten bij het snoeien

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van bomen en struiken

In dit artikel omschrijven we de veelgemaakte fouten die bij het snoeien van bomen en planten vaak verkeerd worden uitgevoerd.

Van drastische snoei in het groeiseizoen tot het gebruik van bot gereedschap, het zijn fouten die regelmatig voorkomen. Lees hieronder meer over de veelgemaakte snoeifouten en hoe je deze het beste kunt vermijden.

Snoeien zonder een specifiek doel

Snoeien moet altijd een weloverwogen handeling zijn, gericht op het verbeteren van de gezondheid en productiviteit van de plant. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van dode takken zijn, het zorgen voor een rijkere bloei of het vergroten van de fruit opbrengst.

Zomaar gaan snoeien kan schade veroorzaken, en in het ergste geval is dit zelfs onherstelbaar. Is de snoei verkeerd uitgevoerd, dan kan het bovendien veel tijd kosten voor het hersteld is. Het is daarom belangrijk om altijd een duidelijk doel te hebben voordat je aan deze tuinklus begint.

Snoeien van ontwikkelende bloemknoppen en vruchtknoppen

Een andere veelgemaakte fout is het wegsnoeien van bloem- en fruitknoppen die zich nog aan het ontwikkelen zijn. Dit zorgt misschien niet voor langdurige schade, maar het beïnvloedt wel de bloei en vruchtvorming gedurende het hele groeiseizoen.

Het is essentieel om te weten wanneer je planten hun knoppen vormen en je snoeitijd daarop af te stemmen.

 • Heesters zoals sommige hortensia’s die vroeg in de lente bloeien, vormen hun knoppen in de zomer van het voorgaande jaar.
 • Heesters die bloeien in de zomer of herfst produceren bloemknoppen in de lente.
 • Bomen of struiken die in de lente of vroege zomer bloeien, moeten na de bloei worden gesnoeid.
 • Planten die midden in de zomer of in de herfst bloeien, kunnen in het vroege voorjaar worden gesnoeid.

Fruitbomen vormen een uitzondering en moeten in veel gevallen aan het einde van de winter worden gesnoeid, ondanks hun voorjaarsbloei.

Maken van een verkeerde snoeisnede

Snoeien bij bomen en struiken zorgt voor een betere bloei en een krachtige groei. Toch kun je bij verkeerde snoeiwijze, zoals het maken van een onjuiste snoeisnede, veel schade veroorzaken. Een onjuiste snede waardoor je de bast verwijdert, of een stompe snede die een tak onnodig beschadigd, kan leiden tot rotting en zelf het afsterven van de boom.

De juiste manier is door een snede van ongeveer 45 graden te maken ten opzichte van de tak.

Hieronder staat een tabel met de mogelijke gevolgen van verschillende snoei manieren:

SnoeiwijzeMogelijke consequenties
Vlakke snoeisnedeGrote, moeilijk herstellende snoeiwond
Stompe snoeisnedeKan gaan rotten en is vatbaar voor schimmels
Correcte snoeisnedeMinimale schade en snel herstel

Bot snoeigereedschap gebruiken

Het goed onderhouden en gebruik van scherp snoeigereedschap zijn essentieel als je gaat snoeien. Bot gereedschap resulteert vaak in ruwe of onjuiste sneden, waardoor de bast van de boom kan scheuren en grotere wonden ontstaan.

Hier zijn vier redenen waarom je scherp gereedschap bij het snoeien moet gebruiken:

 • Zorgt voor precieze sneden die gemakkelijker genezen
 • Vermindert het risico op scheuren in de bast
 • Vermindert de kans op ziekten, schimmels en plagen
 • Minder inspanning nodig bij de werkzaamheden

Toppen van een boom

Een boom toppen heeft nooit onze voorkeur. Het afknippen van de top veroorzaakt stress en verstoort de natuurlijke structuur. Het maakt de boom kwetsbaar en het kan lange tijd duren voor deze is hersteld.

Vaak wordt het toppen gedaan omdat de boom te groot wordt. Wij raden aan om bij het kopen al rekening te houden met de uiteindelijke hoogte. Op deze manier voorkom je dat de boom onnodig schade oploopt.

Verf of teer aanbrengen op de snoeiwond

Verf of teer aanbrengen op de snoeiwond was een gewoonte die werd gedaan in de overtuiging dat het ziektes zou voorkomen. In werkelijkheid houdt het vocht vast in het wondgebied, wat een ideale omgeving creëert voor schimmelvorming en ziektes.

 • Het aanbrengen van teer of verf bevordert de kans op schimmels en ziektes.
 • Het houdt vocht vast in de snoeiwond.
 • Het is beter om snoeiwonden op natuurlijke wijze te laten genezen.

Drastische snoei tijdens het groeiseizoen

Het drastisch snoeien van een boom tijdens het groeiseizoen is niet aan te raden. Overmatige snoei kan een boom ernstig verzwakken door het verwijderen van te veel bladeren. Deze zijn namelijk nodig voor de fotosynthese, wat zorgt voor voedingsstoffen voor de groei van een boom. Daarnaast kan zomersnoei de weerstand tegen droogte aanzienlijk verminderen. Dit betekent dat een langdurige droge periode mogelijk een negatief effect heeft op het herstel.